allc98D 發表於 2023-7-12 13:23

211都加咗轉乘報站 重要係天虹報完 黃大仙(ry)再報一次

allc98D 發表於 2023-8-11 18:10

又嚟料
今次係98A 93A

93A官碼方向 於 寶達轉車站寶達邨站 及 馬游塘村站 後加宣傳報站

98A唔清楚邊個站,但係都有類似內容

顯示為 轉乘往港島東>免93A(98A)車費

selfcloser 發表於 2023-8-12 18:53

好有心機將啲站編晒號碼呀叻叻,不過後生嘅唔會理,老人家記得搭邊架車又記唔到個站台編號🤡

erniebee 發表於 2023-8-12 20:26

selfcloser 發表於 2023-8-12 18:53
好有心機將啲站編晒號碼呀叻叻,不過後生嘅唔會理,老人家記得搭邊架車又記唔到個站台編號🤡 ...

大家一般搭車都係記住個巴士站位置係邊而唔會特登記個站牌號碼,相信呢個所謂「XX街(N/S XXX月台」真係比果D超級路癡識別去邊度上車;P

kmb_dx2437 發表於 2023-8-12 22:36

X6C淨係改顯示,聲冇改

啟德隧道轉車站宏展街>啟德隧道宏展街轉車站;P

toyl 發表於 2023-8-12 22:45

erniebee 發表於 2023-8-12 20:26
大家一般搭車都係記住個巴士站位置係邊而唔會特登記個站牌號碼,相信呢個所謂「XX街(N/S XXX月台」真係 ...

我終於知道點解 碧街(N4X月台) 要加入去,就係因為北行有 碧街 又有 弼街 ,普通話發音原來係完全無分別,所以特別要為碧街特別顯示月台編號避免只講普通話乘客落錯車……

ATR101 發表於 2023-8-13 02:43

車上報站號無乜作用,站跑係等車先有用

dubbies 發表於 2023-8-13 10:26

85X 出九龍 過左帝逸酒店 都有轉88唱歌廣告

車站號碼如果轉車都有D用嘅, 知道向前定向後行

AVW28 發表於 2023-8-14 08:52

「如要落車」和「巴士即將減速」簡直係哽耳到嘔!
呢d語句令到報站機資訊愈黎愈累贅。

kcc2022 發表於 2023-8-14 22:33

dubbies 發表於 2023-8-13 10:26
85X 出九龍 過左帝逸酒店 都有轉88唱歌廣告

車站號碼如果轉車都有D用嘅, 知道向前定向後行 ...

85x嗰個過左沙田醫院都有(九龍方向)
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 九公司又改一堆奇怪報站