y1642004 發表於 2011-7-11 11:46

幾多人能夠拿到MTR張搭一百 賞一票既免費單程票? (加文在#7)

我想問有幾多人有幸能夠搭到o甘多MTR而拿到MTR張搭一百 賞一票既免費單程票?

我返工由大埔墟去灣仔﹐朝早因為MTR由九龍塘去灣仔太耐﹐所以我搭K巴 > EAST RAIL到紅隧轉隧巴﹐放工就全程由灣仔返大埔墟搭MTR﹐再搭K巴返大埔。

如果跟據以上PATTERN﹐星期一至五﹐記住o吾計K巴o的錢﹐以及灣仔華潤有$2特惠站﹐每星期我只湊到$85.50﹐就算o吾用特惠站﹐都只係得$95.50 (冇可能o吾用者??)﹐所以我真係好想問其實優惠到幾多人?仲要係限定時換領?有冇搞錯?莫非我返工一定要天水圍返柴灣先得?

:@:@:@:@:@

DIH 發表於 2011-7-11 12:17

我當你呢個係第一文所以在此回。

我星期六見到有人換飛,我都去試下,心諗自己除了返工之外又搭了兩程車去第一城,
結果都係唔夠數,佢話我得90分換唔到。

我如果正常返工放工,都係唔夠錢儲的,而且每程車資係$8.3,
三毫子每日兩程積埋五日係$3但係畀佢round up冇晒。

我呢種差少少先夠數,平日行程又唔太貴的搭法,都係換飛無望了。

N38 發表於 2011-7-11 13:34

我上星期換左一張了。
但計埋返工出去開會啲車錢都唔夠換第二張。

kei_hk 發表於 2011-7-11 13:53

基本上﹐換到車票的人﹐主要只有2類人。

1. 出入大嶼山的人(即東涌/欣澳轉車)
2. 每天都要過海的人(唔係最短程的過海車程)
3. 工作需要經常使用mtr (如速遞)

第1類﹐最近的車程已經係$9.90(欣澳至青衣)﹐會計10分﹐1天2程x5天﹐剛剛100分。(東涌去青衣車費是$11.90)

第2類﹐基本上係最少5個站的過海客﹐例如佐敦去銅鑼灣﹐收費$9.90﹐5天又係剛剛100分。

第3類不用我講點解﹐不過張免費車票最後係收歸公司定係員工用﹐真係....;P

至於屯門元朗天水圍﹐又或者上水粉嶺大埔的人﹐同時又不過海的人﹐基本上係會用月票﹐月票是不計分的﹐即使再要接駁其他車程﹐都很難才儲到100分的。

busfunfun 發表於 2011-7-11 13:54

換特惠..
用學生來回一轉深圳已經得:victory:

Gary_B 發表於 2011-7-11 14:59

正常五天工作 每程貴過 $9.5 而又不用兩蚊機既扣足十次就可以受惠

y1642004 發表於 2011-7-11 15:12

對不起之前重複了題﹐只是想多些人見到﹐多些人討論...

回歸正傳, 那我又大膽的問一問大家...

若果我一個星期要5日來回都搭MTR返工放工﹐而每程不包括特惠站﹐接駁巴士﹐轉乘輕鐵等等...

那我已用的金錢和額外因為換取免費車票而選搭MTR的額外時間﹐是不是已經不值得去嘗試換取免費車票?

那優惠來作什麼?還說回饋市民﹐這豈不是交通市場壟斷的其一手法??

類似的優惠又會不會因為其他交通工具因這些優惠而沒落而開始減少?到時咪又係要冇優惠涯貴車費??

大家點睇?

Alex_Tsang 發表於 2011-7-11 15:43

每天$25.3 + $5.8,去到第四天早上出閘已經夠分換一張,但換了又如何呢?又過不到境,應該$30以下過境都可以才實際,真係多謝港鐵張飛!

toyl 發表於 2011-7-11 16:23

原帖由 kei_hk 於 2011-7-11 13:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
基本上﹐換到車票的人﹐主要只有2類人。

1. 出入大嶼山的人(即東涌/欣澳轉車)
2. 每天都要過海的人(唔係最短程的過海車程)
3. 工作需要經常使用mtr (如速遞)

第1類﹐最近的車程已經係$9.90(欣澳至青衣)﹐會計10分﹐1天2程x5 ... 仲有每天都由北區往返東九龍,或者將軍澳來回荃灣都換到。
$9.9的仲要係5日都要有返工,兼唔好用特惠站先至夠數:L

FD8977@102 發表於 2011-7-11 18:27

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 幾多人能夠拿到MTR張搭一百 賞一票既免費單程票? (加文在#7)