kay 發表於 2024-2-24 00:02

FBI2 發表於 2024-2-23 23:27
除左948和A32外,青衣都冇乜線可以大執了.

呢幾年成日話青衣去荃灣好慢
咪誕生條49A

連41轉241X都做埋
如果要佢重組

最多咪翻炒以前未做重組
咪好似43M KO佢到時又預比人反對

基本上我自己睇
比人BAN風險大既重組
運吉唔想做都唔會比佢放上RPP
擺得個D都應該係想做

ivan920 發表於 2024-2-24 00:04

290X 最終可能會縮到同屬西貢區嘅安達臣發展區;再進取少少,係殺 290X;變 290 兜安秀道;

將工、康城、將南全由 290E 負責;

s20131417 發表於 2024-2-24 00:08

HR1377 發表於 2024-2-23 17:58
某交通關注組堅決反對31取消繞經石蔭安蔭,如果落實該計劃,反建議235安蔭方向行青山公路
...

31M最大問題:下繁葵鐵等車尤如人海咁,即使8、9點目測都仲有至少4、50人

要嘅唔止係上繁加車,下繁返梨貝街都要加返密,起到清龍作用。

08x200-201 發表於 2024-2-24 00:12

FBI2 發表於 2024-2-23 23:27
除左948和A32外,青衣都冇乜線可以大執了.
我覺得279X可以考慮下點拆
上水一條,粉嶺一條

講真279X再唔考慮點樣去一拆二做好青衣同粉嶺上水之間的接駁,按照279X整日爆棚的情況,估計北區d人會有意見

總不能為左去青衣而要278系到城門隧道轉車站轉49x,或者978轉68E,轉來轉去幾麻煩;P

leungky0528 發表於 2024-2-24 00:26

290X 最終可能會縮到同屬西貢區嘅安達臣發展區;再進取少少,係殺 290X;變 290 兜安秀道;

將工、康城、 ...

290X殺嘅話,可能係九巴藉290E踢第一條將藍車入調景嶺

齋講都知連同運吉傾下都會係一個難關

poondriver 發表於 2024-2-24 00:38

將工、康城、 ...

290x 點睇都唔會死 佢一架車做緊兩段客又點會斬

倒不如話290E開咁耐康城都交唔到數 淨係靠黃大仙客先坐得滿架車
不如拖上將南賭多鋪食多水客
回程入埋新都會 做埋呢個位東九真空 直頭唔駛再FF佢係咪會行6幹
最大問題都只係改完之後有冇得停觀塘道

JX9097 發表於 2024-2-24 01:09

將工、康城、 ...

290基本上唔會上安秀道
當年拆290/ 290A就係因為將軍澳投訴行車時間過長

JX9097 發表於 2024-2-24 01:10

poondriver 發表於 2024-2-24 00:38
290x 點睇都唔會死 佢一架車做緊兩段客又點會斬

倒不如話290E開咁耐康城都交唔到數 淨係靠黃大仙客先坐 ...

290E停到觀塘道,40就末日lu

asv98.kw131 發表於 2024-2-24 01:18

08x200-201 發表於 2024-2-24 00:12
我覺得279X可以考慮下點拆
上水一條,粉嶺一條

拆,當然係好事
但係,拆完之後啲班次會點就難講,北區真係唔係好夠車。

277E 有版你睇

asv98.kw131 發表於 2024-2-24 01:31

kay 發表於 2024-2-23 14:45
咁城巴無類近服務
但50對家係67A加屯轉
如果咁樣唔算數

基本上只可以答你招標線優先
其實城巴所謂嘅 79X 轉 20A 都有九巴嘅 78A / 78K 轉 270A 封,不過鬼叫 79X 係招標線咩。
講真如果咁辛苦賣大包投條線返嚟,但係唔可以再發展嘅話,咁其實對中標者唔公平,因為「地頭蟲」反而可以唔使根據任何招標條件就可以開線。

同埋,你確定城巴真係冇「類近服務」?菁田去長沙灣有 50 同 79X 嘅轉乘優惠架~;P

當然,安達臣北發展區就真係幾唔公平,明明九巴已經投咗安達臣嘅線,結果冇得拆線去安北,九巴安達臣啲線一樣係賣大包投返嚟。

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 葵青2024年RPP