ATR129 發表於 2008-3-17 00:41

原帖由 ES464470X 於 2008-3-16 18:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東鐵過海,
我最有興趣知道會唔會令部分觀塘線的乘客
係九龍塘轉東鐵去金鐘/灣仔(用東鐵轉車停站較少),
再加上土瓜灣一帶的乘客, 東鐵的負荷都幾大,
之前政府都研究緊係咪仲有需要起多條鐵路過海,
因為起多條鐵路(東 ...

相信不止會令部分觀塘綫往金鐘/灣仔既乘客改用東鐵過海,
仲可能吸引部分觀塘綫往太古至柴灣各站既乘客。

假設北港島綫會跟沙中綫同步運作,
觀塘綫往太古至柴灣各站都需要轉乘兩次;
(油塘+鰂魚涌 vs 九龍塘+會展)

就比較樂富站,
現時經油塘到太古,要經九個站,
改經會展則為經七個站,
(九龍塘、旺角、紅磡、會展、炮台山、北角、鰂魚涌)
行車時間加起來可能無分別,
但係加上現時鰂魚涌站上落步行距離時間頗長,
如果會展可以做到像金鐘一樣方便既對面轉乘,
經會展會更省時、省腳骨力。

另外,政府(定港鐵?)講過現時三條過海路線加起來仍有四成運載空間,
而且我相信東鐵行九卡過海後暫時能夠頂得住。
東鐵若頂不住,我建議拉馬鐵落南昌,
再把東西線鑽石山以北段,從大圍改為直駁火炭 / 大學,
西鐵加錦上路至羅湖支線,
都可以將部分東鐵、馬鐵客分流至其他較不擠迫路段。
當然應該還有很多不同方法。

238X 發表於 2008-3-17 01:08

原帖由 ATR129 於 17/3/2008 00:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

就比較樂富站,
改經會展則為經七個站,

但九龍塘轉車一樣要行上行落。

張偉沖 發表於 2008-3-17 11:47

原帖由 ATR129 於 2008-3-17 00:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
相信不止會令部分觀塘綫往金鐘/灣仔既乘客改用東鐵過海,
仲可能吸引部分觀塘綫往太古至柴灣各站既乘客。

假設北港島綫會跟沙中綫同步運作,
觀塘綫往太古至柴灣各站都需要轉乘兩次;
(油塘+鰂魚涌 vs 九龍塘+會展)

就比較樂富站,
改經會展則為經七個站,

另外,政府(定港鐵?)講過現時三條過海路線加起來仍有四成運載空間,
而且我相信東鐵行九卡過海後暫時能夠頂得住。
東鐵若頂不住,我建議拉馬鐵落南昌,
再把東西線鑽石山以北段,從大圍改為直駁火炭 / 大學,
西鐵加錦上路至羅湖支線,
都可以將部分東鐵、馬鐵客分流至其他較不擠迫路段。
當然應該還有很多不同方法。

灣仔連海都未填好,
北港島線無咩可能同沙中線同時運作......

我去港島東點解要我兜去會展那邊?

QB站唔係條條路都咁長,
唔知係車頭那條定車尾那條行上去只需要一分鐘......
但如果我由黃大仙至藍田去太古至柴灣就一定行返油塘轉車最方便.....
沙中線吸引的似乎係去灣仔至中上環那邊的乘客比較多......

ES464470X 發表於 2008-3-17 12:51

回復 123# 的帖子

對啊~如果去港島銅鑼灣及東區,
仍然是隧巴比較方便,
所以我估前往東區的隧巴線影響係最少:lol

而九龍塘轉車站多左南面大堂之後,
行去東鐵月台所需的時間減少左,
所以我預期會有不少觀塘線乘客係
九龍塘轉東鐵前往灣仔及金鐘一帶,
而荃灣線的過海客有可能會減少:lol

tonyng 發表於 2008-3-17 14:18

原帖由 ES464470X 於 2008-3-17 12:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
對啊~如果去港島銅鑼灣及東區,
仍然是隧巴比較方便,
所以我估前往東區的隧巴線影響係最少:lol

而九龍塘轉車站多左南面大堂之後,
行去東鐵月台所需的時間減少左,
所以我預期會有不少觀塘線乘客係
九龍塘轉東鐵前往 ...

