wong 發表於 2011-5-31 16:35

原帖由 lrv1092 於 2011-5-30 22:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有關意外的應變安排
小弟剛發表在另一帖子:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=615476&page=1#pid2275673

意外大概不足一小時已回復正常

是富健花園 :L
富泰在兆康那邊, 還以為那邊都有意外

的確好少紅燈, 所以有機會小巴司機衝燈
而有機會輕鐵司機等到唔耐煩無睇清楚就行
果個位輕鐵冇可能衝燈的,輕鐵收廠要先同yardmaster報料,ym叫佢攞燈入廠先可以行前少少要request支燈,支燈一request左,正常情況下30秒內一定有燈

輕鐵衝燈,簡直係天荒夜談

俾有,冇人o係果陣收廠收工,最多只有收廠食飯

lrv1092 發表於 2011-5-31 22:04

原帖由 wong 於 2011-5-31 16:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

果個位輕鐵冇可能衝燈的,輕鐵收廠要先同yardmaster報料,ym叫佢攞燈入廠先可以行前少少要request支燈,支燈一request左,正常情況下30秒內一定有燈

輕鐵衝燈,簡直係天荒夜談

俾有,冇人o係果陣收廠收工,最多只有收廠 ...

我從來都無話過輕鐵衝燈:L我都信佢唔會
無論在另一帖我都係估話小巴衝燈,
只係輕鐵司機又睇唔清/無睇清/收制不及就撞左埋去
因為無論咩角度睇d相都好, 都係見到輕鐵撞落小巴度
我亦無話/但唔代表小巴衝燈就好岩, 因為(假設佢衝燈)件事係佢首先引起

(不過全部純粹個人估計)

坦白說, 那平交道交通燈,
若沒有輕鐵要入出廠, 正常情況下 馬路都不會轉紅燈

今日我下午3時20分乘港鐵巴士506 (733)經龍門路富健落客後,
就比呢盞燈玩左野..... 因為一般司機好鍾意富健直衝落新屯中 (約10秒就可到另一個站)
結果巴士司機無為意有輕鐵在左邊閘口等緊出廠,
盞燈突然轉左黃, 巴士司機即刻煞車
最終過左白線及第一盞燈先停到

都唔好話唔驚心, 尋日先撞完車
連自己公司都有d咁既野 (應該純粹司機操手問題掛?!)

如果司機見字, 請以後駕駛態度好一點, 全車的人命在你手中
我已記下所有資料備案, 包括車長姓名...敬請合作:handshake

aPower 發表於 2011-5-31 23:45

ate_58x 發表於 2011-5-31 23:59

睇黎 mtr又要加快 renew d車啦...:L

ASV50 發表於 2011-6-1 11:25

原帖由 lrv1092 於 2011-5-30 22:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
的確好少紅燈, 所以有機會小巴司機衝燈
而有機會輕鐵司機等到唔耐煩無睇清楚就行
原帖由 lrv1092 於 2011-5-30 23:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

90度諗野會困住自己, 通識年代要全面360度喇:loveliness:

輕鐵等返廠燈都要呆等幾分鐘.....唔好話唔悶:(

元朗方向入廠, 要跨過往碼頭的路軌, 先去到路面平交道撞到小巴

我個人直覺係[不負責的個人估計]
小巴快速衝尾燈 (44小巴出名亡命)
輕鐵司機又大意/未睇清楚, 跨過左往碼頭路軌先發現有車衝緊,
然後收制不及撞落小巴度

原帖由 lrv1092 於 2011-5-31 22:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我從來都無話過輕鐵衝燈:L我都信佢唔會
無論在另一帖我都係估話小巴衝燈,
只係輕鐵司機又睇唔清/無睇清/收制不及就撞左埋去
因為無論咩角度睇d相都好, 都係見到輕鐵撞落小巴度
我亦無話/但唔代表小巴衝燈就好岩, 因為(假設佢衝燈)件事係佢首先引起

(不過全部純粹個人估計)

哥哥仔
你諗清楚先好講o野啦

之前你就不停話
輕鐵司機唔耐煩/悶/大意/未清楚
以家就話從來都無話過輕鐵衝燈,又話信佢唔會
即係你講晒啦?

