admin26 發表於 2012-5-14 22:56

回應aPower 站友的質疑

處事與邏輯思考能力奇低

(1) 「有關站友與那書出版亦沒有直接關係」:甘即係我或者你都無辦法證明有無「間接關係」喇,甘點解呢點可以用作支持「本身完全沒有任何商業宣傳成份」既論據? 再者你對發明人係現實世界既背景完全清楚嗎? 有否朋友或關連關係致影響判斷?

(2) 是否列明一件貨品既價錢和真實名稱,沒有列明在那裡發售,又或者於後面包底說明「你可以在那裡WINDOW SHOPPING / 借用 / 甚至偷」,便可將前述的商業元素消滅殆盡? 就代表這是「完全沒有」
商業宣傳成份?

由此可見,「站務人員」根本沒法完全證實發文者與書籍出版者是否有利益關連,而「建議站友睇巴士書籍」亦無須列明書籍的售價。故此,為甚麼可以將本人評分定性為「完全無理」,而發文者的發文「完全沒有商業宣傳成份」?

我唔明白點解有人睇野可以完全側埋一邊,更濫用「完全」字眼,邏輯思考與公正性之水平令人「大開眼界」。

B2 不方便討論, 我在此回應你

首先, 我沒有話有關文章內容完全沒有商業元素, 我係話完全沒有商業宣傳成份,
有否宣傳, 我是從有關文章整體情況去考慮, 包括有關書籍是否對題, 提及的內容多少,
及貼文者關係

例如, 如果篇文完全無關, 有人好地地提及本書, 咁當然有問題, 或者係有關, 但有人留晒
電話地址, 叫人同佢買, 當然都有問題, 是商業宣傳, 但有關文章並沒有有關情況, 本人見唔
到有商業宣傳成份

相反如果根據閣下邏輯, 而成立的話, 有價錢和真實名稱建議人就係商業宣傳, 相信本討
論區根本不可能再生存, 如有人講及巴士路線及價錢, 甚至有人問路, 建議埋人地點坐,
咁是否就等於同巴士公司商業宣傳, 而唔講得或要扣人分? 都是有明確服務真實名稱及價
錢ga bor,但這明顯是不合理 (係咪又要證明他人有無同巴士公司有"簡接關係'?)

而講到有關書藉關係, 我好清楚講係沒有直接關係, 因為那書作者是本站其中一名
站友, 而不是涉及有關站友, 2者並不是同一人, 我認為加埋以上這已足夠否定閣下的評分

相反, 閣下在毫無提供任何理據之下, 就話人商業宣傳而扣分, (無回文提供理據支持支持),
至今亦你自己表明無辦法證明有無「間接關係」, 咁樣就對其他站友指控同扣分, 對其他
站友又是否公平? 這樣可以叫"有理"嗎?

admin26

syp 發表於 2012-5-15 18:00

我對本站的評分制度感到疑惑。評分本來就一個人對其他文章表示讚賞或不喜歡, 完全係個人感覺和意見, 但個人感覺和意見竟然可以被站方審閱和推翻, 咁代表乜o野呢。即係例如今次, 有板友覺得佢係宣傳, 都係因個人感覺, 佢又係唔係按了「報告」去正式投訴, 亦唔係正式執行板規, 文章唔會因為佢一個負分而消失, 貼文者也不受影響, 點解咁都要受干預呢。其他人覺有文章冇問題, 也可以用正評去加分。評分只係表達個人感覺, 即係好似 FB, Youtube 嗰啲豎姆指定尾指嘅動作, 又唔係正式投票去決定文章是否違規, 咁都要搵板主去管, 一來搞到板主好唔得閒, 二來亦好似扭曲咗評分制嘅本質。一直以來我都得覺得呢樣嘢好奇怪。

admin26 發表於 2012-5-16 10:54

原帖由 syp 於 2012-5-15 18:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我對本站的評分制度感到疑惑。評分本來就一個人對其他文章表示讚賞或不喜歡, 完全係個人感覺和意見, 但個人感覺和意見竟然可以被站方審閱和推翻, 咁代表乜o野呢。即係例如今次, 有板友覺得佢係宣傳, 都係因個人感覺, ...

