kmb71k 發表於 2024-1-6 09:45

RX1322_284 發表於 2024-1-6 05:06
問題幾時都係公開,結果就係穗禾支持85上山多過88X,駿洋支持同時擁有兩條線下88X留喺總站,分開公布之餘 ...
穗禾苑想要85無非都係想有車落大圍(如果無記錯)
咁不如將81K拉落大圍站再同281合併一了百了

如果純粹想做番九龍塘就算把啦
穗禾苑果邊又唔行動支持80M

12Lane 發表於 2024-1-6 10:14

kmb71k 發表於 2024-1-6 09:45
穗禾苑想要85無非都係想有車落大圍(如果無記錯)
咁不如將81K拉落大圍站再同281合併一了百了

一講到呢啲F1(或者叫FF) 建議就點講都講唔完。講合併開新線講得黎都天光啦。
有班人想去大圍,可以拉85,可以開van仔,可以合併重組N條線 etc… 但最快最簡單可以實行嘅選擇明顯只有第一項;咁另外有班人想出觀塘,可以拉88X,可以拉89,可以另僻新線etc…咁最合理同切實可行嘅選項都明顯係第一個。在其他選項都係咁空中樓閣或者實行方式唔算快同易嘅時候,又唔可以兩樣要晒,咁要將兩種唔同嘅需求擺喺對立面都無可厚非。

咁當然沙膠點做問卷引起左咩爭議,我就唔清楚,繼續食花生。

286X 發表於 2024-1-6 11:46

dennis28a 發表於 2024-1-11 23:04

RX1322_284 發表於 2024-1-6 05:06
問題幾時都係公開,結果就係穗禾支持85上山多過88X,駿洋支持同時擁有兩條線下88X留喺總站,分開公布之餘 ...
真係公開?份問卷我睇左好多次,有唔少內容有陳述去左邊度?
85 上山唔洗減班?88X 上山恐嚇駿洋班居民上唔到車?

記唔記得當日 88X 上山,關注組立場係因為黃竹洋街塞車,
反建議 85 上山,不經駿洋,
但份問卷為吸駿洋支持,突然講到 85 照經駿洋拉上山。

仲有,點解仲唔正正經經答人,
點解兩份唔同問卷可以歸納成一份結果?

邊班人日日係度不負責任搞咪晒偽命題?我諗我對穗禾苑真實了解,
遠多過一班會建議二期落山設站,叫做左穗禾苑既偽關心沙田交通義工。

RX1322_284 發表於 2024-1-11 23:32

dennis28a 發表於 2024-1-11 23:04
真係公開?份問卷我睇左好多次,有唔少內容有陳述去左邊度?
85 上山唔洗減班?88X 上山恐嚇駿洋班居民上 ...

同一份問卷,穗禾答A題 多數人想85上山多過想要88X,駿洋答B題 喺知道兩條線都可以經樓下嘅情況下 多數人想88X擺樓下多過85,基本上兩邊嘅結果各自有公布,亦都係可以整合成同一個訴求
唔好唔記得7成人要求重新諮詢,你哋咁了解穗禾點解會咁多人不滿?預早連280X都減埋,你哋就真係最專業啦,不過係減班嗰方面🤭 沙田3年減咗150次班,減班方面真係無人有資格喺貴廠面前說三道四喇🤭 即管睇下85頂到幾耐,貴公司信用破產,冇人會信你哋話唔減

dennis28a 發表於 2024-1-11 23:56

RX1322_284 發表於 2024-1-11 23:32
同一份問卷,穗禾答A題 多數人想85上山多過想要88X,駿洋答B題 喺知道兩條線都可以經樓下嘅情況下 多數人 ...
同一份問卷,兩邊既人睇緊唔同陳述,揀左穗禾既人睇唔到駿洋段字,反之亦然,
咩有人會咁樣做問卷,再炒成一碟總結?
無記錯兩段字都爭幾遠下。

我講左好多次,大圍依個 Point 我提人教你哋講,
成日話穗禾班人不滿,請問你有冇諗過 7 成人要重成咨詢反對緊咩嘢?

仲有呀,點解唔咨詢下大圍、源禾、沙市居民?
睇吓如果佢哋知 85 上穗禾要減班,信唔信佢哋一定投 88X 上山,
然後大力反對關注組建議?邊班人係度扭曲緊數據?

RX1322_284 發表於 2024-1-12 00:23

dennis28a 發表於 2024-1-11 23:56
同一份問卷,兩邊既人睇緊唔同陳述,揀左穗禾既人睇唔到駿洋段字,反之亦然,
咩有人會咁樣做問卷,再炒成 ...

85上穗禾一定要減班唔係公開資訊嚟喎,定係要用水晶球猜度貴公司心意?同埋勸你都係面對下現實啦,睇下全個沙田啲居民點樣不滿A41,點樣嘲笑龍運?唔通沙膠收咗皮,龍運就唔使面對班客咩,而家水退睇下邊個冇著褲,轉移話題係冇用架
咁得閒就去做A41加班車啦

FBI2 發表於 2024-1-12 07:20

85又好,88X又好,麻煩盡快落實,收左條80M檔先,見到80M班班載空真係眼冤。

AVW28 發表於 2024-1-12 07:31

12Lane 發表於 2023-12-27 18:58
咁今次重組係咪對馬鞍山最公平?明明唔關自己事都可以有滿滿嘅幸福感。

唔係話幸災幾禍,A41既重組對馬鞍山黎講算係間接受惠,珠橋機場返去唔洗驚A41P送車尾要死等,可以搭其他沙田機場車落青沙轉286C或大圍轉馬鐵/803/唔怕慢既81C都可以。
再者,雖然A41P機場方向係第一城多左人搭,但該處屬尾站對馬鞍山人可謂話無影響,甚至話繁忙時間第一城既都唔知上唔上到車?

Waiyin12 發表於 2024-1-13 01:12

fv682 發表於 2023-12-27 20:13
你唔係穗禾居民吧

我識得有人住穗禾

80M 尾車問題唔知可唔可以用 796S 模式解決

但計尾班車,280X 尾車 00:30 尖東麼地道開,80M 01:00 九龍塘開,去到沙田市中心 280X 只係早大約 15 分鐘
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10
查看完整版本: 覺唔覺得沙交今次反對機場巴士重組係對馬鞍山好唔公平?