66702686 發表於 2016-8-16 16:10

南港島線會否帶來虧損

南港島線會否帶來虧損?列車只用3卡,又要迫住金鐘站,時候未必因為冇塞車而慳,你估南港會吾會好少人保鐵,令mtr虧本?

bjbus 發表於 2016-8-16 16:36

66702686 發表於 2016-8-16 16:38

只要香隧仲塞車,
龜記一定有生意

what is龜記?

kei_hk 發表於 2016-8-16 16:50

只要香隧仲塞車,
龜記一定有生意

又唔好講到個別組別特別喜歡坐鐵路去主題公園。

南港島線﹐只係用番市區線收費標準﹐相信唔少港人都會選擇MTR去海洋公園。

mrm23 發表於 2016-8-16 16:51

66702686 發表於 2016-8-16 16:38
what is龜記?

邊間交通運輸公司個 Logo 似隻龜?
重有,南港島線連職員都唔多個 (大部份站冇客務中心 / 列車冇司機)
想蝕都難啦..

66702686 發表於 2016-8-16 17:00

kei_hk 發表於 2016-8-16 16:50
又唔好講到個別組別特別喜歡坐鐵路去主題公園。

但鴨利洲d車站有機會靜到拍 wu英

66702686 發表於 2016-8-16 17:03

mrm23 發表於 2016-8-16 16:51
邊間交通運輸公司個 Logo 似隻龜?
重有,南港島線連職員都唔多個 (大部份站冇客務中心 / 列車冇司機)
...

就算塞車又點,搭mtr都要迫上車同迫金鐘,時間上都好吾過去邊

mrm23 發表於 2016-8-16 17:09

就算塞車又點,搭mtr都要迫上車同迫金鐘,時間上都好吾過去邊

"迫上車" <~~ 要迫上車已經代表大把人搭啦。

重有,金鐘站月台點迫都好,轉車最多咪花你十分鐘,
繁忙時間,隧道口上巴士,分分鐘都重未入到香隧呀。

DIH 發表於 2016-8-16 17:14

除了往港島線東行外,上繁由南區出發應該唔使點迫,而且等多幾班車都仍然快過巴士。
非繁「灣銅后」可能打個和,中上環、北角以東我諗都係鐵記贏,除非99X全日化。
港島以外,應該會撈走大部分171/671客,點會蝕。

以上只講鴨脷洲黃竹坑,香港仔就兩睇,但估計繁時會有不少人去黃竹坑轉車。

66702686 發表於 2016-8-16 17:33

DIH 發表於 2016-8-16 17:14
除了往港島線東行外,上繁由南區出發應該唔使點迫,而且等多幾班車都仍然快過巴士。
非繁「灣銅后」可能打 ...

到時港鐵大鑊
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 南港島線會否帶來虧損