ahbong 發表於 2009-6-26 22:42

南線通車後的西鐵尾班車

現時尖東北行的頭班車為 0528,尾班車為 0023

南線通車後,除非西鐵頭班車大幅提早開出,否則將令尖東站北行服務差不多延誤一個鐘頭至 0630 以後

同樣道理,紅磡往尖東的尾班車為 0110,是否意味著西鐵往屯門的尾班車亦會大幅延後呢?似乎又不會。

到底兩線頭尾班車的問題會怎樣處理呢?

DIH 發表於 2009-6-27 00:47

會唔會係

西鐵綫南昌尾班車係(約)00:45到南昌,經柯士甸到尖東大約係00:53,
已經遲過東鐵綫北行,同現有時間表無衝突;
開埋去紅磡,然後清客,駛返架車去尖東往紅磡方向月台才收工。
同一列車朝早05:28或更早由尖東開頭班往紅磡,回頭做第一單返屯門,
計埋轉方向等開車,呢班車去到南昌就同現有06:00頭班車差唔多。

總體上,只係西鐵綫南行尾班車行多少少,無須投入太多資源。:)

以上全為個人估計。

limited 發表於 2009-6-27 02:12

如果維持西鐵線南昌站 00:15 開尾班車
紅磡尾班車理論上 00:05 就要開出
東鐵線的乘客此後到紅磡無得轉車去尖東/尖沙咀再轉荃灣線
安排西鐵線南行列車載埋呢批客到尖東先回廠理論上可行
但如果港鐵唔做, 在通車前俾足夠時間讓乘客得悉尖東站的
頭尾車時間變動, 以及十一點後在各大車站月台廣播(轉車請用九龍塘站),
都盡左佢地責任

至於晨早尖東去紅磡, 似乎需求唔大, 我覺得唔會有特別車務安排
當然如果西鐵線南行頭班車能夠提早是件好事來的

ES464470X 發表於 2009-6-27 09:21

原帖由 limited 於 2009-6-27 02:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果維持西鐵線南昌站 00:15 開尾班車
紅磡尾班車理論上 00:05 就要開出
東鐵線的乘客此後到紅磡無得轉車去尖東/尖沙咀再轉荃灣線
安排西鐵線南行列車載埋呢批客到尖東先回廠理論上可行
但如果港鐵唔做, 在通車前俾 ...

我都估紅磡往屯門尾班車會係00:05-00:07左右就開,
00:15到南昌, 因為西鐵要就返輕鐵轉乘客, 西鐵開得太夜,
會搞到d人無得轉輕鐵~

至於屯門往紅磡尾車,
我都估去到紅磡之後會載埋東鐵客去尖東先收車,
以免原有東鐵尾車乘客去唔到尖東要轉車~
不過西鐵往紅磡尾車大約00:53就去到紅磡,
而東鐵尾車01:09先去到紅磡,
唔知西鐵尾車去完紅磡再去尖東清客後會唔會
再去多次紅磡站載東鐵尾車客去尖東:lol

FY8389 發表於 2009-6-27 09:44

離題問..
若干年後, 馬鐵線同西鐵線合併左
咁烏溪沙尾車要開幾點...:L

kei_hk 發表於 2009-6-27 11:33

原帖由 FY8389 於 2009-6-27 09:44 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
離題問..
若干年後, 馬鐵線同西鐵線合併左
咁烏溪沙尾車要開幾點...:L

都未開始動工﹐有沒有需要現在去想呀:L :L

kei_hk 發表於 2009-6-27 11:39

回正題﹐西鐵應該會改時間表。

結終﹐要照顧現時來往尖東及紅磡一般的人﹐不會受影響﹐不會因此而提早無車坐。

要提供特別車去照顧這批人﹐倒不如開多幾班車﹐不用在尖東出現混亂情況。而且﹐都有一定客量的﹐特別是紅館有function/演唱會﹐一定吸引到大西北的人選乘西鐵回家﹐如時間配合到東涌線﹐連青衣﹐東涌﹐甚至美孚至荃灣人都受惠。

ASV50 發表於 2009-6-27 12:12

原帖由 ahbong 於 2009-6-26 22:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
現時尖東北行的頭班車為 0528,尾班車為 0023

南線通車後,除非西鐵頭班車大幅提早開出,否則將令尖東站北行服務差不多延誤一個鐘頭至 0630 以後

同樣道理,紅磡往尖東的尾班車為 0110,是否意味著西鐵往屯門的尾班車亦會大 ...
尾車唔知..

但係頭車會否有機會改做每隔幾站就開一班車
例如觀塘線, 往油麻地既頭班車都分別會係調景嶺, 觀塘, 彩虹開出

現時西鐵南昌頭班車, 荃灣西開0606, 美孚開0610
估計南線開通後(尖東方向), 南昌就開0613, 柯士甸就大約0616, 去到尖東大約0618
即係中間大約相差50分鐘, 但係如果係荃灣西加開一班頭車, 大約12分鐘(東涌線時間:L )
咁樣去到尖東都係0605左右...
其實如果真係咁開, 都算係仁至義盡

*睇番東鐵個時間表, 原來去羅湖同落馬洲既頭車都分別會係幾個站輪流開..

Wright---AVW16 發表於 2009-6-27 17:06

原帖由 ES464470X 於 2009-6-27 09:21 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我都估紅磡往屯門尾班車會係00:05-00:07左右就開,
00:15到南昌, 因為西鐵要就返輕鐵轉乘客, 西鐵開得太夜,
會搞到d人無得轉輕鐵~

折衷辦法,唯有延長LRT / MTR Bus既服務時間,太早尾車比無車轉更擾民

kkt 發表於 2009-6-27 19:01

據知九龍南線通車後
往屯門方向尾班車係唔會延長
所以紅磡開往屯門o既列車將會o係大約0007-0010
而至於朝早原本0528於尖東開出頭班車
第時會傾向加開"穿梭列車"
由0528至屯門頭班車開往尖東列車之間o既空檔
行走尖東至紅磡之間

至於夜晚o既空檔就不知道了
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 南線通車後的西鐵尾班車