其實不論貼文還是評分理由, 本身即使是個人感覺和意見, 亦要
受站規所監管, 而重點所針對的, 是有關不當言論, 或失實/無理之
批評

理想情況當然唔駛管, 但實際情況則有差別, 事實上, 本人留意到
部分人的確不善用評分制, 而唔少人亦會投訴評分

試想想, 如果評分不受任何監管, 如果我本身係唔妥你o既, 你出
每篇文我都求其俾d理由去扣你分, 你會有咩感覺? 其實這唔係
如果, hkitalk的確有這情況出現...結果一係出現互扣, 一係就會
越來越少貼文量, 大家都無癮

你講到負評對貼文者不受影響, 本人不能認同, 如果新站友, 負評是
有可能直接影響貼文權, 唔少新站友一黎就俾人扣晒分, 以後也不再
發言, 而即使不影響貼文權, 這亦對貼文者有負面感受, 本身影響比
一般回文大得多

平心而論, 試問呢度有幾多人真係唔介意他人負評? 如果係, 就唔
會有咁多評分投訴, 甚至部分經常用同表明自己支持評分制的人,
都投訴他人對自己的負評

本身, 我都有閣下以上的想法, 以為減到+1/-1就可減少問題, 結果是
我錯了, 呢度唔同youtube係, 呢度圈子細得多, 評分亦是記名, 有關
衝突係來得比較多

而更重要係, 討論區本身最大的本質, 係站友們可以自由, 合理地在此
互相交流, 互動, 提供資訊同分享, 作為admin, 亦希望以此為重要管理
目的, 相信站規亦是這樣設立...

但部分人使用評分制, 卻與這本質相反, 在此只是不斷找人錯處, 捉人錯誤,
甚至將自己過份要求強加在他人身上...就本文評分問題, 如果在一個巴士
討論版, 對題情況下, 講及某巴士書, 而貼文者本身亦沒有直接關係, 這樣都
可以講成商業宣傳, 而被人扣分, 咁這不是對討論區的分享資訊本質帶來
衝擊嗎?

這不是個人感覺問題, 而是有關評分理由根本唔係事實, 那並不是商業宣傳,
本人必須根據站規去干預

相對評分制嘅本質, 我確信討論區的本質是更加重要, 如果2者有衝突, 必然是
會選擇後者

但亦在此一提, 現時抵銷評分3次的罰則, 由以往停版14日, 改成被降格為Level 0
會員, 是本人有份建議的, 其意念其中一目的是為公平而設, 重點是有關站友降
格為Level 0後90日內不能再評分, 即本身不影響站友其他貼文權, 站友不會因
為俾評分意見/講感受而要停版, 只是評分問題, 就以評分權限作解決

而面對不同情況, 其實評分制過往/將來亦會作出修訂.

希望以上俾到閣下及大家清楚本人管理的理念及行動的目的

admin26

aPower 發表於 2012-5-16 23:33

admin26 發表於 2012-5-17 00:30

原帖由 aPower 於 2012-5-16 23:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
睇#1同#3既文真係少D耐性都會悶親。簡單來說,你講緊D 野同話「阿媽係女人」無分別。

(1) 討論區本身最大的本質:你講得岩呀,係交流同互動。其實正負評分、極端D講甚至係你地所謂既罵戰,
      都係一個交流與互動。若果 ...

其實我做版務咁耐, 從來無期望全部人同意/接受本人決定, 但最少有樣野我一定做的,
就是清楚講出我考慮的理由, 有問題我亦盡量回應, 即使你未必同意我的處事手法, 或
我的理由, 你亦會清楚, 我亦只能做到這樣, 你都係唔同意的, 再講也沒有意思(覺得悶
亦無話迫你睇)

我唔知你睇左我幾耐, 亦唔介意你直接批評(但我就真係唔希望有人係簽名檔單單打打),
而我講的, 的確係「阿媽係女人」的簡單道理, 可惜正是好多人連基本尊重他人也不能
係呢度做到

事實上, 如果你真係有留意我過往貼文, 你就唔會問返我"甘整評分制來做咩?"

