4815 發表於 2008-2-7 20:30

提提你:港鐵與專線小巴之轉乘優惠修訂

由7/2/08及1/3/08起,東鐵線/西鐵線與專線小巴之轉乘優惠將修訂如下:

1.由7/2/08(今日)起,西鐵線與專線小巴97於荃灣西站之$3.5轉乘優惠取消
2.由1/3/08起,西鐵線與專線小巴87K於荃灣西站之免費轉乘優惠(包括西鐵線全月通)取消
2.由1/3/08起,東鐵線與專線小巴79K於旺角東站之$1.0轉乘優惠將改為$0.5

來源:西鐵線屯門站之通告

歡迎討論~!

china 發表於 2008-2-7 22:29

取消97及87K的轉乘優惠,無非逼人坐港鐵出美孚轉荃灣線,但現時元朗/屯門---葵芳/葵興/大窩口收費高達13.5,相信取消轉乘優惠後,變相逼搭客回流九巴。
(雖然我承認元朗往葵興芳,我真係鐘意西鐵轉87K多過68M轉巴士,因為快過同舒服過,但要我俾13.6的話,真的不好意思,太貴了)

我覺得港鐵應把元朗/屯門---葵芳/葵興/大窩口定於荃灣西站收費水平

ctb8100 發表於 2008-2-8 01:10

或者港鐵都不想太多人講保鐵, 於是取消優惠來保九巴呢, 用心良苦:lol

不過另一面看來, 港鐵越來越縮骨, 真後悔當日支持兩鐵合併 (我驚將來加價時會獅子開大口, 但又沒有制衡).

kkt 發表於 2008-2-8 03:12

始終一間上市公司
係以盈利為目標
唔係開善堂
我估MTR只會愈來愈減少優惠
蠅頭小利都唔會放過
:'(

CardCaptor 發表於 2008-2-8 03:38

看下MTR幾時終止埋95K的優惠
到時就考下西鐵的"真章"了~~

AVW56 發表於 2008-2-8 15:32

原帖由 china 於 2008-2-7 22:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
取消97及87K的轉乘優惠,無非逼人坐港鐵出美孚轉荃灣線,但現時元朗/屯門---葵芳/葵興/大窩口收費高達13.5,相信取消轉乘優惠後,變相逼搭客回流九巴。
(雖然我承認元朗往葵興芳,我真係鐘意西鐵轉87K多過68M轉巴士,因為快過同舒服過,但要我俾13.6的話,真的不好意思,太貴了)

我覺得港鐵應把元朗/屯門---葵芳/葵興/大窩口定於荃灣西站收費水平

我就咁睇, 元朗/屯門---葵芳/葵興/大窩口收費雖然高達13.5
但係, 有幾多人真係會咁搭車法呢?
要人搭到去美孚, 先再搭返轉頭去荃灣
先唔要講錢, 單是時間已極度浪費

而家有87k免費轉乘, d人都唔多介意ge
搭到去西站先再轉87k去荃灣站
但係, 佢一取消優惠, d人肯定會回流返巴士
邊有人會咁傻搭咁貴的車去荃灣架?

其實元朗人都唔係無選擇ge
去荃灣的, 可以搭68m
如果要去遠d ge,
可以係欖隧可以轉69m, 265m, 269m
要等車的時間應該唔會好耐

今次此舉, 再一次減低月票吸引力 (雖然買月票去荃灣西的人唔係咁多)
港鐵今次真係如某板友所講: 考西鐵真章囉
不過, 港鐵試完真章之後, 應該就唔會笑得落囉
畢竟, 新界西算係香港巴士網絡較完善的其中一區

china 發表於 2008-2-8 22:09

元朗去葵芳真係幾麻煩,因為如果去新都會,265M/269M葵涌道落車真係行幾遠,所以只可以等69M,但69M入夜後可以成十五分鐘先一班,再加上等68M既時間,絕對有機會花不少時間在侯車上。

唉,點解唔俾我響荃灣免費轉58M/67M/61M,方便一下搭客唔駛等死69M﹖

JA5674 發表於 2008-2-8 23:42

原帖由 china 於 2008-2-7 22:29 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
(雖然我承認元朗往葵興芳,我真係鐘意西鐵轉87K多過68M轉巴士,因為快過同 ...

其實87K轉乘, 九鐵果時係想多d客仔可以係葵芳/葵盛果批人來搭西鐵...

而家港鐵...正常來講應該搭荃灣綫轉西鐵綫....

不過港鐵漏左樣野....葵盛/葵盛圍果班客,去葵芳又遠...而家87K乘無左...睇來一定少左客仔...

港鐵.你我從此更貴.一路縮骨服務:lol

JA5674 發表於 2008-2-8 23:44

原帖由 4815 於 2008-2-7 20:30 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
由7/2/08及1/3/08起,東鐵線/西鐵線與專線小巴之轉乘優惠將修訂如下:

1.由7/2/08(今日)起,西鐵線與專線小巴97於荃灣西站之$3.5轉乘優惠取消
2.由1/3/08起,西鐵線與專線小巴87K於荃灣西站之免費轉乘優惠(包括西鐵線全月通) ...

97果個好似好急咁取消..

佢呢一兩日貼通告...幾日內就取消.....

AVW56 發表於 2008-2-9 00:01

原帖由 JA5674 於 2008-2-8 23:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實87K轉乘, 九鐵果時係想多d客仔可以係葵芳/葵盛果批人來搭西鐵...
而家港鐵...正常來講應該搭荃灣綫轉西鐵綫....
不過港鐵漏左樣野....葵盛/葵盛圍果班客,去葵芳又遠...而家87K乘無左...睇來一定少左客仔...

**港鐵.你我從此更貴.一路縮骨服務

正常黎講嘛,,,,,,但實際上係無可能會咁轉車法

同埋睇返, 其實無咩葵盛客咁神心咁搭法
我唔敢講無, 但我覺得係少囉
是次取消應該唔會太影響到葵盛人
小弟認為, 影響最大係靠佢往來荃灣站至西站的港鐵及西鐵乘客

**你要小心d講野呀, 一陣d人可能會話你惡意反港鐵
之後扣你a-power架
(不過, 本人可是絕對認同閣下回文的最後一句口號:lol )
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 提提你:港鐵與專線小巴之轉乘優惠修訂