Peter03145212 發表於 2023-8-25 19:33

tommy14D 發表於 2023-8-25 19:21
咁當時點解又要叫E線入機場
部分E線98年開嘅時係以東涌為終點站,一年之後就搬去赤鱲角碼頭,後尾因為赤鱲角碼頭被機管局收返,用嚟發展海天客運碼頭,同埋實行機場2020年藍圖,所以啲E線就改以機場為總站,直至博覽館開咗為止

Ohm 發表於 2023-8-25 19:36

其實龍運A線價錢都唔算太離譜
屯門 $15.7 vs $12.4
荃葵 $19.8 vs $11.2
元天 $19.8 vs $14.4
沙田 $23.4 vs $14.4

但城巴A線就真係全部都係天價,貴過E線雙倍有多,寧願搭港鐵轉S1都唔會想畀咁貴車費

EpicHan0119 發表於 2023-8-25 19:46

冇坐過城記A線唔係用豪車, 龍記就…

s3n370 發表於 2023-8-25 19:50

請問運輸署幾時接管佐城巴同龍運?

eric278 發表於 2023-8-25 20:06

tommy14D 發表於 2023-8-25 19:21
咁當時點解又要叫E線入機場

1995年12月《新機場運輸研究》報告發表後,運輸署認為新界各新市鎮的交通需求不足以開辦多條機場巴士路線,故當中該報告中建議的來往沙田、屯門和元朗的路線(即後來E線)定位為「multifunctional services」(多用途服務),需一併兼顧航空旅客的需要,定線、收費等會作相應調整。

shakugan2005 發表於 2023-8-25 20:19

所謂a線貴得唔太離譜係因為屯門e線改路後減得唔夠多,本身已經短過荃灣e線但就貴過荃灣e線,而元朗e線就應該跟荃灣e線價,其實一般黎講未又唔係a線貴e線約3/4
而城巴機場a線根本就唔係同e線比,佢可能覺得自己平過機場快線就有人搭

最重要係運輸處個最高准許收費根本就唔係同一個level,係唔係某巴成本高d或者基本人口低d所以可以准收貴d?

s3n370 發表於 2023-8-25 20:29

eric278 發表於 2023-8-25 12:06
1995年12月《新機場運輸研究》報告發表後,運輸署認為新界各新市鎮的交通需求不足以開辦多條機場巴士路線 ...

咁即係E線都預係俾人去機場架啦
明顯大大巴車落你提佐N次嘅濫用論喎

Ohm 發表於 2023-8-25 20:38

shakugan2005 發表於 2023-8-25 20:19
所謂a線貴得唔太離譜係因為屯門e線改路後減得唔夠多,本身已經短過荃灣e線但就貴過荃灣e線,而元朗e線就 ...

兩組路線當年都係招標,車費應該都係各間巴士公司入標時自己釐定,但就唔知點解政府當年會接受城巴收咁貴
不過的確唔少遊客睇住機場快線個價就覺得cityflyer叫便宜

Togepi 發表於 2023-8-25 20:42

eric278 發表於 2023-8-25 20:06
1995年12月《新機場運輸研究》報告發表後,運輸署認為新界各新市鎮的交通需求不足以開辦多條機場巴士路線 ...

多用途即係做機場都係一個用途啦,咁濫乜鬼用

YY487 發表於 2023-8-25 20:42

頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 點解運輸署對E線愈來愈冇心做?