LN9267 發表於 2023-8-30 10:07

https://www.legco.gov.hk/yr2023/chinese/panels/edev/papers/edevcb4-814-1-c.pdf

相關文件

相信城巴也好,九巴也好,也會趁上次服務好好檢討,看哪些可以保留,哪些取消。

mak5052 發表於 2023-8-30 10:26

toyl 發表於 2023-8-30 09:32
即係話只要未上車前搞好先售票後上車,就會減少對上車流暢度影響,搵人售票收飛或者放流動收費器響地面慢慢 ...

或者郵輪碼頭總站應該設城巴、旅發局客務中心?(賣八達通、20/22系列預售來回票及城巴週邊,兼提供觀光諮詢服務)

kay 發表於 2023-8-30 10:41

睇返文件
付費安排奶野在依家比人用信用卡比錢
但一張信用卡唔可以同時比幾個人錢
等佢再比得返都要時間拖長上車時間
先係導致3條R免費原因

一係上車前比晒錢

tkglobe 發表於 2023-8-30 10:42

mak5052 發表於 2023-8-30 10:26
或者郵輪碼頭總站應該設城巴、旅發局客務中心?(賣八達通、20/22系列預售來回票及城巴週邊,兼提供觀光 ...

其實郵輪旅客大部份只屬於短期逗留,應該喺船上邊已經安排好晒所有嘢,唔係等旅行落船先再做,正確做法應該係喺船上邊已經提供晒所有落地嘅交通安排,做好售票服務,旅客一落船就可以直接上車

sq285 發表於 2023-8-30 10:52

tkglobe 發表於 2023-8-30 10:42
其實郵輪旅客大部份只屬於短期逗留,應該喺船上邊已經安排好晒所有嘢,唔係等旅行落船先再做,正確做法應 ...

睇返遊輪大都有房卡,會唔會喺船上面賣來回車飛,然後船公司畀返錢巴士公司咁

tkglobe 發表於 2023-8-30 10:54

睇返遊輪大都有房卡,會唔會喺船上面賣來回車飛,然後船公司畀返錢巴士公司咁
...

其實呢個先係合適做法,甚至應該係船公司自己安排旅遊巴,而唔係用專利巴士

toyl 發表於 2023-8-30 11:09

kay 發表於 2023-8-30 10:41
睇返文件
付費安排奶野在依家比人用信用卡比錢
但一張信用卡唔可以同時比幾個人錢

正正如此,一家大細果款無理由逐個人拍一張信用卡,如果部機有特別收費方式可以直接扣幾個人錢都可以解決到大半問題

Ohm 發表於 2023-8-30 11:18

LN9267 發表於 2023-8-30 10:07
https://www.legco.gov.hk/yr2023/chinese/panels/edev/papers/edevcb4-814-1-c.pdf

相關文件

25R 就應該取消啦
觀塘根本係連香港人都唔太想去嘅地方嚟,無謂為咗鬥氣搶客就呃遊客去個工業區
去尖沙咀、旺角、港島嘅交通會比較有需要

08x200-201 發表於 2023-8-30 11:19

...

好似城巴機場快線的即日來回票咁?巴士公司預先印刷來回票給船公司售賣也算一種解決方法?

sq285 發表於 2023-8-30 11:19

Ohm 發表於 2023-8-30 11:18
25R 就應該取消啦
觀塘根本係連香港人都唔太想去嘅地方嚟,無謂為咗鬥氣搶客就呃遊客去個工業區
去尖沙咀 ...

最慘厹只係有資格開25R,出旺區冇佢份 :lol
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 20R 22R 25R 將恢復收費