ricky 發表於 2008-2-24 00:45

兩個「大學站」問題

當港鐵西港島線完成後,兩個「大學站」便會出現﹐一個是東鐵綫香港中文大學的「大學站」,一個是港島綫香港大學的「大學站」。

港鐵公司有無諗過點樣解決兩個相同車站名的問題?若是但叫其中一間大學讓出「大學站」名稱,又可能惹來兩個大學的爭議,怎樣辦?

不如一個叫「港大站」,另一個叫「中大站」好過啦﹗

pakchi70 發表於 2008-2-24 01:15

Walker 發表於 2008-2-24 01:21

兩個站距離咁遠...
如果有人咁都搞得錯去錯站就真係抵:L

KZ9314@YCC 發表於 2008-2-24 01:21

我認為大學站因歷史都算耐,不應改名
相反港島方面還有很多名稱可選
例:寶翠園、石塘咀
所以我認為要改都是改西港島線的

ahbong 發表於 2008-2-24 01:25

原帖由 KZ9314@YCC 於 2008-2-24 01:21 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我認為大學站因歷史都算耐,不應改名
相反港島方面還有很多名稱可選
例:寶翠園、石塘咀
所以我認為要改都是改西港島線的

無錯
東鐵大學站主要 serve 中文大學師生
但西港島線大學站周邊還有很多住宅
雖然我是港大校友
但覺得不一定要叫大學站或香港大學站

pakchi70 發表於 2008-2-24 06:22

JX9097 發表於 2008-2-24 21:53

一早就應該係西港島線改
有乜理由要歷史咁悠久嘅站名改?!

不過為咗「公平」起見
一邊叫中文大學站,一邊叫香港大學站咪算囉:L

JA5674 發表於 2008-2-24 21:58

反正東鐵綫果個已沿用多年....如果改可能會令乘客帶來不便.....

與其港島果邊係新起既...可以有選擇.....所以呢邊用新名好d....:)

dennis28a 發表於 2008-2-24 22:34

原帖由 JX9097 於 2008-2-24 21:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一早就應該係西港島線改
有乜理由要歷史咁悠久嘅站名改?!

不過為咗「公平」起見
一邊叫中文大學站,一邊叫香港大學站咪算囉:L

首先,其實地鐵公司(未合併前),係刊憲後向立法會遞交的西港島線文件及簡報中,
出現一個奇怪的情況。
地鐵當時將簡報內的「大學站」全部更改為「香港大學站」,
而英文仍用回「University Station」。

可是在現時公開的資料中,仍是用回「大學站」為名。
究竟現時港鐵公司的去向如何,小弟不得而知。

其次,事實上,現時西港島線也未興建,
現時責罵港鐵將香港島的車站命名為「大學站」是否未免太言之過早呢?

ctb8100 發表於 2008-2-25 00:37

太煩了, 我提議不如...

東鐵線大學站改為馬料水站
未來西港島線計劃中的大學站改為石塘咀

大家就不用再爭了
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 兩個「大學站」問題