tonio 發表於 2023-9-13 10:44

城巴路線 B8 平日北行頭車「頂閘」,寶鄉橋「飛站」

2023 年 9 月 13 日(星期三)往香園圍口岸方向,10:00 開出的頭車,駛到大埔寶鄉橋站前已「頂閘」。

tommy14D 發表於 2023-9-13 10:45

全港大把巴士頂閘飛站, 係咪都要出個post講🤭

tonio 發表於 2023-9-13 10:49

巴士最終於寶鄉橋「飛站」,現場約十名候車乘客未能登車,估計林村河畔加埋太和分站有更多乘客要望車輕嘆。

08x200-201 發表於 2023-9-13 10:49

B8頂閘的post沒必要開來講,都成日經了🤭 不過B8有必要加到雙向全日服務,只可惜屎唔肯

tonio 發表於 2023-9-13 10:53

周末周日加到 6-8 分鐘一班都頂閘就大家知。平日服務時間短,又 30 分鐘一班,結果服務嚴重供不應求。

limited 發表於 2023-9-13 11:15

08x200-201 發表於 2023-9-13 10:49
B8頂閘的post沒必要開來講,都成日經了🤭 不過B8有必要加到雙向全日服務,只可惜屎唔肯 ...

高薪請蓮塘居民過關嚟揸城巴 ;P

midnight 發表於 2023-9-13 11:17

會唔會廣福邨上車已經開始企位?

巴士的膠 發表於 2023-9-13 11:22

limited 發表於 2023-9-13 11:15
高薪請蓮塘居民過關嚟揸城巴

當初俾磚才揸小巴而唔係揸大巴已經係錯配,一架大巴個載客量係七架小巴,咁理論上一個磚才係發揮到更大效用。

12Lane 發表於 2023-9-13 11:27

巴士的膠 發表於 2023-9-13 11:22
當初俾磚才揸小巴而唔係揸大巴已經係錯配,一架大巴個載客量係七架小巴,咁理論上一個磚才係發揮到更大效 ...

你都識講磚才,揸下小巴小試牛刀先好正常。
你冇車牌都唔可以一考就考大巴啦。

neoplan720p 發表於 2023-9-13 11:48

大家咁關心北上消費既人做咩呢?

剩講大埔,73X、74X日日收車脫班,搞到人上唔到車,唔能夠準時返工,
情況唔係更值得討論咩?

而家呀特首仔仲話除左「搞夜市」之外,
仲要搞埋「日間經濟」,
擺明係想刺激港人留港消費。

咁增加香港人北上消費既機會成本,
唔係正正符合超哥意願嗎?
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 城巴路線 B8 平日北行頭車「頂閘」,寶鄉橋「飛站」