ej4147 發表於 2005-8-16 02:56

【澳門新車巡禮之三】澳巴長陣 Hino

外形幾好0咼 :P

AD264 發表於 2005-8-16 12:58

呢 d 車唔係用黎行 10 系線既咩#:-[

唔通係因為乙水仔線多人搭 ... !? 我見以前 22, 30 間唔中都有日產小巴行#::)

guia 發表於 2005-8-16 18:15

AD264在 16-8-2005 12:58 發表:

呢 d 車唔係用黎行 10 系線既咩#:-[

唔通係因為乙水仔線多人搭 ... !? 我見以前 22, 30 間唔中都有日產小巴行#::)

宜家(乙水)仔線22, 30真係好多人坐架喎..

238X 發表於 2005-8-17 23:53

AD264在 2005-8-16 12:58 PM 發表:

唔知而家個勢, 10 號係咪已經無咁旺場?

睇過 D 相同料,澳巴唔通想用 10B 同新福利 3A 對撼?

AA48@43A 發表於 2005-8-18 01:11

238X在 2005-8-17 23:53 發表:

唔知而家個勢, 10 號係咪已經無咁旺場?

睇過 D 相同料,澳巴唔通想用 10B 同新福利 3A 對撼?

如果同3號撼, 個勢梗係差左...#:-/

3A同10B係另一個戰場, 相信換車不只針對3A, 仲有由新口岸至發電廠
一段的1A~#8)

AD264 發表於 2005-8-18 12:39

AA48@43A在 2005-8-18 01:11 AM 發表:

如果同3號撼, 個勢梗係差左...#:-/

3A同10B係另一個戰場, 相信換車不只針對3A, 仲有由新口岸至發電廠
一段的1A~#8)

新福利同澳巴好似成日都鬥到你死我活咁既 ...:P

唔知澳巴 10 號夠唔夠 3 號鬥呢 !?

另外, 我見澳巴同新福利有 d 路線既總站都相同, 例 5 同 10 ... 究竟佢地所行既路線係咪一樣既呢 ...#;)

[ Last edited by AD264 on 2005-8-18 at 12:40 ]

238X 發表於 2005-8-18 21:52

AD264在 2005-8-18 12:39 PM 發表:

另外, 我見澳巴同新福利有 d 路線既總站都相同, 例 5 同 10 ...
究竟佢地所行既路線係咪一樣既呢 ...#;)

[ Last...

澳門無咩地方車,所以好多線總站一樣,但
路線不同。例如 5, 9, 10, 18 都係關閘←→媽閣,
走法各不相同。

不過,這種總站一樣的情況以澳門半島區內線
較明顯,離島線反而多路線相似但總站不同的
線。

AA48@43A 發表於 2005-8-18 22:46

AD264在 2005-8-18 12:39 發表:

新福利同澳巴好似成日都鬥到你死我活咁既 ...:P

唔知澳巴 10 號夠唔夠 3 號鬥呢 !?

另外, 我見澳巴同新福利有 d 路線既總站都相同, 例 5 同 10 ... 究竟佢地所行既路線係咪一樣既呢 ...#;)

[ Last...

新馬路<>新口岸一段, 3, 3A vs 10, 10A #8)

AD264 發表於 2005-8-19 00:03

AA48@43A在 2005-8-18 10:46 PM 發表:

新馬路<>新口岸一段, 3, 3A vs 10, 10A #8)

好明顯 3 號響用車方面贏哂, 10 仲係用 UD。

238X 發表於 2005-8-19 00:42

AD264在 2005-8-19 12:03 AM 發表:

好明顯 3 號響用車方面贏哂, 10 仲係用 UD。

澳巴似乎將重心投放離島線,因為本土得 10 號
係大的,其他好似 17, 18 咁,點多人都因為路
面限制無大車用。

反觀新福利在離島點犀利,都係得一條 33 獨大,
澳巴至少有兩條旺線 22, 30。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 【澳門新車巡禮之三】澳巴長陣 Hino