駛唔駛人地講一講你就180度轉軑

你呢種所謂既360度通識思維
根本只係牆頭草。。

另外你話輕鐵司機唔耐煩/悶而衝燈
我認為
1. 你完全唔熟悉輕鐵系統
2. 對輕鐵司機某程度上係侮辱

輕鐵撞小巴
輕鐵慢,小巴極快(兼衝燈)
比你都反應唔切啦。。

4056 發表於 2011-6-1 13:04

有關意外的應變安排
小弟剛發表在另一帖子:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=615476&page=1#pid2275673

意外大概不足一小時已回復正常

是富健花園 :L
富泰在兆康那邊, 還以為那邊都有意外 ...

lrv1092兄,我睇晒你咁多篇回覆,你都帶住「輕鐵司機冇睇清楚就行」呢個意思,咁閣下係咪指小巴衝燈都要輕鐵司機避倒?佢避唔倒佢就有問題?

你根本癲倒事非!咩叫睇唔清楚?事端係由小巴衝燈引起,輕鐵只係按燈號行駛,咁咩叫睇唔清楚?輕鐵司機完全冇錯喎,錯既係小巴司機,你點解拉埋輕鐵司機落水?

就算係輕鐵撞落小巴又如何?係小巴自己自殺衝燈畀輕鐵撞,關輕鐵咩事?

lrv1092 發表於 2011-6-1 16:46

原帖由 ASV50 於 2011-6-1 11:25 發表

哥哥仔
你諗清楚先好講o野啦

之前你就不停話
輕鐵司機唔耐煩/悶/大意/未清楚
以家就話從來都無話過輕鐵衝燈,又話信佢唔會
即係你講晒啦?

駛唔駛人地講一講你就180度轉軑

你呢種所謂既360度通識思維
根本只係牆頭草。。

另外你話輕鐵司機唔耐煩/悶而衝燈
我認為
1. 你完全唔熟悉輕鐵系統
2. 對輕鐵司機某程度上係侮辱

輕鐵撞小巴
輕鐵慢,小巴極快(兼衝燈)
比你都反應唔切啦。。

360度通識思維的討論原則下, 其實會令人們的討論沒完沒了,
因為任何一方、任何立場沒有對錯, 只要有論點支撐自己立場就可以。
可能我表達有問題+未夠詳細+口語過份夾雜啦

我的想法是: (以下所指的"可能", 其實人人都有, 甚至人人普通平時無事無幹都會有大意既情況)
輕鐵司機"可能"唔耐煩 / 悶 或 大意(等幾分鐘會悶?! / 未訓醒?! / 唔舒服?! / 心急?! /人有三急?! / 純粹大意?! )
但唔代表會衝燈 (而且任何一篇我發既帖都無話過輕鐵衝燈 及 我係話小巴衝燈)
唔耐煩/悶, 可導致: 睇左燈行得, 但未睇清楚道面情況, 就開車
甚或至乎太信任其他路道使用者睇左通行燈就開車

(如果覺得他人有道理, 轉軚未嘗唔係壞+錯事, 唔通被人教完, 仲堅持自己錯既地方就算好?)
但到至今我並沒有轉軚,
因為都係果句: 任何一篇我發既帖 都係話小巴衝燈

而我有這個想法是:
之前(忘了在哪,不肯定是否已關閉的"輕之鐵人"網站)睇過, 輕鐵煞車係可以一兩秒內既事(待查正)
當日輕鐵司機只須看往元朗的左線、往碼頭的右線及兩邊行人就可以安全入廠
而小弟記憶中, 正式應開車時發出叮號, 駛過燈號後, 要慢速駛過交叉路軌, 才出到路面 (入廠前的動作已有板友更詳細說明。叮號及慢速同樣要待查正)
從報章的相片睇到現場, 被撞的小巴 偏離了應走的行車線 (當日往元朗兩線, 只開最左邊一線, 右線因工程封閉)
http://hk.apple.nextmedia.com//images/e-paper/20110530/small/1306723664_0f58.jpg
(蘋果日報 - 讀者提供相片)
如果小巴車速快, 應該1: 小巴衝得過 / 2: 小巴被輕鐵撞到好遠 或 反車 / 3: 小巴衝落輕鐵度, 小巴車頭損毀
從相中可見, 輕鐵只撞歪了小巴去另一線及撞歪小巴車門,
有這個情況出現, 我諗既係 小巴衝燈 加以下其中一情況
1) 輕鐵司機心急/信其他道路使用者 以致未有睇清路面有無車衝緊尾燈就開車 /
2) 輕鐵司機正常, 同方向有盲點(板友提供) 以致未能睇清路面 有無車衝緊尾燈 /
3) 但車速較快咁跨過交差路軌, 就出到路面先睇到有車仲衝緊,但己收制不及 /
4) 輕鐵司機正常慢慢跨過往碼頭路軌後,到清楚睇到右邊視野 發現有車慢速行緊,但己收制不及 /
5) 輕鐵司機正常跨過路軌先發現, 車速快既小巴無睇燈照行 (都係衝燈, 但唔係衝尾燈) ,純粹小巴意外去自殺

