fai 發表於 2006-4-28 09:37

荃錦公路十米車長限制好似只適用於貨車,因為前年年尾同班弟兄渣過車上
大帽山燒野食,見山上沿途泊左好多旅遊巴(56座),而大帽山燒烤場外也有
路政署劃的旅遊巴泊位。

原帖由 cx838 於 2006-4-27 17:24 發表

如果係 24 座的話,還可以的,但係 61 座或者 49 或者 50 座
的那款,相信唔得喎,因為他們都會超過十米長。
反?
燃油費是相對地貴,以大型車來說,或許不夠付隧道費。

從觀塘出發,去八鄉車廠,可以 ...

leslie 發表於 2006-4-28 10:12

原帖由 fai 於 2006-4-28 09:37 發表
荃錦公路十米車長限制好似只適用於貨車,因為前年年尾同班弟兄渣過車上
大帽山燒野食,見山上沿途泊左好多旅遊巴(56座),而大帽山燒烤場外也有
路政署劃的旅遊巴泊位。

99年時小弟學系攪過一次曹公潭camp, 當時租的就是生記的大巴了

cx838 發表於 2006-4-28 10:16

原帖由 bus 於 2006-4-27 22:39 發表

荃錦公路10係唔係唔去得?
可以去gar?.....上面都有大巴car park!又有曹公潭營地
另外想問下陳添來回開幾$$

超過十米長的車,是上不了荃錦公路的。如果你要去曹公潭的
大巴,一般都要另外有批文,才可以上去的。雖則說每天都會
有不少的非法駛入,為的是泊車,但這樣做你生意行荃錦,人
家會這樣做嗎?除非間公司真係唔知有呢回事啦。就算林錦係
嘉道理農場到上村段,都係只容許十一米以下的車行走的。

不過,話說回頭,好多車會測試警方能力的。反觀 56 座位車,
我所記得好像不過十米長的,所以便沒有問題了。有錯請指正。

bus 發表於 2006-4-28 11:48

原帖由 cx838 於 2006-4-28 10:16 發表

超過十米長的車,是上不了荃錦公路的。如果你要去曹公潭的
大巴,一般都要另外有批文,才可以上去的。雖則說每天都會
有不少的非法駛入,為的是泊車,但這樣做你生意行荃錦,人
家會這樣做嗎?除非間公司真 ...
好似講荃錦wor....唔係林錦.......林錦我就知車長10米貨車...唔入得...但好多貨櫃都係咁入,又唔見抄牌......咁如果係ger話環遊61座ger車..去許願樹,嘉道理,大埔樹屋..就.........

cx838 發表於 2006-4-28 11:52

原帖由 bus 於 2006-4-28 11:48 發表

好似講荃錦wor....唔係林錦.......林錦我就知車長10米貨車...唔入得...但好多貨櫃都係咁入,又唔見抄牌......咁如果係ger話環遊61座ger車..去許願樹,嘉道理,大埔樹屋..就.........

我兩邊都說罷了。其實那些旅遊車,好多時都冇理
那個 11 米牌,照入的。又真的,很少見人炒牌。但
我試過一次晚上十時多有炒牌的。

bus 發表於 2006-4-28 12:30

原帖由 cx838 於 2006-4-28 11:52 發表

我兩邊都說罷了。其實那些旅遊車,好多時都冇理
那個 11 米牌,照入的。又真的,很少見人炒牌。但
我試過一次晚上十時多有炒牌的。
但11米牌係指貨車wor!旅遊巴唔杪gar?
另外你都講得.....去郊遊ger地方又唔比旅遊巴入,政府真奇怪......好似城門水塘咁,冇咩人理.......大大小小咩巴士都上.....

cx838 發表於 2006-4-28 12:54

原帖由 bus 於 2006-4-28 12:30 發表

但11米牌係指貨車wor!旅遊巴唔杪gar?
另外你都講得.....去郊遊ger地方又唔比旅遊巴入,政府真奇怪......好似城門水塘咁,冇咩人理.......大大小小咩巴士都上.....

那個路牌唔只係指貨車的,而且,個人覺得,超過十米的車行
荃錦會比行林錦安全。而我上班的那些村巴,都是六十一座,
見過是有許可證的。只不過沒人理,不等如可以嗎。

nwfb23 發表於 2006-4-28 17:54

原帖由 orange 於 2006-4-28 00:35 發表

穿梭車無記錯要check證,而且班次疏,
無謂等

講真參觀任何廠房,特別係車廠重地,
都係租架車會較好,一來涉及安全問
題,二來當你參觀完有架車直接離開,
唔使再行路咁辛苦

方便到極,有次去荔廠參觀,車到去門口,仲有架AVW泊係隔離
等我0地,跟住好似壞車咁過車。不過最主要都係太隔涉

bus 發表於 2006-4-28 22:58

原帖由 cx838 於 2006-4-28 12:54 發表

那個路牌唔只係指貨車的,而且,個人覺得,超過十米的車行
荃錦會比行林錦安全。而我上班的那些村巴,都是六十一座,
見過是有許可證的。只不過沒人理,不等如可以嗎。
許可證內容寫咩gar??其會點形容?
咁如果係唔入得,咁去許願樹ger61全部都可以抄?

gordon 發表於 2006-4-29 01:01

原帖由 leslie 於 2006-4-27 12:02 發表

問題在於佢有灣仔非法村巴,如果你大約0900打後用車的話,佢好多呢d村巴要回屯門元朗,咁係唔係都要過番海同入新界西,分分鐘"買小開大"

當然,呢個是計單程價,如果要埋回程就另計了

N年前租洛X ...
灣仔果條係NR917, 係有牌的村巴來的, 不過係超班而且停站位置未獲授權.

如果係早上繁時過後由觀塘入去, 而午飯時間由西鐵出來, 其實都同佢做村
巴個時間幾合拍, 不過如果係星期六就Mun水少少, 因為下午一時正要到灣
仔開車做NR917, 一直至2時, 然後晚上再來過.

同埋南記有很多係特許經營的單頭車, 若有機會坐南記的村巴, 留意下八達
通附近有沒有咭片派.

不過若果24個人, 唔知同另一間屯門村巴經營者ABC租架海格(蘇州金龍)要幾
多錢呢?

或者下午在觀塘一帶做野雞車返新界西果D廿四/廿八座, 若有機會可抄下其
電話問租車價錢, 相信有生意唔會唔做, 況且係合法的.

頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 「急問」租車邊間平?