腦夫子 發表於 2023-9-22 11:54

kay 發表於 2023-9-7 13:58
B8係咪城巴放水比地區
擠牙膏之後有一班人爭取平日開足全日
開足全日比人交功課

B9而家平日都有開全日,但乘客明顯係用腳來投票啦,
隔離已經有B3X, 過完深圳灣口岸就有3條免費shuttle去蛇口幾個熱點,又或者元朗轉B1去福田,
去蓮塘,車程遠之餘,蓮塘附近冇乜大型熱點/工商業區,去其他都係要轉地鐵或打的,所以B9收視差係預期之內,
我係九巴就會同運吉傾下將B9改線做北區往返深圳灣

政府融入大灣區係國策,運吉要搞好過境交通實走唔甩,所以要(被)加班唔困難

08x200-201 發表於 2023-9-22 11:56

乘客明顯係用腳來投票啦,
隔離已經有B3X, 過完深圳灣口岸就有3條免費shuttle去蛇口幾個熱點,又或者元朗 ...

深圳灣口岸個巴士站夠位插條新的巴士線入去?

eric278 發表於 2023-9-22 17:29

B9而家平日都有開全日,但乘客明顯係用腳來投票啦,
隔離已經有B3X, 過完深圳灣口岸就有3條免費shuttle去 ...

深圳地鐵8號線今年會延長至深圳著名度假勝地大小梅沙
想去深圳度假的港人到時去大小梅沙就更方便
也有機會帶動B9以致B8, B7進一步客量增長

EX-TL 發表於 2023-9-22 17:40

也有機 ...
去大小梅沙, 由蓮塘口岸出發搭M362只係30分鐘車程.

最近M362來回加左站響商業城對出2號巴士站, 近過落地鐵站+合檢, 缺點係班次疏要check咗ETA先等車.

AVBWU291 發表於 2023-9-22 18:07

EX-TL 發表於 2023-9-22 17:40
去大小梅沙, 由蓮塘口岸出發搭M362只係30分鐘車程.

最近M362來回加左站響商業城對出2號巴士站, 近過落地 ...

唔係仲有387咩。

FBI2 發表於 2023-9-22 18:21

也有機 ...

你覺得今年通到車?

FBI2 發表於 2023-9-22 18:21

唔係仲有387咩。

387好似取消左啦

08x200-201 發表於 2023-9-22 18:28

唔係仲有387咩。

387已經香左啦,要想去大小梅沙建議坐M191/M437

EX-TL 發表於 2023-9-22 18:47

08x200-201 發表於 2023-9-22 18:28
387已經香左啦,要想去大小梅沙建議坐M191/M437

M191行雙層, 但缺點係蓮塘口岸冇站, 行去前一站8-10分鐘, 而且大梅沙海濱附近冇站, 要在東部華僑城落車行一段路.

M437蓮塘口岸有站, 但梅沙落車位比M191仲遠, 只係停公路口.

另外, 仲有架M199蓮塘口岸1號站直達小梅沙, 不經大梅沙海濱.

LD9156 發表於 2023-9-23 00:41

tonio 發表於 2023-9-22 10:47
今日(9 月 22 日,星期五) 10:00 頭車去到寶鄉橋前已頂閘。

今朝見到呢班車係石門已經頂閘
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9
查看完整版本: 城巴 B8 9月份消息