12Lane 發表於 2023-8-25 22:16

kingprowm 發表於 2023-8-25 21:59
話港珠澳客濫用 A 線,真係痴線

用 A 線經港珠澳係運輸署規劃,好似唔係巴士公司話事

A線兜豬橋本身就係搵乘客笨,機場客/豬橋客無一倖免。
機場客比premium價比人拖慢車程仲要同豬橋客一齊迫車。
豬橋客焗搭,比premium價仲要企位都未必買到。
最後fatfat嘅係得巴士公司,A線嘅回本門檻本身就低,載客率理論上可以比正常路線更低,而家就坐滿客、行李架爆晒都仲可以話自己載客率足夠應付唔駛加班,官商勾結嘅極致。

286X 發表於 2023-8-25 22:17

天空之神 發表於 2023-8-25 23:16

kingprowm 發表於 2023-8-25 21:59
話港珠澳客濫用 A 線,真係痴線

用 A 線經港珠澳係運輸署規劃,好似唔係巴士公司話事

你問首相先

同一理論黎,邊有濫用唔濫用

知你樓下有 A31 齊哂章威威啦

shakugan2005 發表於 2023-8-25 23:48

kingkonghi 發表於 2023-8-25 22:04
上面講緊航空客點濫用,你做咩無啦啦扯咗個焦點去2蚊
E線可以2蚊搭車,所以E線存在濫用問題?
偷換概念, ...

a線比足錢緊係要搭足全程咁冇濫用問題,搭唔足全程係規劃問題唔係濫用,e線有人唔係自己比足全程車費所以係會有亂咁搭既情況出現,依d先叫濫用

Waiyin12 發表於 2023-8-25 23:48

12Lane 發表於 2023-8-25 22:16
A線兜豬橋本身就係搵乘客笨,機場客/豬橋客無一倖免。
機場客比premium價比人拖慢車程仲要同豬橋客一齊迫 ...

本身機場經順朗路出青嶼幹線並唔慢,疫情期間搭過政府專車由機場去市區檢疫酒店,都係行順朗路

Waiyin12 發表於 2023-8-26 00:01

hkcctim2012 發表於 2023-8-25 19:11
笑咗,濫用救護車就聽得多,濫用巴士服務真係第一次聽。既然覺得濫用就將E線全部撤離客運大樓,淨係去後勤 ...

濫用救護車服務涉及浪費公帑;有巴士埋站、比錢上車並不涉及浪費資源,何來濫用?

真係要杜絕,可以將機場客運大樓、GTC 劃爲禁區,必須搭機鐵、A 線、的士、私家車等進入,不可步行進入(機場酒店住客可經特別通道往客運大樓)

12Lane 發表於 2023-8-26 00:07

本身機場經順朗路出青嶼幹線並唔慢,疫情期間搭過政府專車由機場去市區檢疫酒店,都係行順朗路 ...

個問題係條路咩?

brianso198 發表於 2023-8-26 00:07

本身機場經順朗路出青嶼幹線並唔慢,疫情期間搭過政府專車由機場去市區檢疫酒店,都係行順朗路 ...

原本就係

但而家最大獲唔係機場開完經順朗路,仲要兜埋博覽館

當年機場無乜旅客個年代都算,而家一大抽車咁樣行,無睇睇

Fuk19805 發表於 2023-8-26 00:11

成個post最唔明係點解E線關運輸署同機管局事:Q:Q

正題:E線收入唔高咪是但陰乾佢囉,巴士公司開善堂呀?

kingkonghi 發表於 2023-8-26 00:19

shakugan2005 發表於 2023-8-25 23:48
a線比足錢緊係要搭足全程咁冇濫用問題,搭唔足全程係規劃問題唔係濫用,e線有人唔係自己比足全程車費所以 ...
你仲係唔明呢度上面講嘅E線濫用係咩意思
仲係表達緊2蚊客搭巴士服務嗰種濫用

討論落去已經冇意思

講返正題,機場E線每個客賺得少錢過A線,巴士公司採取半放棄態度都係預計之內

特別係E41超長線都只收$14.4
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 點解運輸署對E線愈來愈冇心做?