ricky 發表於 2023-10-6 15:14

kmb71k 發表於 2023-10-5 23:50
始終而家上耀東一定要去到西灣河上
仲要原路入原路出
估計係計過行車時間計唔掂

將606X做全日,拉去啟德沐元街,A25同78C/X可以繼續放街邊,唔使搬入去。

2076 發表於 2023-10-6 15:48

brianso198 發表於 2023-10-6 15:06
太古全日計多過耀東,但時段性睇耀東有時係遠多客過太古

佢個方案最大問題係高山台同太古城其他住宅無車 ...

110 似乎都冇乜解決方法。

77 就唔算話一定要佢上耀東不可,至少有 99 一樣到南區仲有香隧轉乘。

606 反而要諗下計,冇可能一年冇 606 搭。其實 606 正線減到 30 分鐘一班,唔上耀東,然後兩巴夾埋有 4 部車,應該可以開條 606S,耀東 <--> 九龍灣,經觀塘,東隧後直達鯉景灣,4 部車都足夠開 30 分鐘一班。

AtrHenu 發表於 2023-10-6 17:39

2076 發表於 2023-10-6 15:48
110 似乎都冇乜解決方法。

77 就唔算話一定要佢上耀東不可,至少有 99 一樣到南區仲有香隧轉乘。

如果606立刻減到30-35分班開606S照顧耀東去觀塘全日問題我諗謹餘班熟客立刻唔介意地俾$15.5頻密保鐵處理,再者開606S剩係做興耀東客又唔到彩雲,四彩我諗大部份時段要客量一定連細車都坐唔滿.:lol

btwx真心寧願兩巴臨時拆606A,606X並且606X改為全日跟606收費兼延長至彩雲好過格梗開條無客的606S去處理早繁後耀東過海去牛頭角,彩雲問題.:sleepy::funk:

2076 發表於 2023-10-6 17:45

如果606立刻減到30-35分班開606S照顧耀東去觀塘全日問題我諗謹餘班熟客立刻唔介意地俾$15.5頻密保鐵處理, ...

606A + 606X 就算各開 30 分鐘一班都冇可能兩條都去到彩雲咁遠,根本唔夠車去做。
臨時措施最重要係減少受影響的乘客,用 4 部車開 606S 唔影響 彩雲 <--> 小西灣 (除耀東) 的所有客,佢地全部都仲有直車搭。耀東就提供最低限度的服務。

crea 發表於 2023-10-6 21:17

如果606立刻減到30-35分班開606S照顧耀東去觀塘全日問題我諗謹餘班熟客立刻唔介意地俾$15.5頻密保鐵處理, ...
早一兩星期九巴已經試行40分鐘一班606喇, 仲要下繁...平時班車180x到觀塘,改路後日日都坐滿,當日1810都無車又無ETA睇
全條隊都走哂,不過 d 人唔係坐619,而係去哂搭鐵

同埋九記呢班606個師兄改路都改得好有性格
明明電車路直行之後去到南安里先有站
佢就行埋出鯉景灣先去返電車路
仲要站站上落幾好服務;P

brianso198 發表於 2023-10-6 21:22

早一兩星期九巴已經試行40分鐘一班606喇, 仲要下繁...平時班車180x到觀塘,改路後日日都坐滿,當日1810都 ...

我見過係有師傅直行
但個個唔同行法就唔知發生咩事

KG1428 發表於 2023-10-6 22:05

不如把606縮短至耀東
613臨時延長至小西灣九龍段整條免費轉車(14/14X<>613)

ccicoltd 發表於 2023-10-6 23:07

早一兩星期九巴已經試行40分鐘一班606喇, 仲要下繁...平時班車180x到觀塘,改路後日日都坐滿,當日1810都 ...

約兩星期前坐過城巴 606,在太安街民生下車。

ccicoltd 發表於 2023-10-6 23:08

KG1428 發表於 2023-10-6 22:05
不如把606縮短至耀東
613臨時延長至小西灣九龍段整條免費轉車(14/14X613)

如果你是城巴,怎麼看?

ccicoltd 發表於 2023-10-6 23:11

AtrHenu 發表於 2023-10-6 12:14
不如110堆車頭上宣傳下經耀東,不過講到尾最好110暫時同606A行法一樣改以耀東為總站並且放棄筲箕灣總站.( ...

車頭和八仔機都有貼紙,寫住經西灣河往耀東。
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 耀興道或需達一年才能重開 110 明起恢復繞經耀東