horsedog83 發表於 2016-8-24 12:03

旺角站有新售票機

https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14064126_10153909494729352_5796476441140815270_n.jpg?oh=2ab9347330d7fb54cfb2a8291555a9a1&oe=585CEADA

https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14055061_170339923392853_9193114403355999653_n.jpg?oh=4f1e8f71e4e15fff25bcf987489b519b&oe=584FDBE4

marcowong1011 發表於 2016-8-24 13:20

MOK 同KOT 都會換WIL 嗰款售票機, 查閱機同閘機
www.peeep.us/f8d83924

benchan123 發表於 2016-8-25 13:00

仲以為佢會好似西港島綫咁入牆tim

kei_hk 發表於 2016-8-25 13:58

benchan123 發表於 2016-8-25 13:00
仲以為佢會好似西港島綫咁入牆tim

舊車站根本無法做入牆﹐新車站所謂的入牆其實背後係一間房﹐而這間房的牆係配合售票機的外形。

你想舊車站都做到入牆﹐方法只有一個﹐便是而家再做間隔「起番」間房出來﹐即係日後部售票機後面再唔會有通道﹐會變成這間房的一部份。
這樣並非係一件好事﹐而且工程時間長。

ben1985623 發表於 2016-8-25 20:18

舊車站根本無法做入牆﹐新車站所謂的入牆其實背後係一間房﹐而這間房的牆係配合售票機的外形。

你想舊車 ...

太和站,火炭站都整左入牆

hokachung 發表於 2016-8-27 00:21

你想舊車 ...

旺角東站售票機一早改左入牆,唔知你覺得有咩唔好呢?

RX1322 發表於 2016-8-27 00:34

本身係入牆式既咪做唔到呢款?

kei_hk 發表於 2016-8-27 09:38

hokachung 發表於 2016-8-27 00:21
旺角東站售票機一早改左入牆,唔知你覺得有咩唔好呢?
有好有唔好。

好係美觀一些。

唔好的係大堂空間少左﹐因為要額外再做一間房。(如本身沒有預留空間位置)

唔知大家又有無試過大堂好多人﹐想穿過去都麻煩﹐索性在售票機後面通道穿過去?

kei_hk 發表於 2016-8-27 09:44

RX1322 發表於 2016-8-27 00:34
本身係入牆式既咪做唔到呢款?

西港島線有樣版你睇

一早已經設計有間房﹐當然易整啦。

但係無預計過有間房﹐便要做多好多野﹐例如間房入面的消防系統﹐又要考慮人流問題﹐以一般舊有市區線的車站﹐根本無預位整間房去安置售票機﹐要整的咪有如加多間店舖﹐無情情有間房突出來﹐唔係太實用。

舊有車站﹐要整房係整到﹐但問題係值唔值這樣做。

RX1322 發表於 2016-8-27 09:52

kei_hk 發表於 2016-8-27 09:44
西港島線有樣版你睇

明顯既係唔值咁做啦,咁大工程。呢款嘢又大舊...
頁: [1] 2
查看完整版本: 旺角站有新售票機