hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [即晚] K廠首輛E50D首航1A
開啟左側

[即晚] K廠首輛E50D首航1A

S3M236 發表於 2013-10-30 21:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在ATENU1落地約半年後,終於有第一輛E50D被調派到九龍灣車廠!
是晚約8點首航1A在太子起載往中秀。 (*特別鳴謝某巴士台FACEBOOK報料)

約20:25 @ 和樂邨>中秀

另有一愚問,見部車在關上車門時車內燈光會變暗,
是否關門後車內係會關上一排燈(上層及下層)?在之前的E50D唔太覺有呢樣野。請高人指教!

DC質素欠佳,多謝收睇

評分

參與人數 5aPower +2 HugeC +5 收起 理由
FZ7574 + 1 C1A
daiteioh + 1 good
pstommy + 1 + 1 一手靚相
MG971 + 1 快手
3AD172004 + 1 + 1 第一手真相。

查看全部評分

隨心.隨意.隨影
FW614@6 發表於 2013-10-30 21:26 | 顯示全部樓層
80XX有D關門變暗嘅嘢
九巴果批唔知
Hw2481 發表於 2013-10-30 22:05 | 顯示全部樓層
九巴新E50D既客燈制係有兩格架,當然禁到最低果格就係等於樓主張相既開門果時既光到,而禁左一半中間果格呢就等於樓主關門之後暗左果種光度,而要暗既車廂係必需開左車頭大燈先會有車廂暗燈既出現,而開左細燈或者無開車頭燈既時候無論禁邊格既客燈都會變成樓主開門果隻強光既,而開門果時就會全部變為光既車廂燈,當然呢個設計用係夜晚真係好好,唔知大家明唔明我講緊咩,如果唔明我會再簡單D咁講,其實九巴既E50D應該全部都有,開唔開就司機選擇啦,不過開到最光既,真係光得離哂譜,唔知E400有無呢個功能呢

ate_58x 發表於 2013-10-30 22:27 | 顯示全部樓層

小弟都認為真係太光 想訓吓覺都唔得  強制要求車長夜晚開呢個功能
PS8851@182 發表於 2013-10-30 22:30 | 顯示全部樓層
Hw2481 發表於 2013-10-30 22:37 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

但忽明忽暗都總好過長光,唔知你有無搭過E50D夜晚長開最光果時,真係光得有D討厭
直情光到無心情訓,行長途就好小小既
GR1473 發表於 2013-10-30 22:42 | 顯示全部樓層

MG9003 發表於 2013-10-30 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Hw2481 於 2013-10-30 22:05 發表
九巴新E50D既客燈制係有兩格架,當然禁到最低果格就係等於樓主張相既開門果時既光到,而禁左一半中間果格呢就等於樓主關門之後暗左果種光度,而要暗既車廂係必需開左車頭大燈先會有車廂暗燈既出現,而開左細燈或者無開車 ...

鐵巴 E400 都有呢個功能 ,  開門全車客燈變光 , 關門全車客燈變暗
唔知九巴有無 , 好少坐九巴 E400
lamkw711 發表於 2013-10-31 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 MG9003 於 2013-10-30 23:50 發表

鐵巴 E400 都有呢個功能 ,  開門全車客燈變光 , 關門全車客燈變暗
唔知九巴有無 , 好少坐九巴 E400

我試過係有,用車為RW3044

將#3再簡單一點講,要令車廂燈變暗,必需符合以下三個條件
1.左右客燈掣半按
2.著大燈
3.關門
只要違反以上任何一個條件,車廂燈亮度都會變回正常

(如有錯誤,煩請指正)

andrewyl 發表於 2013-10-31 13:23 | 顯示全部樓層

原帖由 lamkw711 於 2013-10-31 00:49 發表

我試過係有,用車為RW3044

將#3再簡單一點講,要令車廂燈變暗,必需符合以下三個條件
1.左右客燈掣半按
2.著大燈
3.關門
只要違反以上任何一個條件,車廂燈亮度都會變回正常

(如有錯誤,煩請指正) ...

早 兩 日 坐 架 8303 @ 969 都 有 呢 個 功 能 .
師 父 有 開 到 呢 個 功 能 ,
開 佐 門 就 變 正 常 ,
關 佐 門 就 變 暗 .