sunhoo 發表於 2023-7-20 00:12

早繁東隧去黃竹坑嘅需求大到足以提升服務未?

黃竹坑係港島新晉商貿區,就業人口不斷增加緊。
雖然南港島綫有空間繼續加購列車提升運力,但係有北環綫北港島綫之前,未計北角留後需時,當地鐵慢碌到金鐘,搭巴士都已經過左香隧。早繁香隧南行根本唔塞。
現時(早繁)由東隧去黃竹坑,有兩個方案:搭671碌電車路,或者673p在銅鑼灣轉車。前者我想觀感極差無人會揀,後者就受制於後車車隔,未必預到時間。
運輸署應該有掌握八達通數吧?呢個OD嘅需求足夠開早繁南行671x未?

(舊title只講去南區,現已明確為黃竹坑)

YUU 發表於 2023-7-20 00:25

不過你搭一次地鐵先係咪真係咁慢先🤡

Happypig375 發表於 2023-7-20 00:44

地底幾慢都唔夠東隧口塞車呀嘛🤡

08x200-201 發表於 2023-7-20 01:55

落地底真系有咁慢嗎?;P

cky 發表於 2023-7-20 03:13

咁耐以來都只係得 671 咪說明咗真咪真係多客到咁囉。

le914 發表於 2023-7-20 06:26

「當地鐵慢碌到金鐘,搭巴士都已經過左香隧。 」

既然你都話671要慢碌,咁想問下,仲有邊架巴士可以做到你所講嘅速度?

kay 發表於 2023-7-20 07:17

未有SIL前671早繁會打爆入南區又有單層加班車
依家仲有無先

Lkopm 發表於 2023-7-20 07:35

有北環線又如何?

sunhoo 發表於 2023-7-20 07:36

le914 發表於 2023-7-20 06:26
「當地鐵慢碌到金鐘,搭巴士都已經過左香隧。 」

行671x走線。
現有服務之中最佳方案要以673p轉一次車。

ricky 發表於 2023-7-20 07:47

平日朝早試一班671X由九龍去香港
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 早繁東隧去黃竹坑嘅需求大到足以提升服務未?