lzengalau 發表於 2022-6-6 20:50

法例已經寫得好清楚, 在咩時候同咩情況下加/減幾多價.唔到你話開新站就可以全網絡郁. 至多在法定票價下提供優惠.

eternalflame 發表於 2022-6-6 21:03

你可以搵到方法處理K-Split就得囉

以前都有係度開過post講理順車費,例如按里程計費的話,馬鐵去東鐵大圍以北隨時加20%以上
除非全網減價,否則係理順唔到短費長平,東鐵線沿線票價較便宜等現象

Man@MFHK 發表於 2022-6-6 21:29

Sita1004-1017 發表於 2022-6-6 20:33
其實前地鐵嘅路線站距跳級唔好太快已經合理好多,應該改為每三個站跳一級($4.7/$5.6/$7),$8.7至少四站   ...

尖沙咀佢一早定義為遊客區特別貴一級啦!

cruisesnet 發表於 2022-6-6 22:27

加價,你唔肯;減價,港鐵唔肯

I20091157 發表於 2022-6-6 22:30

cruisesnet 發表於 2022-6-6 22:27
加價,你唔肯;減價,港鐵唔肯

原馬/東鐵票價應該係
加得多,港鐵肯;
減價,港鐵唔會肯;
加得少,港鐵照唔肯

Sita1004-1017 發表於 2022-6-6 22:49

Man@MFHK 發表於 2022-6-6 21:29
尖沙咀佢一早定義為遊客區特別貴一級啦!

油麻地-青衣?佢級級都2站跳就搞到10km已經收$10.5

九龍南線嗰陣被批評太貴咪就係因為用咗地鐵個2站跳一級計價,而美孚-尖東當時已經$6.6(依家$8.5)

好似太子旺角相距咁近佢又當一個站計

何文田-鑽石山/黃大仙一樣又係跳得太快所以咁短路程都咁貴

BlackBird 發表於 2022-6-7 03:02

望下紅磡同旺角東既過海車費就知佢地跟本唔想理;P

teddybus 發表於 2022-6-7 08:35

I20091157 發表於 2022-6-6 22:30
原馬/東鐵票價應該係
加得多,港鐵肯;
減價,港鐵唔會肯;

你漏咗:

原馬/東鐵票價應該係
加得多,港鐵肯,你唔肯;
減價,你肯,港鐵唔會肯;
加得少,你未必肯,港鐵都照唔肯

toyl 發表於 2022-6-7 08:37

Sita1004-1017 發表於 2022-6-6 20:33
其實前地鐵嘅路線站距跳級唔好太快已經合理好多,應該改為每三個站跳一級($4.7/$5.6/$7),$8.7至少四站   ...
佐敦去荃葵青都唔夠唔夠 27 vs 彩虹去旺角第7個站搶錢啦!
而且荃灣綫跳級都唔夠觀塘綫嚟得標準,觀塘綫只有牛頭角+觀塘有護級行為

louis19910701 發表於 2022-6-7 09:51

講真,要重整就一早喺2008年拆轉車站閘機嗰陣就已經做到,
黨鐵拖到而家都未重整,一睇就知佢地根本唔想咁做;P
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 其實重整港鐵車費表係咪真係咁難?