kokchun 發表於 2023-7-28 23:08

【年經】九城係咪唔打算處理下繁電車路塞車問題

拉走 968X、960C/P/S 行大路 skip 電車路
以為老九終於醒覺
點知轉頭就連同埋黃巴拉埋啲 11 25 673 入電車路一齊塞 :curse::curse:
而家晚晚匯豐倒塞返去花園道
由金龍塞塞塞到西港城
排隊埋皇后街巴士龍排到港澳碼頭入口
遲啲三隧分流更多車行西隧
九城係咪諗住任由佢地塞車唔理就算 :curse:

08x200-201 發表於 2023-7-28 23:13

今年運吉聖經唔系話962G做灣銅特快直上四幹咩;P

kokchun 發表於 2023-7-28 23:26

08x200-201 發表於 2023-7-28 23:13
今年運吉聖經唔系話962G做灣銅特快直上四幹咩

踢返 967/X 直行干諾道中先講啦

樂仔〞 發表於 2023-7-28 23:58

TD 覺得電車路通過干諾道中嘛
(不過呢個感覺都只限繞道通車前)

中上環一段電車路根本應該重新安排巴士站位 , 而家塞車唔多唔少都係因為站位安排差

石頭 發表於 2023-7-29 02:12

長遠計,11同25等線入電車路係無錯既,

673都好難唔入,但果堆西隧線應該拎走左先~

咁既然962系列可以行出面,其他長途線都可以,
又唔會影響到D人搭車,至於搭鐵?大西北搭鐵真係唔順路喎~

YUU 發表於 2023-7-29 02:14

11 25本身客量唔係好,拉返入電車路執客可以諒解            但673好明顯係想搶對家客😂

hokachung 發表於 2023-7-29 10:35

塞車極只要架車最後載滿客過西隧,兩巴都唔覺得有問題
如果逼兩巴去「處理」嘅話,堆昔日皇牌紅隧線好可能成為減班目標,行到呢步大家都應該唔想見到
Brainstorm下,104(如果縮短唔成)或者101嗰啲係咪可以改行全段皇后大道中呢?

gordon0530 發表於 2023-7-29 10:46

其實匯豐塞個問題源頭就係匯豐門口個站,948 968 969三條都埋,呢三條又多客又密,上客至少都幾分鐘,因為電車站阻住後面又cut唔到,變相一齊塞死。其實最需要係將至少一條搬去置地,起碼果度後面d車可以打尖唔使陪塞先。

Ricky403 發表於 2023-7-29 10:52

gordon0530 發表於 2023-7-29 10:46
其實匯豐塞個問題源頭就係匯豐門口個站,948 968 969三條都埋,呢三條又多客又密,上客至少都幾分鐘,因為 ...
應該934搬置地同936同站
968用而家934個站
948再group埋落969個位停前啲
已經多唔少位畀後面巴士爬頭
問題係改到934更加食正中環匯達會唔會又扭計;P

天空之神 發表於 2023-7-29 10:57

其實匯豐塞個問題源頭就係匯豐門口個站,948 968 969三條都埋,呢三條又多客又密,上客至少都幾分鐘,因為 ...

其實成個中區都應該減站

960/961 full combo 最少應該上環 2 合 1

967/X 直行干中

甚至應該搵線中環起飛直去西隧口
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 【年經】九城係咪唔打算處理下繁電車路塞車問題