sq285 發表於 2023-9-27 14:57

timewater 發表於 2023-9-27 14:49
其實點解要理綠小詐唔詐型?
綠小又唔係運輸署, 大晒咩?

咁當年又係運輸署叫佢哋開26D同74D,轉頭又免費巴又九巴,詐型係合理

sunhoo 發表於 2023-9-27 15:01

timewater 發表於 2023-9-27 14:47
其實西九去高鐵站明明係步行路程, 點解要開新線?

因為已經用免費車培養出乘客習慣。

kay 發表於 2023-9-27 15:08

故宮博物館咪遠
坐免費車兜完m+都仲有半車人繼續坐落去

dennis28a 發表於 2023-9-27 17:18

佐敦永安行去文化中心近唔近?高鐵站行去故宮其實要半個鐘。

你問我,根本將條小巴執番好拉去高鐵站打圈咪算。
迫佢唔夠客都要開車,固定班次,唔肯咪比巴士做。

manhon951 發表於 2023-9-27 17:30

認真,耍收錢就不如行路

YY487 發表於 2023-9-27 17:53

AVBWU291 發表於 2023-9-27 18:42

dennis28a 發表於 2023-9-27 17:18
佐敦永安行去文化中心近唔近?高鐵站行去故宮其實要半個鐘。

你問我,根本將條小巴執番好拉去高鐵站打圈 ...

高鐵站行去西隧口唔遠,西隧口行去故宮又唔遠,咪令人以為兩者駁埋一齊都唔遠。當然識行就真係唔遠,但對遊客嚟講,天橋同商場都幾亂,走咗入「社區設施」迷宮入面仲衰。

dennis28a 發表於 2023-9-27 19:40

AVBWU291 發表於 2023-9-27 18:42
高鐵站行去西隧口唔遠,西隧口行去故宮又唔遠,咪令人以為兩者駁埋一齊都唔遠。當然識行就真係唔遠,但對 ...

高鐵站就算識行,入圓方你要 15 分鐘行到 M+。
但你一入左 M+ 去故宮就遠爆。

根本成個西九規劃亂咁黎,
條藝術廣場天橋又唔駁西隧口西橋。

dennis28a 發表於 2023-9-27 19:45

YY487 發表於 2023-9-27 17:53
用低背野雞車行?

比部高背車你坐又點?
我唔覺得依班貴客會等 20 分鐘一班西九免費車,
而架車又嘈過街市。

班大陸膠鐵客日日都係膠鐵站搭的士去海港城,
架 20A 去到今日仲未識搬返去柯士甸站上客。

kay 發表於 2023-9-27 20:14

dennis28a 發表於 2023-9-27 19:40
高鐵站就算識行,入圓方你要 15 分鐘行到 M+。
但你一入左 M+ 去故宮就遠爆。

所以九龍站對住西隧巴士站個出口
要寫明係故宮文化博物館;P
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 高鐵站至西九文化區巴士線消息