expertuser2004 發表於 2023-7-27 09:24

依家好多路線非繁忙時間都會頂閘因為班次不夠, 另外乘客不行入d 是不犯法, 不過大陸可以拍卡後門上車, 香港遲早會跟風
通常現實是輪椅位有輪椅 + 大量C9 買送車 "阻"

Waiyin12 發表於 2023-7-28 18:13

tkglobe 發表於 2023-7-25 15:17
巴士本身有載客量,其實好多時頂閘已經超出原本載客量,咁到時俾你上係人情,唔俾係道理,有位唔代表一定要 ...

一部巴士,任何情況下都唔應該超載

如果有人落車,只係令部車由超載變成無超載,唔可以再上新的乘客,即係部車埋站前已經超載咗一段時間,有問題喎...

以前九巴好似上、落車門有人數監測裝置,理應可以用同樣科技,統計實時車上人數?

kokchun 發表於 2023-7-28 23:14

Waiyin12 發表於 2023-7-28 18:13
一部巴士,任何情況下都唔應該超載

如果有人落車,只係令部車由超載變成無超載,唔可以再上新的乘客,即 ...

連法定企位都企滿既可能性同可行性應該低過中六合彩頭獎

石頭 發表於 2023-7-29 02:43

arfung 發表於 2023-7-26 10:25
之前曾經聽過有師傅分享,68A有段時間超多投訴話早繁下游車站往青衣方向上唔到車,明顯不太夠載。
但據知並 ...

非繁68A根本唔夠車、唔夠時間行,然後終於減到30,

但呢個唔係問題,昨晚2215見到有68A埋紅橋站往青衣,

問題係,2110-2340開緊30分一班,一般朗屏開20-25分鐘左右就到紅橋,

咁係2140開既班次,用左35分鐘先到紅橋?定係又無跟時間表開車?

似乎唔跟時間表開車既情況無改善喎,今次又有咩藉口?壞車?
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 巴士公司有冇指引落客後要開門比乘客上車?