其實我一直都無指責輕鐵司機有錯, 因為小巴衝燈, 輕鐵司機管唔到, 最多係到發現果時做補救
而我亦絕對相信輕鐵司機有盡力煞車
如果唔係小巴同傷者唔會咁輕傷 (大吉利是咁講, 唔好又話我黑心想佢地撞重傷d-.-)

龍門路燈號長期綠燈, 一有紅燈, 巴士小巴司機行呢段路咁耐, 都會知轉燈就有輕鐵出入
明知輕鐵勁過自己咁多, 都唔會見到紅燈 就以為普通料, 故意衝過去自殺, 所以我亦推斷有2個情況
1) 小巴司機慣性 無為意、無睇燈大意衝左過 /2) 有心衝尾燈
但同時, 如果輕鐵司機視野清晰, 在任何情況下 包括見到有路人衝燈, 都會先響號、停車避
而我有這個想法是因為, 回廠車駛過了燈號,還要慢駛過交叉軌 先出去路面......
如果出現第5個情況, 咁就真係避無可避, 天意整定, "小巴自殺係佢抵死"

我說的只係純粹講出我諗到導致意外因素既意外發生情況、輕鐵司機當時會點樣補救以做成今次可減低傷亡既後果
點解我講咁多輕鐵
因為呢個板係鐵路, 並涉及鐵路意外
若不討論意外, 難道發問 "1020何時會翻新?"、"何時不會再撞輕鐵呢?" 這些水晶球問題?
抑或響呢個板 係咁講呢條小巴線有幾出名亡命?! 平時小巴司機既操守?
定係全部都講呢條路20幾年黎既歷史同設計? (有提及是因為背景資料都要略提, 令其他不是住該區的板友了解)

不過小弟是承認在本帖所發之言, 並不全面, 令人有誤解之處 及 存有錯誤
首先未有慰問輕鐵司機及傷者便一次過發表有如"指責"的言論, 亦未有加以解釋,
小弟絕對明白輕鐵司機就算在無錯之下撞了車事後亦會感到擔憂、恐懼及難過等心理關口

另一方面, 本人自問也是愛好者, 但也不會偏幫好及壞一方,
亦不會針對我自己估計下 並未知是否如實的人與事。 針對的是大眾安全
(上一帖我亦有提帶過坐港鐵巴士經歷, 也是在該路口、涉及的安全問題,
但始終本版是鐵路, 要鐵路佔比重最多)
該路口是否有不足之處而導致有意外危險? 例如:同方向會有盲點看不清之處?
燈號轉變太突然? 平日慣性綠燈令其他司機無為意?因工程封路影響?
還有其他各式各樣的因素導致意外..... 以及 如何改善

但如果我自己諗完 所有因素, 再寫出黎, 就再好似呢篇野咁打足個幾鐘幾倍時間
而討論應有明確立場, 包括中立, 不過如果什麼因素都寫出來, 就令人感到立場搖擺不定 (即轉軚)
然而小弟承認未有清晰表達立場 及 估算意外後並沒有清楚解釋
何解會有其想法及言論, 令人誤以為我正在指責是司機的錯
小弟亦誤用了免責聲明來免責, 未有考慮其他板友誤解了小弟想法後的感受

