lapacts 發表於 2009-1-1 11:38

港鐵撤銷行李票趕絕水客

(星島)1月1日 星期四 05:30
(綜合報道)

(星島日報報道)港鐵今起實施「統一乘客行李限制」,攜帶外部尺寸超過一百七十厘米大型行李的乘客,一律嚴禁登車。有上水站「水客」批評港鐵新措施令運水貨北上成本增加,變相趕絕一班因失業而走水貨的低下階層。

記者:陳意婷

在兩鐵合併前,東鐵綫及馬鞍山綫均設有行李票及跨境行李託運制度,倘乘客攜帶超出尺寸規定的大型行李,如單車、家電、家具等,仍可透過購買二十元或四十元「行李票」繼續登車。攜有超大型行李者,亦可選擇由港鐵指定承辦商託運行李服務,繼續乘坐鐵路。

不過,港鐵由今日起,於東鐵綫及馬鞍山綫全面實施「統一乘客行李限制」,取消行李票及跨境行李託運服務,乘客攜同外部尺寸超過一百七十厘米的大型行李,將一律嚴禁登車。

港鐵強調提供車廂舒適環境

經濟不景,失業人數驟升,行內人士估計近月「水貨」行內已暴增至超逾二萬人,引致聚集在東鐵綫羅湖、落馬洲及上水站,拖着大車小車的「水客」愈益增加,撞閘逃票問題日趨嚴重,對其他乘客造成不便。港鐵發言人承認港鐵以往都曾接獲乘客反映,攜帶大型行李的乘客佔用敞大車廂空間,對其他乘客造成不便。

任職鐵路行李督導員八年的何小姐指出,購買「行李票」的大部分都是「水客」,「經濟唔好,多了人失業,『水客』就會增加!」新措施將令大批人「無啖好食」。

港鐵發言人相信新措施將有助提供乘客更舒適的車廂環境,但一再強調,新措施並非以打擊車站的走水貨活動為目標,而是為配合拆除轉綫站閘機後,全綫票務及乘車制度統一化的措施,以免同一網絡,制度有別,引致混亂。

發言人又解釋,日均選用託運服務及行李票的分別只有三十宗及一百張,佔港鐵客量極小數,相信取消服務不會對乘客構成太大影響。

水客生計大受影響

做了五年「水客」的楊伯,現年七十二歲,每日靠走貨賺取約二百元,維持夫婦二人生計。他怒斥港鐵,「啲嘢唔係話你想拆細就可以拆細,好似洗衣機、廣告牌、窗門等,是不能夠拆的。」

http://hk.news.yahoo.com/article/081231/3/9zzu.html

lapacts 發表於 2009-1-1 11:43

工會稱新例指引不清晰

(星島)1月1日 星期四 05:30
(綜合報道)

(星島日報報道)由今日起,乘客攜帶外部尺寸超過一百七十厘米的大型行李,將被拒絕登上港鐵東鐵綫及馬鞍山綫。不過,不少港鐵乘客仍不知悉新措施的推行,就連港鐵職員亦坦言不清楚日後將如何處理不合規格的行李。有港鐵工會希望公司盡快為前綫員工提供更清晰的工作指引,釋除員工疑慮。

記者昨在上水火車站訪問過多名市民,不少乘客都不知道今天開始實施新行李措施。市民林先生直言,「港鐵明顯宣傳不足,我完全不知道有這新措施!」

發言人稱宣傳足夠

郭小姐亦表示,要經記者講解後方了解新措施內容,並強調,「我不太歡迎這措施,不方便市民,好多親朋戚友返內地都習慣帶大量日用品,順便帶埋畀親友,不可帶大型行李點返內地,唯有轉搭皇崗巴士!」

車站職員亦不諱言,「只知道今天起要跟公司指引,超過一七○(厘米)的就不可上車,但如何處理件行李,有無其他選擇就根本不知,唯有靠公司新請的護衞來處理!」九廣鐵路車務員協會主席劉彩紅亦指出,不少前綫員工都反映對新措施的操作存有疑問,擔心會增加與乘客的爭拗,希望公司能夠提供更清晰的指引及支援。

