m_rd08 發表於 2023-7-26 15:39

九巴42減班

5/8/2023起生效

星期一至五不變
星期六晚間時段減至25分鐘一班
星期日及公眾假期: 順利開早上及晚間時段及長康開晚間時段減至25分鐘一班

m_rd08 發表於 2023-7-31 10:24

FBI2 發表於 2023-7-26 15:44

平日15至25,假日20至25

MCMoore 發表於 2023-7-26 20:04

又谷人上214

巴士的膠 發表於 2023-7-26 20:11

又谷人上214

214都爆瀉,而且42好多位搭唔到214。真係咁著緊42搶到214,不如俾42經返觀塘。

Ohm 發表於 2023-7-26 20:16

又谷人上214
唔係咁睇 :L
42 一條線做好多唔同客,比起6D、27、46等等佢都係貴價線,仲有做埋葵芳
不過九巴無心做就係大家都知嘅

kmb71k 發表於 2023-7-26 21:50

42喺荔景山路唔太多人搭
搭佢主要都係集中深水埗/青衣/九龍城

suittie2000 發表於 2023-7-27 00:14

都係嗰句,九巴冇心經營就不如唔好做啦,幾時一個鐘一班車?

shakugan2005 發表於 2023-7-27 00:58

Ohm 發表於 2023-7-26 20:16
唔係咁睇
42 一條線做好多唔同客,比起6D、27、46等等佢都係貴價線,仲有做埋葵芳
不過九巴無心做就係 ...

葵芳有幾多人搭42心照, 42最多客個位應該係深水埗來往順利, 而九巴都曾經有諗過縮42去甘泉街;

荔景山來往青衣/深水埗既客量基本上小巴都載得哂, 就算屈人收到全程收費都冇咩肉食, 而當年D區議員咁想要巴士線去葵涌醫院, 未延長去長康只不過唔係加車而係調轉頭減車;

咁近年27又已經有213D比九巴搶錢, 唔洗拎架長咁多既42去陰人錢, 不如睇下213D班次保唔保得住先

Ohm 發表於 2023-7-27 01:10

shakugan2005 發表於 2023-7-27 00:58
葵芳有幾多人搭42心照, 42最多客個位應該係深水埗來往順利, 而九巴都曾經有諗過縮42去甘泉街;

荔景山來 ...
自從40改龍翔道之後,42就變咗九龍城往來葵涌嘅唯一路線(雖然只係擦邊),雖然唔算多人但葵青劇院係新界區最多人上嘅站
仲有就係42亦都係九龍城往來長沙灣荔枝角最快嘅路線,相比之下,2A係慘不忍睹,6D要塞青山道/元州街,98C要塞旺角,42算係九龍東西嘅"捷徑王"
另外,42同27重疊嘅站比起213D多,而事實上,42去到太子站亦都有唔少人落車,反映都有唔少人會由27 upgrade咗過來
所以我會話42一程車做好多轉客,唔會同214扯埋一齊

shakugan2005 發表於 2023-7-27 02:04

Ohm 發表於 2023-7-27 01:10
自從40改龍翔道之後,42就變咗九龍城往來葵涌嘅唯一路線(雖然只係擦邊),雖然唔算多人但葵青劇院係新界區 ...

可惜九巴唔係咁諗, 葵青唔會係九巴想服務既地區, 歡迎乘搭港鐵
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 九巴42減班