tommy14D 發表於 2023-7-25 17:19

其實試過可以中門上車

toyl 發表於 2023-7-25 17:22

其實試過可以中門上車

唔好累人

我通常都係後門伸個頭入去關心下頭軸通道上果班有依靠無腰骨動物做乜唔行入去

既然有障礙物車長就唔可以閂尾門就自然唔開得車

toyl 發表於 2023-7-25 17:26

li1872903 發表於 2023-7-25 15:42
尋日黃昏時間響將轉有架296A落咗7-8個人,車尾仲有起碼7-8空位,個司機舉手話開唔到門,亦都見過297返放 ...

呢D case 通常要趁尾閘打開時大聲關心乘客做乜仲有位都唔入去,否則車長都係當無位即走

szeto993 發表於 2023-7-25 17:33

有啲非轉車站Case,情況允許而個司機識做就開中門然後叫人拍卡再行去中門上,似乎就無指引畀司機

亦有試過坐S52嗰國泰城開中門盡量畀排隊乘客上,落車大家守規矩後補拍卡

teddybus 發表於 2023-7-25 17:48

toyl 發表於 2023-7-25 17:22
唔好累人

我通常都係後門伸個頭入去關心下頭軸通道上果班有依靠無腰骨動物做乜唔行入去

您去完後門關心完有冇排返隊尾㗎?:)

cky 發表於 2023-7-25 18:06

其實試過可以中門上車

有職員就係啫
冇嘅話
有人中門上車唔俾錢邊個負責?

司機可以做好啲
唔代表將特殊情況常態化
咁同另一篇話塞死就自行改路有乜分別?

33606 發表於 2023-7-25 18:31

影低相1823啦

li1872903 發表於 2023-7-26 10:17

toyl 發表於 2023-7-25 17:26
呢D case 通常要趁尾閘打開時大聲關心乘客做乜仲有位都唔入去,否則車長都係當無位即走
...

個司機特登唔停正上車位,架車駛走左先見到仲有咁多空位響後面,有人趕住返工上唔到車,6分鐘後先有架296C黎,我就蝕左個轉乘優惠,原本我就係坐296C先,諗住唔洗錢轉296A:Q

arfung 發表於 2023-7-26 10:25

之前曾經聽過有師傅分享,68A有段時間超多投訴話早繁下游車站往青衣方向上唔到車,明顯不太夠載。
但據知並不太想加班(仲要隨時收車),曾經出過指引,話就算<滿座>,都要埋站,開前閘。
師傅話即係D客逼得上就逼,逼唔上都叫開左門比佢地試。

arfung 發表於 2023-7-26 10:30

前幾日先試過搭46X,頂閘過城隧後到大圍道第一個站,落左十個八個,師傅都不開前閘上客,直接開車走人(前閘附近有客想方便落車麻煩師傅開一開前閘都被拒)

當時車站示意想上車既乘客望車輕嘆,大家都知現時沙田路線有幾密,只有繼續等。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 巴士公司有冇指引落客後要開門比乘客上車?