hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [嘗試拆解多年困局] 41M、43B、243M 更改路線 ; 34M 41P ...
開啟左側

[嘗試拆解多年困局] 41M、43B、243M 更改路線 ; 34M 41P 停辦

GU9338 發表於 2017-12-26 00:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

作為青衣人 , 望住呢幾條線十幾年來越做越頹其實好無奈
奈何重組難度甚高 , 而 F1 亦唔見好多版友有提及過重組 , 所以是次建議真係靠自己劃線就算
正所謂當局者迷,所以有乜地方遺忘請各位版友多多提醒

入正題,眾路線面對問題 :
1. 43B 243M 過份重疊 , 分工不清 , 班次亦不協調
2. 43B 243M 對青衣南而言走線並不吸引 , 卻又同時要兼顧青衣區內客
3. 41M 受到 409 系直接競爭,409K 回程於楊屋道街市經常直線搶客導致客量不理想
4. 盈翠半島一帶除幾班 41P 外只有 409 系服務 , 收費高昂 ($6.6) 又唔到荃灣站一帶
5. 34M 受大量路線競爭 , 客量不理想

重組建議
---
34M 停辦 , 用車調往 41M 及 43B

受影響乘客:41M ; 34/40/48X/53/234B 單向分段收費 , 原有 BBI 改由 41M 繼承

---
41M 青衣邨 - 灣景花園 (循環線) $4.7

往灣景花園 :
沿線至大河道後 , 左轉青山公路沿 34M 至麗順路後右轉至麗城三期 (不入灣景總站) 作循環點

往青衣邨:
麗城三期後繼續沿 34M 直駛至荃灣站後返回原線

上下繁班次 12 分 , 非繁班次 15 分 , 用車 +1

受影響乘客:沒有

---
41P 停辦

受影響乘客:新 243M / 41M (雖然 243M 較貴,但盈翠一帶可獲得全日往返荃灣服務 , 亦比 409 系收費便宜,相信可以接受)

---
43B 美景花園 - 荃灣(愉景新城) $4.7

往荃灣(愉景新城) :
走線跟隨原 243M , 唯
1. 繼續途經青衣碼頭
2. 尚翠苑 站取消,改停 龍德街 及 聯仁街 站 , 擴大服務範圍

往美景花園:
走線跟隨原 243M , 唯
1. 橫窩仔街 站取消,改停 馬頭壩道 及 龍德街 站 , 擴大服務範圍
2. 繼續途經青衣碼頭

整體班次加密至 8-15 分,用車 +2

受影響乘客:
長青總站 - 荃灣西站:43
涌美路 - 荃灣西站:步行 或 新增與 31/36 BBI
楓樹窩路 / 長安 - 荃灣西站:41M

---
243M 長青 - 荃灣站 $5.1

往荃灣站 :
青衣走線大幅修改,停站如下:
長青總站 > 青槐樓 > 青桃樓 > 青衣工業中心 > 青衣警署 > 青衣街市 > 青衣運動場 > 盈翠半島 > 青衣站總站 > 安湄樓 > 長安 返回原線

荃灣段走線跟隨新 43B , 到達大河道直入荃灣站總站

往長青:
荃灣後走線跟隨新 43B

青衣段停站如下:
(龍德街) > 灝景灣 (分段 $4.3) > 宏福花園 > 翠怡花園 > 青衣工業中心 > 青桃樓 > 美景花園 > 長青總站

基本班次及用車不變

原有路段受影響乘客:43B (需繞經青衣碼頭)

---
總結:
- 基於 43B 243M 有收費差距,所以由較平嘅 43B 加車、改走線做埋大半條 243M,但涌美路 - 荃灣西站直車就未能繼續提供
- 新 243M 會「改頭換面」- 除長安、翠怡客源大致不變,將會打破青衣站一帶由 409 系獨市局面,以及為長青、美景帶來較快往返荃灣服務
- 41M 與 34M 合併既可方便西約一帶有直接車往返青衣 , 亦係「慳車」手段之一,令整個計劃無需加車

以下開放討論
請用文明來說服我。
andy92 發表於 2017-12-26 01:52 | 顯示全部樓層
麗城出荃灣俾貴左 ... 呢點要考慮點解決
 樓主| GU9338 發表於 2017-12-26 13:29 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2017-12-26 01:52
麗城出荃灣俾貴左 ... 呢點要考慮點解決

唔講都唔知原來 234B 53 各自收緊 $4 / $5.8 添
呢個可以統一減到 $3.8 解決 , 多謝提醒

反而有樣擔心係 41M 班次比 34M 疏 , 唔知用開 34M BBI 嘅會唔會有意見
請用文明來說服我。
andy92 發表於 2017-12-26 14:00 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2017-12-26 13:29
唔講都唔知原來 234B 53 各自收緊 $4 / $5.8 添
呢個可以統一減到 $3.8 解決 , 多謝提醒

53, 234B 海安路灣景個站咁吊腳,居民大多行去灣景花園總站搭車

如果 41M 整到 $3.8 雙向分段,應該更容易令人接受
hihihi 發表於 2017-12-26 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2017-12-26 15:40 | 顯示全部樓層
建議唔錯,不過可以考慮埋做加分段做 青衣站-楓樹窩路沿線客源
 樓主| GU9338 發表於 2017-12-27 00:12 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2017-12-26 15:40
建議唔錯,不過可以考慮埋做加分段做 青衣站-楓樹窩路沿線客源

楓樹窩路 ?
建議中嘅 43B 243M 都唔會做到青衣站 - 楓樹窩路嘅客喎 , 而 RPP 都有真命天子

如果你講緊 243M , 其實入青衣站會明顯拖慢青衣南嘅車程 ,
但荃灣方向盈翠/安湄樓站實在太僻 , 根本同而家行去長安無大分別 ,
青衣城行街客只會繼續搭鐵 , 所以唯有入一入增加吸引力

至於青衣方向 , 灝景灣落車已經見到青衣城 , 所以就唔入喇 , 亦避免同 249M 鬼打鬼
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2017-12-27 00:20 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2017-12-26 14:54
你個建議令地鐵站冇左車返灣景花園,要行天橋去建明街上車,反建議兜一個圈入地鐵站,要由青衣返荃灣既都會 ...

我唔太清楚繁時 96B 條龍係咪好可怕
但如果只係 34M 埋站先有人轉投 , 唔係好多人特登等佢 ,
咁巴士就未必需要插隻腳入去做呢個豬頭骨位 , 專心做建明街嘅客就算

尤其係呢個重組無涉及額外資源 , 如果 41M 要再額外加車已經係兩回事
請用文明來說服我。
hihihi 發表於 2017-12-27 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層