我所說的純粹在我個人鍾意諗到咩&有咩就照直講既性格下 講出黎,
但絕不會如其他部份極少數板友有意"破壞討論氣氛", 小弟絕無心搞事
如果令到其他師兄、板友 及 其司機本人不滿, 小弟致萬分歉意。

當然成件案件導致原因都係我自己個人估計出黎,
(雖然都有其他人都有咁認為過, 但始終只是我估計,
純粹茶餘飯飽, 大家輕鬆閒談討論下案情)

*註:
其實小巴衝燈只是假說, 小弟不在現場、亦無法做實驗驗證
所以對小巴司機亦有不公平之處。
現謹此對各方致歉,請忽視本人對導致是次意外的估計
本人已準備承擔日前所發之言論帶來的板務懲罰。

lzengalau 發表於 2011-6-1 22:24

原帖由 lrv1092 於 2011-6-1 16:46 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果小巴車速快, 應該1: 小巴衝得過 / 2: 小巴被輕鐵撞到好遠 或 反車 / 3: 小巴衝落輕鐵度, 小巴車頭損毀
從相中可見, 輕鐵只撞歪了小巴去另一線及撞歪小巴車門,
有這個情況出現, 我諗既係 小巴衝燈 加以下其中一情況
1) 輕鐵司機心急/信其他道路使用者 以致未有睇清路面有無車衝緊尾燈就開車 /
2) 輕鐵司機正常, 同方向有盲點(板友提供) 以致未能睇清路面 有無車衝緊尾燈 /
3) 但車速較快咁跨過交差路軌, 就出到路面先睇到有車仲衝緊,但己收制不及 /
4) 輕鐵司機正常慢慢跨過往碼頭路軌後,到清楚睇到右邊視野 發現有車慢速行緊,但己收制不及 /
5) 輕鐵司機正常跨過路軌先發現, 車速快既小巴無睇燈照行 (都係衝燈, 但唔係衝尾燈) ,純粹小巴意外去自殺

其實我一直都無指責輕鐵司機有錯, 因為小巴衝燈, 輕鐵司機管唔到, 最多係到發現果時做補救
而我亦絕對相信輕鐵司機有盡力煞車
如果唔係小巴同傷者唔會咁輕傷 (大吉利是咁講, 唔好又話我黑心想佢地撞重傷d-.-)

就算搵個唔識輕鐵既人黎睇上面個五點, 都會覺得個主角係講/插緊輕鐵司機, 而唔係導致車禍既小巴司機播.
第一點已經離晒譜啦, 自己白燈人地紅燈, 咁都唔信, 咁咩情況至過? 要交通警指揮呀?
句句都話未睇清楚/收掣不及, 咁點解唔話小巴司機未睇清楚/收掣不及?!一個正常意識既人渣車, 都唔係淨係望住自己條線果兩三米闊既野掛, 就算睇唔到果條路軌係過馬路走入車廠, 咁大架輕鐵駛出黎, 就算無睇到枝紅燈, 都識dup/停車避一避掛...
卡1020出左去10米停低, 以當時只得5米/秒左右既速度黎行, 大約响黃格邊已經撞車然後刹停. 若然係果度撞的話, 果度離枝紅燈燈柱都成10米遠, 邊有可能要輕鐵呢邊望住一個背住自己成10米遠既白線位睇有無車衝燈呀? 再講, 由撞車位到輕鐵燈柱都成20米遠, 即係果度過左約4秒, 白燈亦至少著左4秒, 我諗幾時運高睇唔到路面枝紅燈, 呢4秒入面小巴司機對部挨緊出馬路既輕鐵唔係一d反應都無咁離譜掛?!

ahbong 發表於 2011-6-2 00:12

以一個司機既角度去諗,正常十字路口右轉,一轉燈都未必留意到右邊路口有無車衝燈衝出黎。
再睇番呢個路口,輕鐵係同小巴行車方向平排,比較一下輕鐵司機同小巴司機既視線,一定係小巴司機較容易見到有輕鐵駛出(小巴司機只需向前望),而輕鐵司機則較難望見右方有車衝燈(輕鐵司機視線必須要向右轉超過九十度才能望見)。