港鐵發言人表示,公司有與車站前綫員工溝通,自去年十一起,港鐵已在受影響的車站張貼新措施通告,又印製了傳單,今日起將在車站範圍作出廣播。由上月二十五日起,港鐵更主動向使用行李託運服務及購買行李票的乘客派發傳單,傳遞訊息。港鐵除增聘六名泛亞護衞員,駐守羅湖、落馬洲及上水站,負責執行新措施、維持車站秩序外;亦會在羅湖及落馬洲兩個邊境車站,派員為攜帶過大行李的乘客,提供其他載貨服務供應商資料,讓有需要乘客自行電召客貨車運載貨物。記者 陳意婷

http://hk.news.yahoo.com/article/081231/3/9zz6.html

AVW56 發表於 2009-1-1 12:28

講真個句, 港鐵公司為左打擊水客, 以及提供乘客更佳的乘車環境,
而取消行李票售賣及嚴禁乘客攜帶大型行李登上列車,
個人是絕對支持的.
但本人絕對唔認同港鐵公司取消收費行李託運服務的做法!

東鐵係過境鐵路, 連接兩大口岸,
即使係普通正當乘客, 都有唔少人會攜帶大型行李返國內,
港鐵唔賣行李票唔係問題, 但最起碼要提供收費行李託運服務,
好讓乘客可以 "帶同" 行李搭東鐵

機場快線都有大型行李的不收費託運服務啦,
點解相同性質(過境/離境)的東鐵連收費的託運服務都唔提供?
咁即係趕客, 叫攜帶大型行李的乘客唔使幫襯東鐵啦, 係咪咁?

都係個句, 港鐵公司係夠彊夠吉士ge,
就o係黎緊的農曆年廿九, 年三十, 初一, 初二同初三 大力執法,
堅拒所有攜帶大型行李搭東鐵的市民, 睇下到時會有咩後果出黎.
可能又會有數百回鄉客圍堵十幾名東鐵職員的情況!

不過, 到時如果港鐵公司唔大力執法,
又會被人笑佢, 話佢講一套做一套, 因回鄉客多而唔敢執法等等.

所以, 我係抱住食花生睇好戲的態度,
睇下港鐵公司係農曆年期間會唔會大力執法!

石頭 發表於 2009-1-1 13:03

自去年十一起,港鐵已在受影響的車站張貼新措施通告,又印製了傳單,今日起將在車站範圍作出廣播。
搭左幾次東鐵,完全唔覺佢有任何通告出,

不過如果羅湖/落馬洲先有就無野好講~!

都係個句, 港鐵公司係夠彊夠吉士ge,
就o係黎緊的農曆年廿九, 年三十, 初一, 初二同初三 大力執法,
堅拒所有攜帶大型行李搭東鐵的市民, 睇下到時會有咩後果出黎.
可能又會有數百回鄉客圍堵十幾名東鐵職員的情況!

不過, 到時如果港鐵公司唔大力執法,
又會被人笑佢, 話佢講一套做一套, 因回鄉客多而唔敢執法等等.

所以, 我係抱住食花生睇好戲的態度,
睇下港鐵公司係農曆年期間會唔會大力執法!
所以呢個措施實屬無聊之舉,根本唔work!

lapacts 發表於 2009-1-1 13:12

我不支持犯規的人, 但也認同作為過境鐵路的東鐵綫應硏究如何照顧攜帶大型行李的乘客, 如機場快線一樣。

港鐵新聞稿:「港鐵公司決定在所有一百零六部荃灣、觀塘、港島及將軍澳綫列車增加多用途範圍,這位置是為提供更多空間給予攜帶行李或特別需要的乘客。」

既然市區綫也有需要增加多用途範圍, 東鐵綫更應屬首要考慮之列。

DIH 發表於 2009-1-1 13:38

乘客係會「蝦」MTR職員的,MTR成日搵師奶級人馬做前綫,佢咁多附例都唔知邊條執到法啦......
我在九龍塘見過唔少次,師奶級職員叫拖著行李車的人搭lift,
10個可能只有2個會去,剩低的8個有4個會問候該職員,再剩4個一路喃喃自語。

