AVBWU291 發表於 2023-9-14 10:50

九巴 259S 改經杯渡路

18/9 起,於散石灣後改經青雲路、杯渡路及屯門鄉事會路前往屯門市中心。

https://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1694656323_1849_0.pdf

GD1570 發表於 2023-9-14 11:06

其實連個輕鐵站都一早已經改咗名做「龍門」,
樓主會唔會叫返啲UPDATE啲嘅名稱較好呢....

Peter03145212 發表於 2023-9-14 11:15

GD1570 發表於 2023-9-14 11:06
其實連個輕鐵站都一早已經改咗名做「龍門」,
樓主會唔會叫返啲UPDATE啲嘅名稱較好呢.... ...

輕鐵站叫龍門,條路叫龍門路,但個地名的確係叫散石灣,樓主冇錯喎

AE367 發表於 2023-9-14 11:24

Peter03145212 發表於 2023-9-14 11:15
輕鐵站叫龍門,條路叫龍門路,但個地名的確係叫散石灣,樓主冇錯喎

咁其實散石灣個名的確已經少人用,唔係個個都知
啲居民都係叫果頭做龍門居/新屯中為主

GD1570 發表於 2023-9-14 11:27

你邊隻眼見到我話樓主有錯呢?

我只係話會唔會UPDATE啲,叫返平常人常叫的叫法...

正如你都唔會叫欣澳做「陰澳」、元朗寫做「圓蓢」一樣姐...

EvilKo 發表於 2023-9-14 11:31

而家咁改同之前塞兩次重珠路,唔知邊條路會快啲呢? ;P

ky927 發表於 2023-9-14 11:36

呢個改動係259s 有運載空間定避塞車?

kmb63x 發表於 2023-9-14 11:39

呢班車係定點轉車站開0750, 通常得三成滿, 轉車站客有部份會唔上0740定點等呢班車有位揀(加上0740 0755定點經常會遲到又無位)

GD1570 發表於 2023-9-14 11:41

避塞車都係其次(正常皇珠路就好少咁嘅時間塞車的)。

我覺得係理順返個走線,唔駛行回頭路。
行車時間上同行皇珠路應該差唔得太多。

EvilKo 發表於 2023-9-14 11:48

GD1570 發表於 2023-9-14 11:41
避塞車都係其次(正常皇珠路就好少咁嘅時間塞車的)。

我覺得係理順返個走線,唔駛行回頭路。

早繁皇珠路其實都塞塞地,不過唔係塞死姐
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 九巴 259S 改經杯渡路