pcckw 發表於 2023-9-25 10:42

25/910:22 抵達廣福邨已頂閘,3分鐘後加班車抵達,車上大約有8個乘客。

midnight 發表於 2023-9-25 12:36

喺大埔上B8去香園圍方向,回程又係B8但用雙向分段喺大埔落車,會唔會仲有即日回程折扣?

tonio 發表於 2023-9-25 15:40

有大埔區議員透露,城巴告知已向運輸署申請將 B8 平日服務的試行安排,轉為恆常服務。

08x200-201 發表於 2023-9-25 15:47

有大埔區議員透露,城巴告知已向運輸署申請將 B8 平日服務的試行安排,轉為恆常服務。 ...
服務時間不變?
不過話時話,B8工作日的服務時間也應同周末一致

dennis28a 發表於 2023-9-25 16:18

有大埔區議員透露,城巴告知已向運輸署申請將 B8 平日服務的試行安排,轉為恆常服務。 ...
比運輸署踢爆平日咪有錢賺,仲要大賺。
仲有咩理由想繼續試?無咪咁樣。

kay 發表於 2023-9-26 15:52

dennis28a 發表於 2023-9-25 16:18
比運輸署踢爆平日咪有錢賺,仲要大賺。
仲有咩理由想繼續試?無咪咁樣。 ...

但當初運吉B8B9剩係做假日又係咩理據

leefung 發表於 2023-9-26 16:10

kay 發表於 2023-9-26 15:52
但當初運吉B8B9剩係做假日又係咩理據

開香園圍果陣預計平均一日得3萬人左右使用..預平日唔多人用
上個月高峰係超過6萬幾人用....已經overload..
所以巴士服務跟唔上...
B7拍住B1開車鏈班次
B9預蝕錢變有微利...

AVW28 發表於 2023-9-28 12:30

leefung 發表於 2023-9-26 16:10
開香園圍果陣預計平均一日得3萬人左右使用..預平日唔多人用
上個月高峰係超過6萬幾人用....已經overload. ...

某程度上又託賴鐵路公司用跨境線賺錢,專營巴士收費相對比鐵路和跑狗便宜,因而吸引到旅客用香園圍過關。(當然舒適度不及跑狗、快捷度不及鐵路)加上深港兩地通返關,係北上繁忙時間行羅湖或落馬洲火車關口都必定打哂蛇餅(雖然蓮塘、深圳灣都係咁),所以咪令到蓮塘多人用,似乎係成功左分流部分原本用開羅湖/落馬洲過關既人。開左蓮塘,相信最受惠就係一班跨境學童,佢地唔少都住係近蓮塘關口既蓮塘、黃貝嶺一帶,返學就係北區,每逢放學時間B7係粉嶺站都打哂蛇餅。當然都有d都係大埔返學。我估如果蓮塘肯提早到6點半開關,B8又做正返工返學和放工放學時間,應該都唔少人受惠。

B8途經站點附近的中學包括(直到門口或要步行最多10分鐘):
太和/翠怡:
康樂
聖道
大光慈航
三育

舊墟公園:
沐恩
鄉議局

運頭角里:
莫壽增
王肇之
恩主教

廣福:
馮梁結

如果上述學校每間有收5%-10%跨境生,B8都唔好話唔和味,仲未計既富善、富亨、運頭塘。
咁當然遠不及北區的數目。

巴士服務跟唔上,呢個雖然是事在人為,但有時都要受客觀條件限制。
兩間公司都係7個蓋冚10個煲,調左車做關口線,咁市區線又點呢?
想加車/加時,太公唔比咁點呢?

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]
查看完整版本: 城巴 B8 9月份消息