況且係一方衝燈,只係不幸地因為車速較快,所以衝燈的一方反而被撞到,但我都不認為輕鐵司機有任何失責。

lrv1092 發表於 2011-6-2 06:57

原帖由 lzengalau 於 2011-6-1 22:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

就算搵個唔識輕鐵既人黎睇上面個五點, 都會覺得個主角係講/插緊輕鐵司機, 而唔係導致車禍既小巴司機播.
第一點已經離晒譜啦, 自己白燈人地紅燈, 咁都唔信, 咁咩情況至過? 要交通警指揮呀?
句句都話未睇清楚/收掣不及, 咁點解唔話小巴司機未睇清楚/收掣不及?!一個正常意識既人渣車, 都唔係淨係望住自己條線果兩三米闊既野掛, 就算睇唔到果條路軌係過馬路走入車廠, 咁大架輕鐵駛出黎, 就算無睇到枝紅燈, 都識dup/停車避一避掛...
卡1020出左去10米停低, 以當時只得5米/秒左右既速度黎行, 大約响黃格邊已經撞車然後刹停. 若然係果度撞的話, 果度離枝紅燈燈柱都成10米遠, 邊有可能要輕鐵呢邊望住一個背住自己成10米遠既白線位睇有無車衝燈呀? 再講, 由撞車位到輕鐵燈柱都成20米遠, 即係果度過左約4秒, 白燈亦至少著左4秒, 我諗幾時運高睇唔到路面枝紅燈, 呢4秒入面小巴司機對部挨緊出馬路既輕鐵唔係一d反應都無咁離譜掛?!

我一開始 假定左小巴衝燈, 成件事係佢首先引起, 已經表明小巴有錯啦....
而且另一段都有話小巴唔岩, 請你睇埋先

以你話輕鐵司機睇唔到, 咪即係我所講既第2同第4個情況 因為路面設計而睇唔清楚, 到發現時已經撞左
而你最後幾句咪乎合我所講既第5個情況
咁唔通你就咁講呢3個情況 又係插緊輕鐵司機?

我亦從來都無這樣說過以上5個情況都是輕鐵司機的錯, 純粹係講下點解我諗到可能出現意外既情況
可能板友只看了我部份講輕鐵既文字, 或者我又表達得唔清晰, 甚至我打左"收制不及"又令人誤解啦 :'(
因為環境因素導致睇唔到, 又唔代表輕鐵司機有錯,
而且"收制不及"只係指最後補救階段措施的動作, 咁最後補救唔到都唔會係司機既錯,
所以我都認為收制不及唔代表司機有錯! 我絕對明白我估計的意外原因下 輕鐵一方也是被害
撞毀左架輕鐵 我都唔會覺得高興, 有人傷就更加唔想見到

原帖由 ahbong 於 2011-6-2 00:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
以一個司機既角度去諗,正常十字路口右轉,一轉燈都未必留意到右邊路口有無車衝燈衝出黎。
再睇番呢個路口,輕鐵係同小巴行車方向平排,比較一下輕鐵司機同小巴司機既視線,一定係小巴司機較容易見到有輕鐵駛出(小巴司機只需向 ...

那麼請問你認為「未必留意到」會是因為盲點、道路設計、太信任其他道路使用者、粗心、還是其他原因?
你講「正常十字路口右轉,一轉燈都未必留意到右邊路口有無車衝燈衝出黎」而未係講緊「呢個路口」
在「睇番呢個路口」之前這樣說, 難道咁正常十字路口右轉就不用留意右邊路口?:L

咁如果因為真係盲點所致, 是否應支持加設魚眼鏡在燈號附近?
甚至支持各期車都要裝右邊倒後鏡?
另外, 該燈號長期不轉, 容易令駕駛者被忽視,
該馬路提示牌會否太遠/不足? 因表示有輕鐵及燈號提示牌在樹及巴士站盡頭
又會不會因為臨時道路工程 而增加其他司機的大意?

「況且係一方衝燈,只係不幸地因為車速較快,所以衝燈的一方反而被撞到,但我都不認為輕鐵司機有任何失責。」
當日既我, 我會支持及認同你呢個講法
但我已經表示唔會再以未證實的我個人估計的意外起因下 再討論
本回覆只解釋當日我所說的言論目的
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 有撞一部輕鐵