AVBWU291 發表於 2024-1-18 21:06

古董消息

綜合本人及各方情報,某長居「醫院」的古董將於月底轉往另一地,以便稍後供人探望。探望者可同時探望其他老朋友。

以上

08x200-201 發表於 2024-1-18 21:23

探望地點系唔系紅磡站舊月臺啊:lol

HR1377 發表於 2024-1-18 23:41

E44去鐵道博物館?

kingkonghi 發表於 2024-1-18 23:49

唔只一架啦
齊齊入老人院聚下

kei_hk 發表於 2024-1-19 09:41

HR1377 發表於 2024-1-18 23:41
E44去鐵道博物館?
仲有位安置?
一卡車都仲可勉強﹐但已經失意義。

註: 之前有報導係大埔海濱公園﹐幾款M車一齊永久性展出。

天空之神 發表於 2024-1-19 11:29

唔係成車老朋友去哂同一度咩?

不過都係仲有院友係老人院唔出黎散步

hkitalk.media 發表於 2024-1-20 22:39

獲保留的一列六卡 MLR-Train 昨晚由柴油機車的牽引下,由何東樓車廠抵達紅磡站(前直通車使用的6號月台)。

3asv166@w3 發表於 2024-1-20 23:27

hkitalk.media 發表於 2024-1-20 22:39
獲保留的一列六卡 MLR-Train 昨晚由柴油機車的牽引下,由何東樓車廠抵達紅磡站(前直通車使用的6號月台)。

...

意味著廣九直通車已低調收檔(?)

CR400AF-1006 發表於 2024-1-21 00:07

3asv166@w3 發表於 2024-1-20 23:27
意味著廣九直通車已低調收檔(?)
但按照國鐵廣州局2024年第一季列車運行圖調整文件裏面,11對直通車依然喺運行圖上面,點單、列車運用交路依然有效,只不過開行日期另行通知,如果依家話收檔,講法未免有點牽強
同埋MTR如果真係想用直通車月台搞博物館,到底有冇事前同國鐵或者廣州局講?始終廣九綫香港段aka東鐵綫嘅運作,唔係港鐵一個可以全權話事

AVBWU291 發表於 2024-1-21 14:18

CR400AF-1006 發表於 2024-1-21 00:07
但按照國鐵廣州局2024年第一季列車運行圖調整文件裏面,11對直通車依然喺運行圖上面,點單、列車運用交路 ...

//港鐵昨回覆時未否認計劃,僅稱致力支持退役列車保育,各項計劃適時公布。港鐵承認直通車月台正用作停放列車,未回應是否取消,重申未有復運計劃,正與內地及港府保持溝通,有消息會發放。//

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20240121/s00002/1705775746582

頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 古董消息