2A_DL13 發表於 2006-3-8 23:30

深圳巴士353大幅延長路線?

剛剛整理相片,發現了小弟曾於2月底拍攝過一條巴士線叫353。

及後翻閱地圖了解一下行車路線,發覺小弟一份2006年1月的地圖
印著...

353路 (龍東汽車站--皇崗口岸)

但問題係呢張相....

我正以為地圖印錯,再找萬里的那本深圳地圖中的巴士路線表對一
對,都係去皇崗口岸.....

後再上網找資料,所有網站路線表資料都仍然係龍東汽車站--皇崗
口岸。再詳細一點用keyword查,竟發現有人提及.....

龍崗同樂-水官-清平-紅嶺路-濱河大道-濱海大道-桂廟路-前海路-學
府西-南頭西火車站。

據了解,原來353已於2月初大幅延長路線,由原來前往皇崗,大幅
延長前往蛇口。但不知何故深圳政府網站及報章都好似沒有提及。

如果計蛇口,基本上只係服務陽光棕櫚園及南山醫院一帶,就即刻
上濱海大道,又係一條特快線,似乎係229的強敵。

S3BL121 發表於 2006-3-8 23:38

我上星期末都見到已經改了路線(馬後炮)
不過有無人知有無加到車呢?
原本此線都幾疏車。

2A_DL13 發表於 2006-3-8 23:57

原帖由 S3BL121 於 2006-3-8 23:38 發表
我上星期末都見到已經改了路線(馬後炮)
不過有無人知有無加到車呢?
原本此線都幾疏車。

我留意到沿途及返回火車西站班次頗不穩定,然而根據資料
指春節前班次為15分鐘一班,春節後會採購新車輛並加密至
10分鐘一班。

不過整體班次一定比229小好多。

ac 發表於 2006-3-9 09:50

小弟覺得,與其將353拉去南山火車站,倒不如把329拉去南山火車站較好,由蛇口赤灣拉線過南山火車站總好過由皇崗口岸拉下去,至少我們由皇崗口岸出行時,都可以多一個乘車選擇啊。

fai 發表於 2006-3-9 09:54

初頭一睇張相仲以為係「火車站西」(即係2、8、28等總站火車站西廣場)
再睇清楚d才知是「火車西站」(即位南山既深圳西站),看來兩者真容易
搞錯。

ac 發表於 2006-3-9 13:38

原帖由 fai 於 2006-3-9 09:54 發表
初頭一睇張相仲以為係「火車站西」(即係2、8、28等總站火車站西廣場)
再睇清楚d才知是「火車西站」(即位南山既深圳西站),看來兩者真容易
搞錯。

所以它們特意強調了"南山".

鄭笑 發表於 2006-3-9 15:07

William87A 發表於 2006-3-9 16:58

2A_DL13 發表於 2006-3-9 19:10

原帖由 William87A 於 2006-3-9 16:58 發表
條路線大幅延長後,咪要大幅加價?

全程收費16蚊。(鳴謝Eric兄提供網頁讓小弟求証)

原本去皇崗時,應該唔使十蚊。不過無關係,如果你唔係去
蛇口既就根本唔使俾咁多錢。

053h4 發表於 2006-3-9 21:27

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 深圳巴士353大幅延長路線?