而我對閣下亦感到十分奇怪, 如果你講到站友之評分理由是有一定主觀合理性般,
認為我過份限制評分, 甚至講到"若果連對立意見和負評分都接受唔到既話,甘呢個
人要做既並唔係去投訴負評分,而係係討論區甚至生物圈中消失"

為何過往你又不只一次投訴他人之評分理由不合理, 而報告俾我?請你唔好口講一套,
自己卻做另一套吧...

直言, 無論評分定判決, 合唔合理, 都會涉及主觀性, 你那評分理由, 我就係認為唔合理,
原因亦講晒了, 無咩野可以再講, 或者正如你所講, 這亦是我作為版主的合理主觀判斷吧...
希望你明白...

p.s. 其實我都留意左你一排, 除左報告, 投訴, 扣分, 同批評其他人道德, 不妨日後可以
更多正面地參與討論, 分享資訊, 我亦希望見到你有所進步吧...

aPower 發表於 2012-5-17 07:54

FBI2 發表於 2012-5-17 08:27

原帖由 aPower 於 2012-5-17 07:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我並唔係反評分制,只係對那個板主糾正制度有懷疑
就算係甘,亦唔代表我無權投訴
若果唔like就唔應該或者無資格用
甘有人話巴士服務唔好
係唔係就唔應該或者唔搭得?

再者,你依家係度玩唱衰抹黑
我甘耐以來只係port過兩次 ...

唔好講到'路見不平"咁正義,頂多只係"各取所需"而已.

admin26 發表於 2012-5-17 10:07

原帖由 aPower 於 2012-5-17 07:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我並唔係反評分制,只係對那個板主糾正制度有懷疑
就算係甘,亦唔代表我無權投訴
若果唔like就唔應該或者無資格用
甘有人話巴士服務唔好
係唔係就唔應該或者唔搭得?

再者,你依家係度玩唱衰抹黑
我甘耐以來只係port過兩次 ...

我唔係唱衰抹黑, 我講的全是事實, 亦唔係話你唔應該用
評分制, 而是我講出黎因為我覺得你屈緊我, 亦覺得你好矛盾

你自己一方面覺得其他站友評分唔合理時, 就走黎報告, 希望
我處理, 到我處理你的評分唔合理時, 你就話我"動輒用「對他
人作無理批評」,完全蓋過其他站友的合理主觀判斷。",
"製造所謂「和諧」", 甚至係"扼殺表達個人主觀意欲的空間",
講到我處理評分是好錯咁...

我根本唔知你想點...如果評分係你所講"應該俾站友表達主觀既
意見", 而唔應該干預的話, 為什麼你又要"路見不平", 投訴第三
者的主觀評分不合理?

根本你一方面希望版主幫你處理你認為"無理之批評"之評分, 另
一方面, 你則批評我好處理咁多"無理之批評"之評分, 完全蓋過其
他站友的合理主觀判斷, 糾正制度

究竟你想我處理無理主觀評分, 還是不處理?

簡單D講, 你只覺得你自己的主觀就合理, 其他人的主觀就唔合理, 還是
你希望你投訴我就處理, 他人投訴你, 我就不處理?
唔該你唔好咁自我矛盾吧?

再講, 你一開始回應我判決, 話我"濫用「完全」字眼", 並話
"便可將前述的商業元素消滅殆盡? 就代表這是「完全沒有」"}% g, I. ~" D; a
我先答你有關「商業宣傳」/「商業元素」之分別, 你卻話返
我"鍾意玩字"

而你回文自己卻話我"完全蓋過其他站友的合理主觀判斷"

你自己一黎回我就批評我"處事與邏輯思考能力奇低",
我認真回你, 你就話我 ! J+ @5 W; R3 C, H, z7 n; A"D文真係少D耐性都會悶親",
之後又話我"行為手法真係愈來愈壞"

請問你想點? 係唔係我做admin就可以俾你任屈任批評?
話返你就叫唱衰抹黑?

我post 得係z版, 就絕對唔介意俾眾站友一齊評理

! |" h. G4 N% ]( K) R"

aPower 發表於 2012-5-17 22:05

頁: [1]
查看完整版本: 回應aPower 站友的質疑