回樓上,九鐵列車全部在可以將行李放在座位下面,如果唔太大件應該都OK嘅。

dennis28a 發表於 2009-1-1 14:56

原帖由 lapacts 於 2009-1-1 13:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

既然市區綫也有需要增加多用途範圍, 東鐵綫更應屬首要考慮之列。

原帖由 DIH 於 2009-1-1 13:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
回樓上,九鐵列車全部在可以將行李放在座位下面,如果唔太大件應該都OK嘅。

基於東鐵列車設計問題,儘管九鐵列車資訊板多次顯示「請將行李放在座位下面」,
但因為乘客過多,而且放在座位下面甚為不便,根本上是形同虛設。

至於東鐵綫增加多用途範圍,由於設計與地鐵列車不同,
當增加多用途範圍時,大多只會在車卡頭尾兩端加設,而且會大幅減少車廂坐位數目。

dennis28a 發表於 2009-1-1 15:16

原帖由 AVW56 於 2009-1-1 12:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
東鐵係過境鐵路, 連接兩大口岸,
即使係普通正當乘客, 都有唔少人會攜帶大型行李返國內,
港鐵唔賣行李票唔係問題, 但最起碼要提供收費行李託運服務,
好讓乘客可以 "帶同" 行李搭東鐵

機場快線都有大型行李的不收費託運服務啦,
點解相同性質(過境/離境)的東鐵連收費的託運服務都唔提供?
咁即係趕客, 叫攜帶大型行李的乘客唔使幫襯東鐵啦, 係咪咁?

煩請閣下批評前,先研究一下機鐵/東鐵有沒有空間放置行李?
機鐵有一整卡車廂是行李車廂;而東鐵則是封閉車廂部份位置作託運服務。
對於極度擁擠的通勤鐵路系統,根本上不宜再存在託運服務/行李票。
(東鐵作用再不是跨境的近郊鐵路,而是通勤鐵路,與市區鐵路系統看齊也是一個必然的事實)

再者,如果真的要維持行李託運服務,只是在東鐵線部份車站才有服務,
請問紅磡、上水、羅湖站才有的專用服務,又是要乘客由不同車站乘坐港鐵到上述車站。
如果真的要維持行李託運服務,一是要擴展至全港鐵路車站,才會完全避免乘客手持大型行李行經港鐵系統。

而且,小弟真的想問問大家,東鐵過海,十二減九卡時,有否能力維持行李票/行李託運服務過海?
沒有的話,其實遲早也會取消。

原帖由 石頭 於 2009-1-1 13:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

搭左幾次東鐵,完全唔覺佢有任何通告出,

不過如果羅湖/落馬洲先有就無野好講~!

小弟上個月才在粉嶺及上水站看到一塊指示牌貼上有關通告,
位置正正是行李閘的位置。

AD18 發表於 2009-1-1 15:34

原帖由 DIH 於 2009-1-1 13:38 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
乘客係會「蝦」MTR職員的,MTR成日搵師奶級人馬做前綫,佢咁多附例都唔知邊條執到法啦......
我在九龍塘見過唔少次,師奶級職員叫拖著行李車的人搭lift,
10個可能只有2個會去,剩低的8個有4個會問候該職員,再剩4個一路喃喃自語。

我有屋企人就係做羅湖站既前線
佢話根本 MTR 做乜野都係極難對付班水客
就算佢地班前線幾搏命都好
班站長唔肯做野都一樣係無晒符

早排叫班係站果班 Police 一齊做野 , 果邊叫做好少少ja

nwfb1001 發表於 2009-1-1 17:40

唔只東鐵綫,東涌綫都好多人帶大型行李搭車,
港鐵會否選擇性執法?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 港鐵撤銷行李票趕絕水客