cl1403 發表於 2016-8-24 11:14

kei_hk 發表於 2016-8-24 10:25
其實車身又好﹐樓又好﹐本身都會預算有一定程度的扭曲﹐作為行車期間的振盪/強風吹襲的緩衝。
問題係會唔 ...
我一直以為KCR只係比個SPEC去IKK, 由IKK去設計及建造列車,
乜原來係KCR自己設計埋架?

但我睇圖則, 好多DETAILS都係IKK出, KCR自己出就好少.

Kaix 發表於 2016-8-24 11:17

cn2661_2d32 發表於 2016-8-23 23:09
老實講, 我都好懷疑係咪真係結構性扭曲咁大鑊, 定誇大失實

1. 十幾年車就扭曲, 車身質素應該係好低好低.....

4. 同樣係呢個(強國)年代, 日本仔當年出錯, 龜鐵一定唔會掩蓋, 甚至大肆張揚話日本車有問題, 大條道理訂中國車.依個其實只係媒體渲染下大眾對所有官方機構一廂情願的想法,
好多時個討論前設已經唔中肯,
好似你咁前題已經認定左MTR一定係盲捧強國敵視日本

正如好多人諗都唔諗就話香港高鐵工程一定係批哂俾大陸工程公司,
事實當然係完全相反

依d咪叫被洗腦囉

s3n370 發表於 2016-8-24 12:32

mrm23 發表於 2016-8-23 20:27
如果"結構扭曲到可以出現嚴重入水"的話,其實你應該擔心O個程車去唔去到終點。

斷螺絲可能會滲水,

空隙大細固然影響滲水程度,
但裂縫位置水的流向,有幾多水聚埋,甚至係水壓先至係關鍵。

任你條裂縫幾大,無其他地方的水流埋黎,
就算出面落勁過黑雨的狗屎,入面都係滴滴仔

concorde3388 發表於 2016-8-24 14:33

kei_hk 發表於 2016-8-23 21:54
最初﹐唔少人以為假千九係照抄份舊圖﹐100%照複製。

但係部車來到香港﹐其實都有些位已經睇到假千九唔係 ...

睇返其他地區啲營運商,MTR 假千九同真千九外型設計相似並唔係好特別。台北捷運西門子C321外型夠同C301相似,唔通西門子抄川崎?如果今次IKK真係有問題,證明大陸車有問題,日本車一樣可以有問題。

peterson 發表於 2016-8-24 15:20

我睇到有兩樣嘢:
1. 裂紋同結構扭曲唔同,裂紋只存在於某些部件或者位置中,可能是該組件或者位置的物料有偏差或計算的受力超出預計,

可以靠加焊或其他工藝補償
傳聞各款巴士底盤都出現過不同程度的裂紋,但因為底盤有裂紋早退嘅車其實唔多

結構扭曲,即係有嘢R左,
可能係設計時已經預計左,即係好似Leyland Olypian咁部部條尾都唔直,
亦可能係受外力影響如撞車或經常高速扭大彎,咁就可能R到影響壽命

IKK可能設計壽命係30年,咁料薄車輕經常行高速,再加上KCR設計預到盡係有前科(MLR, D201),
好難講IKK係咪真係有/無結構問題

不過咁,有結構問題又唔代表唔行得,可能只不過係講緊過多幾年啲門會開得無咁順,
唔知車頂邊個位會漏水,同行走時多左啲奇奇怪怪嘅雜音啫,除非去到好似MLR咁會跌嘢就真係難講啲啦....

2. 結構扭曲同買唔買新車未必有直接關系
大公司睇嘅,一定係RoI,如果Keep住部結構扭曲嘅舊車,可以繼續換件加嘢改嘢,都做到個靚仔過換新車嘅RoI,
咁就部車幾大問題都照keep可用,
否則,若果醫返都晒藥費嘅話,咁咪不如退左佢換/加新車好過
所以 舊車都可能會延命,新車可能用幾年都會湯,絕對唔出奇

可能IKK堆車喺八鄉做埋延壽,咁咪又可以用多幾廿年囉

kychung 發表於 2016-8-24 16:41

cl1403 發表於 2016-8-24 11:14
我一直以為KCR只係比個SPEC去IKK, 由IKK去設計及建造列車,
乜原來係KCR自己設計埋架?

