VK4642 發表於 2023-1-9 13:34

東涌綫日後應唔應該增設欣澳直飛東涌特車?

未來東涌綫將會在欣澳至東涌之間加建小蠔灣同東涌東兩站,但此舉將會減慢東涌綫速度,亦有可能令東涌綫客量飯和,兩站啟用後增設不停小蠔灣同東涌東班次可以維持現有行車速度,保持時間優勢。不過受限於青馬大橋,東涌綫全段頂盡只能6分鐘一班,如果增設以上班次,變相某些時段要等待12分鐘先至有經停該兩站列車,對於小蠔灣同東涌東既乘客大打折扣。

呢個提議可唔可行?

groom1002 發表於 2023-1-9 15:26

寧願班次加密都唔整快車,將來東涌線全段每小時15班車,青衣車則8班

XL2135/D343344 發表於 2023-1-9 16:34

我有諗過整 香港站直飛南昌、荔景、青衣再直飛東涌三站 快車,平日繁時限定
飛站路段行機場快綫路軌

eternalflame 發表於 2023-1-9 17:31

睇清楚日後軌道配置先再幻想吧

Kelvin15190 發表於 2023-1-9 18:28

如其飛站,不如整條大嶼山綫仲實際,費時D人上錯車,同時東涌綫唔洗夾時間。

Sita1004-1017 發表於 2023-1-9 19:15

一半飛欣澳站就可取既

214P_world 發表於 2023-1-9 19:24

香港鐵路很少設有特快班次,就算設立也要檢視鐵軌配置等,而且相信不只飛一兩個站吧

tonytsang_hk 發表於 2023-1-10 19:10

如果開,應該東涌停哂3站,之後停荔景、南昌、九龍、香港

EX-TL 發表於 2023-1-10 19:44

純FF:

東涌=將軍澳, 小蠔灣=康城, 將軍澳 康城有乜, 東涌 小蠔灣就有乜, 包括137區延線令康城變成次站.

如果照copy將綫, 應該咁:
東涌西-東涌-東涌東-欣澳-青衣......
東涌-小蠔灣-欣澳-青衣......

市中心齊班次, 小蠔灣直出東涌市中心 欣澳 青衣.

東涌西 東涌東=寶琳 坑口, 直達東涌市中心, 唔駛同小蠔灣share同一班車, 令後者開心啲.

欣澳成為同綫轉車站, 月台空間足夠扮調景嶺, 青衣有機快轉出香港, 似油塘一兩個站到太古坊=九龍站(商業區), 北角站=香港站轉港島線去其他地方.

Ricky403 發表於 2023-1-11 10:44

東涌綫本身班次都唔密,被飛嗰啲站真係唔駛搭車
以前先有人嘈過西鐵喺荃葵段擺站奇少,荃西到喉唔到肺,東涌綫大嶼山段玩飛站咪重蹈覆轍
如果啲新站效益低到飛咗都無所謂,不如就唔好起算數:L
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 東涌綫日後應唔應該增設欣澳直飛東涌特車?