053h4 發表於 2017-1-13 22:30

ArnoldC 發表於 2017-1-13 22:34

之前又怕金鐘站上車難、又怕三卡車迫,而家少客咪幾好。

Kaix 發表於 2017-1-13 22:39

CRH5 發表於 2017-1-13 21:42
應該唔洗倒貼既
唔好唔記得黃竹坑站仲有個上蓋物業未起

黃竹坑站上蓋物業只有一萬人口

Kaix 發表於 2017-1-13 22:57

ArnoldC 發表於 2017-1-13 22:34
之前又怕金鐘站上車難、又怕三卡車迫,而家少客咪幾好。

根本一早就知唔會迫,巴士本身都冇載緊咁多客,係班人唔識數學,
依家鴨脷洲巴士客量大跌同時鐵路客量不高,個班人依家潛哂水啦;P

當時有人仲話單係取消629已經可以令南港島線迫爆,
亦有人話等睇海怡一站打爆利東人要坐倒頭車,
有冇人敢出返黎應投:lol

從依次鬧劇可以睇得出香港的民智水平

鴨咀帽 發表於 2017-1-14 13:53

咁睇黎西段可以用支線形式興建
到時一班去海怡, 一班去華富, 繁忙時間各4min一班都應夠載

hkth 發表於 2017-1-14 13:57

CRH5 發表於 2017-1-13 21:42
應該唔洗倒貼既
唔好唔記得黃竹坑站仲有個上蓋物業未起

應該不只是純住宅的, 還會有商場吧. 不要忘記南區並沒有真正大型商場啊.

鴨咀帽 發表於 2017-1-14 14:00

hkth 發表於 2017-1-14 13:57

的確有4.7萬平方米商場, 但難以相像區外人會專登搭車入南區行商場

CRH5 發表於 2017-1-14 20:37

鴨咀帽 發表於 2017-1-14 13:53
咁睇黎西段可以用支線形式興建
到時一班去海怡, 一班去華富, 繁忙時間各4min一班都應夠載
...

南風隧道通風系統最多只能 support 到 3.5 分鐘一班車

hokachung 發表於 2017-1-14 20:43

的確有4.7萬平方米商場, 但難以相像區外人會專登搭車入南區行商場

有港鐵同無港鐵係兩回事,黃埔站開左之後,黃埔一帶都多左唔少人行街
黃竹坑站仲要咁近海洋公園,去完海洋公園揾地方食飯已經夠多人
正如大把人搭完昂坪360或者玩完迪士尼之後去青衣城食飯一樣

Kaix 發表於 2017-1-14 21:09

其實真正做客運的係唔會咁蠢起個大型商場係個度,
原本居民行街最近都要搭出港島北,黃竹坑多左個大型商場,
部分居民選擇原區行街,又唔多人專登搭入黎行街,
變相車費收入及客量下降

不過港鐵並非純客運公司冇得好講,
人地東京d鐵路公司真係以客運為本業,
過去大半個世紀一直促進東京甚至全日本的商業活動高度集中在東京都心,
令山手圈一帶及以內的工作職位數目超過700萬個,
成為全球最龐大的超級商業核心區,
東京鐵路日客量4000多萬,
東京通勤圈範圍遠至100公里以外
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 南港島線壞車罰款百萬 每日客量較預期少6萬