ac 發表於 2005-8-19 22:58

新聞 : 澳門澳巴新車 - 五洲龍設計線

http://www.sznews.com/n3/ca1812441.htm

來源 : 深圳新聞網

意見 : 得知之前有消息說澳門有意購買五洲龍,我在腦海中已想了很多篇如果澳巴色配五洲龍是怎麼樣的呢?是設計線樣還是MAN拉高版呢? 現在,真的出現在我眼前。

新聞內容正題是混合动力公交大巴即将驶上深圳街头

AD264 發表於 2005-8-19 23:16

遲 d 澳巴新聞稿又大肆報導了 #;)

驟眼睇, 澳巴五洲龍好似靚過新福利金龍喎 ...
金龍既公交車版本好似冇五洲龍既咁前衛, 金龍就薯嘜 D #:D

我睇新車應該唔會行 22, 30 了, 因為有新 Hino 行緊 ~
可能都會行 10 系線啦 ~#:P

S3BL121 發表於 2005-8-19 23:37

佢的混能車的原理
係咪同豐田的hybrid一樣呢?

Chi_Hang 發表於 2005-8-19 23:55

唔知香港幾時有呢?澳門的巴士公司仲大膽同開放過香港的...

[ Last edited by Chi_Hang on 2005-8-19 at 23:57 ]

Seiko 發表於 2005-8-20 00:06

Chi_Hang在 2005-8-19 11:55 PM 發表:

唔試好過試了...國內製造的巴士始終係得個樣...
用耐左要頻頻維修就真係麻煩了.

leslie 發表於 2005-8-20 00:40

好一架假Designline車身

連新西蘭的Designline都攪唔掂珀麗灣的 hybird bus (入廠多過行),呢幾架...祝澳巴好運啦!

orange 發表於 2005-8-20 02:38

Chi_Hang在 2005-8-19 11:55 PM 發表:

香港咪有原裝新西蘭出品Designline,不過見佢好日都唔出街行,
呢架so call話有混合動力系統既五州龍會唔會好似金龍係澳門
以至香港大展拳腳,真係...

Chi_Hang 發表於 2005-8-20 12:01

orange在 2005-8-20 02:38 AM 發表:

香港咪有原裝新西蘭出品Designline,不過見佢好日都唔出街行,
呢架so call話有混合動力系統既五州龍會唔會好似金龍係澳門
以至香港大展拳腳,真係...

Seiko在 2005-8-20 12:06 AM 發表:

唔試好過試了...國內製造的巴士始終係得個樣...
用耐左要頻頻維修就真係麻煩了.
leslie在 2005-8-20 12:40 AM 發表:

好一架假Designline車身

連新西蘭的Designline都攪唔掂珀麗灣的 hybird bus (入廠多過行),呢幾架...祝澳巴好運啦!

我很不明白,為何總是有些人用有色眼光看國貨呢?人家有甚突破,
還沒有真正運行,就立刻說人家是抄的,不然就說這個肯定是不行的!
如果是真的是不行, 為何澳巴一買就買十多台呢?#]:(#:-/

大家還是給國貨的成就一些肯定吧。現在國貨已經進步很多了。#;D

S3BL121 發表於 2005-8-20 15:25

Chi_Hang在 2005-8-20 12:01 PM 發表:

我很不明白,為何總是有些人用有色眼光看國貨呢?人家有甚突破,
還沒有真正運行,就立刻說人家是抄的,不然就說這個肯定是不行的!
如果是真的是不行, 為何澳巴一買就買十多台呢?#]:(#:-/
...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=32272&fpage=3&highlight=&page=2
請睇下小弟對五洲龍的意見

中國大陸有咁多客車製造廠
都會有分檔次的
而我舉例的五洲龍同江淮客車
所生產的客車都係屬於較低檔次

再舉例說
五洲龍的基地設於深圳
但反而較有消費能力的深圳的巴士公司
都唔選購五洲龍巴士
這就證明五洲龍的巴士產品並唔係針對較高檔次的市場。

深圳五洲龍只不過係一間車身製造廠
用的係較平的解放底盤
澳巴o個款可能係江淮JAC底盤添
試問沒生產底盤經驗
或無做引擎經驗
又何來會有做混合動力車的技術?

再講
如果HYBRID技術真係咁容易
其他國內大廠都紛紛去做啦
都唔輪到五洲龍啦。

[ Last edited by S3BL121 on 2005-8-20 at 16:40 ]

金龍客車 發表於 2005-8-20 15:30

香港旅遊巴士入五洲龍,連澳門城市巴士都有五洲龍!
香港个30幾部五洲龍有咩用?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 新聞 : 澳門澳巴新車 - 五洲龍設計線