KC3555 發表於 2008-5-2 11:17

輕鐵615及615P

都唔係好明點解呢兩條線在非繁忙時間始終都係拖住開,
(我唔知614同614P那邊情況係點)
下下攪到非繁忙時間開到成近20分鐘一班,
跟住兩部前後來。
仲要拖住開的時間越來越接近。
事實上唔可以執靚個時間表。
或者係港鐵陰謀要整死其中一條?

cky 發表於 2008-5-4 00:56

原帖由 KC3555 於 2008-5-2 11:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
都唔係好明點解呢兩條線在非繁忙時間始終都係拖住開,
(我唔知614同614P那邊情況係點)
下下攪到非繁忙時間開到成近20分鐘一班,
跟住兩部前後來。
仲要拖住開的時間越來越接近。
事實上唔可以執靚個時間表。
或者係港鐵陰 ...

晚黑岩岩入左去建生做野
出黎時經過建生輕鐵站
都見到如你所講, 615 和 615P 往兆康方向的班次, 兩車相距只係 1-2 分鐘
不過我只係觀察了一陣而已
加上好日都唔坐輕鐵, 唔知我所見的和你所講的是否吻合

可能真係晌時間表上有調整的空間
不過我又未必用陰謀論去睇既件事既

wilsonli321 發表於 2008-5-4 01:06

S3BL343@66 發表於 2008-5-4 14:12

係田景去山景返學都2年,一直都不LIKE 615 /615P的運作
返學615 同 615P成日都一起開,走左都算,等6-7分鐘又車到。
放學先攞命:@ ,615 615P一走左,一等就10幾分鐘樓上,好心輕鐵就改善下:L D人追不到615 615P又趕時間真是媽媽聲:Q

ChickenTong 發表於 2008-5-4 17:26

wilsonli321 發表於 2008-5-4 17:48

lightrail 發表於 2008-5-4 18:28

因為614P同615P
主要係服務西鐵兆康站

如果參考了詳細時間表
或者係兆康站留意一下
614P同615P既開車時間
好少接近2號月台往屯碼既614/615

不過…因為614/614P 同615/615P
於屯碼係用同一月台
而且614P行車時間少於615P
還有614有時仲有孖仔行

結果…屯碼開出時間
614/614P仲叫好少少 (有何福堂-鳳地段私家路可以碌車)
615/615P就無辦法 (條路仲有505/507)

要解決…
唯有把614/615取消
將資源重新放在610/614P/615P
才可解決

wilsonli321 發表於 2008-5-4 18:37

GD1570 發表於 2008-5-4 20:09

講真
田景去IVE返學
之前我返三年,行路仲多過搭輕鐵
真係搭的話,就見到505都照上,去石排轉
搏有610嘛...
回程再610都照上,又係搏石排有505..
(不過更多時候係行去山景,搏有多條K58)

回正題:
有版友話因為兆康係614/615的中途站,好難就得岩..
其實我覺得根本唔係一個問題..
唔好忘記這是輕鐵,不是路上其他的交通工具...
可以SET一個時間開車
最多都係早一分鐘至遲一兩分鐘,以一條混合班次係十分鐘的路線來說
根本唔難就時間....只係輕鐵一路都唔肯去做姐...

wilsonli321 發表於 2008-5-4 21:39

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 輕鐵615及615P