atenu 發表於 2024-2-18 12:52

我漏咗B9.. 可能存在感較低

atenu 發表於 2024-2-18 12:52

我漏咗B9.. 可能存在感較低

atenu 發表於 2024-2-18 12:55

即係B1>B3系>B7>B8>B5=B6>B2>B9>B4?

Togepi 發表於 2024-2-18 13:04

atenu 發表於 2024-2-18 12:55
即係B1>B3系>B7>B8>B5=B6>B2>B9>B4?

B4其實會唔會同B9差唔多??

Togepi 發表於 2024-2-18 13:05

Karo.3.2 發表於 2024-2-18 11:18
唔會,有B8之後b7少左

總客量嚟睇B7點都高過B8

每班嘅總客量就唔肯定

GK3258 發表於 2024-2-18 13:44

HE7921 發表於 2024-2-18 11:31
唔怪得B1同一時間有20部車於元朗大馬路駛過,雖然以前B3X試過同時4部車於深圳灣口岸一齊上客,還頂閘離開 ...

B1多車但營運效率奇低啫,可以連續拖四卡有三架坐唔滿,出黎啲客嫌無位坐又成日上層未坐滿下層未企人都走。
聽講假日出現響B1嘅車(計埋區外柯打)可以過百架,足以反映營運效率之低。
不過唔緊要,小九汽大把錢可以蝕。

Togepi 發表於 2024-2-18 15:14

GK3258 發表於 2024-2-18 13:44
B1多車但營運效率奇低啫,可以連續拖四卡有三架坐唔滿,出黎啲客嫌無位坐又成日上層未坐滿下層未企人都走 ...

咁B1應該又未至於蝕嘅

但營運效率唔算好高係事實, 只不過以現有總客量計應該抵消返晒啲因為營運效率唔高而帶嚟嘅drawbacks, 況且佢開山水樓特多過天水圍班次已經好咗啲

kei_hk 發表於 2024-2-18 15:25

Togepi 發表於 2024-2-18 15:14
咁B1應該又未至於蝕嘅

但營運效率唔算好高係事實, 只不過以現有總客量計應該抵消返晒啲因為營運效率唔高 ...
B1 近排 "以本傷人"(轉乘免收一程車錢)﹐計埋這個推廣﹐可能真係無盈利可言。;P

如果唔計這個以本傷人的推廣﹐我同你一樣﹐唔認同會蝕錢。

同埋拖幾卡載唔滿的情況﹐落馬洲開出好少有此問題的。班站長都好落力叫客上車的﹐同埋總有一班散客肯企的。

在元朗大馬路去睇落馬洲方向﹐情況亦不能作準﹐事關係有吉車在大馬路 及 西鐵站開始載上客。
當有這些加班吉車﹐就會做成拖幾卡﹐但係又坐唔滿的情況。

這條線﹐有些時段客流都有比較大的單向性情況。
例如早上北上人會較多﹐黃昏打後就南下人會較多﹐中午前後就2個方向差不多。

點都要踢番吉車去另一邊打仗(即係元朗特車)﹐順便載番些少客﹐當係加班車。
反正﹐元朗特車返回落馬洲﹐主要都係高速無站﹐沿途上客與吉車所需的時間﹐相差唔係好大。

oldmancheung 發表於 2024-2-18 15:52

Togepi 發表於 2024-2-18 13:04
B4其實會唔會同B9差唔多??

B9係周末,假期同星期日單向頂閘或姐企幾個,所以連12.8都會出,呢樣野都幾估唔到

12Lane 發表於 2024-2-18 15:59

kei_hk 發表於 2024-2-18 15:25
B1 近排 "以本傷人"(轉乘免收一程車錢)﹐計埋這個推廣﹐可能真係無盈利可言。

如果唔計這個以本傷人的 ...

點會無盈利,你搭978入到粉嶺都係收多你968一蚊,968+B1兩程廿幾蚊大把水位啦。
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: B線客量