如果乘客的目的地是金鐘至銅鑼灣一帶,樂富及黃大仙的乘客應會選擇在九龍塘轉乘東鐵線(南北線),
而鑽石山的乘客應會選擇車程較短的東西線到紅磡轉南北線過海(可比觀塘線+荃灣線節省5分鐘)。

至於石硤尾的乘客則應原用車程較短的觀塘線+荃灣線過海,九龍灣或以東的乘客亦會原用車程較短的東隧過海。
彩虹就夾在中間,視乎目的地可自由選擇三種不同的過海方法(主要考慮點:車程及轉車次數)。

荃灣線旺角站以南的路段,乘客量會比現在明顯減少,到時東西線乘客即使利用尖東->尖沙咀過海亦能容易登車。

pakchi70 發表於 2008-3-18 00:39

ES464470X 發表於 2008-3-18 01:00

原帖由 pakchi70 於 2008-3-18 00:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係九龍塘轉要上上落落
好似唔多吸引到觀塘線嘅人轉喎....
佢地搭多三個站就可以對面月台轉

地鐵仲要停石峽尾至尖沙咀共6個站
(石峽尾, 太子, 旺角, 油麻地, 佐敦及尖沙咀)先過海,
而東鐵停完旺角東同紅磡就已經過海, 快好多:lol
尤其係去灣仔一帶,
所以應該有唔少到灣仔的觀塘線乘客到九龍塘轉東鐵:lol

pakchi70 發表於 2008-3-18 08:58

waichiu 發表於 2008-3-18 15:05

其實大家為左東鐵線過海而擔心,
不如大家計一計以港鐵話只新增三十萬客,
我估計當中分為東九龍客的5個新增車站的客及,
隧巴客.

我們由大圍轉車站出發南下, 估下將來客南北線及東西線的轉車站人流,

大圍站
南北線--->轉東西線 --> 到東九龍及官塘一帶
東西線--->轉南北線 --> 比現時好, 因多了東鐵客轉沙中線, 令南北線車廂有位入.

九龍塘站
南北線 --- 轉官塘線--> 主要是到荃灣線九龍一帶,.車廂可能由滿客少了2-3成.

旺角東-- 應該約有5-10%客下車.

紅磡站
南北線 ----> 應該有10%客下車到轉車到尖東及到紅磡一帶地區. 及一些人仍會轉隧巴到東區.
**所以南北線會有約3-4成的車廂容量給東西線轉乘南北線過海!

東西線 ----> 轉南北線過海--- 主要是啟德至何文田的新客,
**但他們也可選擇到尖東轉荃灣線過海, 因到時東鐵客不會在九龍塘轉車過海, 荃灣線少了過海客.

結論:
所以東鐵線過海反而唔係樽頸所在,
1. 因為在大圍多了沙中線出九龍,
2. 多了條過海線, 但有新增客就只有30萬(港鐵估計)!

反而最令我擔心係沙田以北的東鐵線能否因為減卡及新增客流而上唔到車?

ES464470X 發表於 2008-3-18 17:51

回復 129# 的帖子

Yes~最大問題係新界果邊……
新界北ge情況會嚴重d,
因為港鐵必定會好似而家咁,
抽左部分列車行走火炭同大埔墟特車,
疏導大圍站以南的大量人流,
所以新界北的列車班次唔會好密,
同現時的情況一樣~

現時新界北在早上繁時,
南行列車最密1-2分鐘,
但疏車果時要4分鐘一班,
導致列車去到太和站除左最尾果幾卡,
其餘車廂已經逼爆,
去到大圍更加係淸得好少人
(因為有人落車先上到少少人),
所以現時早上繁時大圍站南行的人流,
主要都係靠7班大埔墟特車
(有1班大埔墟特車只係去到旺角東),
3班火炭特車同2班沙田特車去應付,
(有1班沙田特車只係去到旺角東,
以免令尖東至紅磡更加擠塞)
好處係唔駛令大圍站ge乘客
等好耐先上到車,
而壞處係羅湖/落馬洲開出的列車班次減少,
令不少列車去到太和站已經頗為擠迫:L
有d車卡過左太和站已經爆晒,
所以有部分大埔墟乘客寧願花15分鐘
等大埔墟特車都唔願登上近乎迫爆
的羅湖/落馬洲南行列車~
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14
查看完整版本: 沙中線和觀塘延線傳獲通過興建