053h4 發表於 2017-1-14 21:23

ArnoldC 發表於 2017-1-20 04:15

除咗罰錢之外,收唔收得番本都開始成問題,雖然只係半個月左右,但已經有個形出來。
話事嗰個想話cut走哂啲巴士,慳司機又可以焗班客搭鐵。
誰不知好多地方坐巴士都係快過搭鐵,尤其是而家香隧香少咗,條路通咗就更加明顯。
之後講到方便嘅問題,有巴士到門口,啲客就無理由要同轉車班人一齊逼金鐘迷宮…
南港島線到最後唔知駛唔駛倒貼呢?希望唔駛啦…

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170113/56170018「每日17萬人次」應該係2031年嘅人流。以通車後15年做設計年其實都幾正路。計有無錢賺嘅時候,會考慮到每年乘客量增長,所以財政方面應該不成問題。

南風隧道通風系統最多只能 support 到 3.5 分鐘一班車
但係早繁好似已經行緊3.3分鐘一班車?

beatriceSzeto 發表於 2017-1-21 10:48

Kaix 發表於 2017-1-13 22:57
根本一早就知唔會迫,巴士本身都冇載緊咁多客,係班人唔識數學,
依家鴨脷洲巴士客量大跌同時鐵路客量不 ...

認同,根本就係傳媒政客有心人(例如住海怡嗰位小政客)嘅炒作,一般市民又只睇標題或怱怱一瞥。其實簡單上網睇吓人口普查數據計吓數,唔難知道有冇擠迫問題。

OTIS401 發表於 2017-1-21 18:25

053h4 發表於 2017-1-14 21:23
黃埔一向多人行街wor

黃埔一向都有間Aeon,仲有美食坊同保齡球場
就算冇地鐵到果段時間,都有唔少街外人入去

jpoon 發表於 2017-2-3 06:05

hkth 發表於 2017-1-14 13:57

黃竹坑站上蓋物業只有一萬人口

就算有商場,都同住宅人口搭車模式相反
反而區內D酒店陸續落成後就會有較大影響

jpoon 發表於 2017-2-3 06:12

Kaix 發表於 2017-1-14 21:09
其實真正做客運的係唔會咁蠢起個大型商場係個度,
原本居民行街最近都要搭出港島北,黃竹坑多左個大型商場 ...

唔係太同意,黃竹坑區內工作人口都唔少,做上班族午市生意都唔少啦,仲有就係放工行一陣先搭車走亦得,咁黃竹坑站距離黃竹坑道咁遠,行完商場可以順便搭埋地鐵走人,個商場起完時可能沙中綫差唔多通車,到時就唔駛響金鐘迫荃灣綫過海啦

dennis28a 發表於 2017-2-5 04:16

jpoon 發表於 2017-2-3 06:12
唔係太同意,黃竹坑區內工作人口都唔少,做上班族午市生意都唔少啦,仲有就係放工行一陣先搭車走亦得,咁 ...

但到時全部新界東(除將軍澳)、中九龍都係南北綫插入黎,如果我係南港島綫批客,可能行返上去搭荃灣綫仲快。

頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 南港島線壞車罰款百萬 每日客量較預期少6萬