"設計"呢個term其實好籠統,複雜如一卡火車咁既product,裡面有styling(即係設計外觀內籠既形狀)、structual design、system design...等等好多範疇,甚至其實制定訂出tender用既spec都係設計既一種,所以點解幾年前龜蛋將南港島線列車既spec"錯誤地"寫埋落西港島線訂單,結果係南港島線列車唔駛出tender :lol

rickywk 發表於 2016-8-24 20:37

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160824/55549990

港鐵列車驚傳裂車疑雲,早前網傳現時行駛東鐵、馬鐵及西鐵綫,俗稱「千九」、「SP1900」由伊藤忠商事、近畿車輛、川崎重工業合組財團生產的IKK列車,被發現車頂出現不尋常的扭曲痕跡,有關位置被塗上白色油漆覆蓋。

港鐵回覆本報查詢時承認事件,港鐵指早在2013年12月,港鐵工程人員在日常維修檢查中,留意到該批列車有個別車廂車頂「有細小的痕跡」,已即時向日本供應商跟進了解。據供應商解釋,痕跡是由於車頂隔熱物料使用的膠水,在高溫下產生化學作用所導致,並確認情況並不會影響車架結構。供應商建議在車頂塗上一層白色隔熱油漆,提升車頂抵受溫度轉變表現。

港鐵續指,該批列車早前2002年,運抵本港使用後初期,部份列車車頂位置已因冷縮熱脹,出現「小範圍隆起」情況,塗上隔熱油漆也有助處理有關情況。港鐵稱,因應相關情況,曾聘請獨立專家分別就上述情況進行安全評估,亦確認有關情況不影響車架結構及行車安全,港鐵亦有將有關情況及調查結果向政府相關部門報告。

Kaix 發表於 2016-8-24 23:08

rickywk 發表於 2016-8-24 20:37
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160824/55549990

港鐵列車驚傳裂車疑雲,早前網傳現時行 ...

標題迴避日產,已經有大量標題黨話國產車又出事

以往國產車出問題一定大字標題「國產車」,今次標題完全迴避日產,
其實明顯傳媒用字每隻字都係經過精密計算,去達到想要的效果

HV9990 發表於 2016-8-24 23:39

Kaix 發表於 2016-8-24 23:08
標題迴避日產,已經有大量標題黨話國產車又出事

以往國產車出問題一定大字標題「國產車」,今次標題完全 ...

之前蚛蟈車通常係傳媒爆出黎,但今次單嘢傳媒應該睇完Service Update篇嘢先知繼而再問龜鐵

不過睇完龜鐵答覆,似乎只係車頂冷縮熱脹同膠水化學作用影響者,車架又冇問題
照計整車頂應該方便過執車底啦,Service Update講到好似好嚴重咁

peterson 發表於 2016-8-25 00:48

咁果四卡『因車頂冷縮熱脹令隔熱物料的膠水出現小範圍隆起而需要提早退役的SP1900列車頭卡車廂』又點樣解釋呢?:lol
點解一開始增購車卡時會買到有車卡多出來呢?
看來案情並不單純....

OT.
如果『因車頂冷縮熱脹令隔熱物料的膠水出現小範圍隆起而需要提早退役』屬實,
咁就唔好笑隔離巴士版啲朋友,一見親撞車著火就問㗎車退得未,
因為,『因車頂冷縮熱脹令隔熱物料的膠水出現小範圍隆起』都可能成為需要提早退役嘅理由:lol
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 傳聞 : IKK 列車出現結構性問題 ?