樂仔〞 發表於 2023-8-15 10:12

AVW28 發表於 2023-8-14 08:52
「如要落車」和「巴士即將減速」簡直係哽耳到嘔!
呢d語句令到報站機資訊愈黎愈累贅。
...
「巴士即將減速」就真係無謂
但「如要落車」都係因為貴客們成日唔撳鐘落車又係到投訴司機飛站啫

shakugan2005 發表於 2023-8-16 00:05

樂仔〞 發表於 2023-8-15 10:12
「巴士即將減速」就真係無謂
但「如要落車」都係因為貴客們成日唔撳鐘落車又係到投訴司機飛站啫
...
巴士即將減速係要通過轉車站,以前61m冇依句野而又通過完轉車站就會出大欖涌,根住就成日有客話車長飛站

吳宗錡 發表於 2023-8-16 01:50

toyl 發表於 2023-8-12 22:45
我終於知道點解 碧街(N4X月台) 要加入去,就係因為北行有 碧街 又有 弼街 ,普通話發音原來係完全無分別 ...

我覺得加「彌敦道XX號」好過加「NXX月臺」

allc98D 發表於 2023-9-9 18:39

toyl 發表於 2023-8-12 22:45
我終於知道點解 碧街(N4X月台) 要加入去,就係因為北行有 碧街 又有 弼街 ,普通話發音原來係完全無分別 ...

但係國語冇加到咩月台喎www

allc98D 發表於 2023-9-9 18:40

kmb_dx2437 發表於 2023-8-12 22:36
X6C淨係改顯示,聲冇改

啟德隧道轉車站宏展街>啟德隧道宏展街轉車站

93P啓成街都係咁

成功爭取九巴加多兩個轉車站(??)

臥龍-廣鐵肇段 發表於 2023-9-9 20:40

12Lane 發表於 2023-7-9 00:00
香港特色黎,廣播有咁長得咁長,有咁嘈得咁嘈。唔知以為全世界都撞聾。

香港嘅廣播仲長啊?師兄係咪未搭過大陸嘅巴士啊⋯⋯

matchnacu 發表於 2023-9-12 12:29

12Lane 發表於 2023-7-9 00:00
香港特色黎,廣播有咁長得咁長,有咁嘈得咁嘈。唔知以為全世界都撞聾。

兄弟,你真係要領教下京都巴士205同206,每個站都日英中韓報站,仲要講埋旅遊點資訊。唔單止準備轉彎停車都出告示,落車時,車長對每個乘客都ありがとうございます。應該係我目前聽過最繁忙ge報站系統

sq285 發表於 2023-9-12 13:37

matchnacu 發表於 2023-9-12 12:29
兄弟,你真係要領教下京都巴士205同206,每個站都日英中韓報站,仲要講埋旅遊點資訊。唔單止準備轉彎停車 ...

唔好講到旅遊區,東京啲市內巴士只係日文都已經好多嘢報同司機開金口

好多人叫呢啲做詳盡同細心,但坦白講似滋擾多啲

Ricky403 發表於 2023-9-12 13:57

sq285 發表於 2023-9-12 13:37
唔好講到旅遊區,東京啲市內巴士只係日文都已經好多嘢報同司機開金口

好多人叫呢啲做詳盡同細心,但坦白 ...

日本啲巴士鐵路報站,報個站名都起碼重覆一次,仲要日文音節本身就多;P
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 九公司又改一堆奇怪報站