hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點樣又平又快咁由旺角去北角?
開啟左側

[問題] 點樣又平又快咁由旺角去北角?

Ravenclaw 發表於 2015-8-29 19:19 | 顯示全部樓層

我都算系SSP坐112去炮台山的下午常客,車程大約70-80分(Max recorded:100m),我咪又系咁坐,又唔見我頂唔順?!

又平又快有系你好彩,唔系你的權利...

除非住和富果頭,否則102唔上而舊118就肯上,呢d系幼稚兼弱智...
EH2674 發表於 2015-8-29 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-8-29 18:22 發表

西灣河根本唔係需要694呢D...
(694個問題唔係呢度討論)

同一時間,
當西灣河搭地鐵比例係越來越高既時候,
西灣河都係巴士做得衰...

太古都仲有個太古城有條叫做720(不過而家下繁爆哂煲同時塞車越來越嚴重之後連堆 ...

東廊咁多上落橋位,跟本就可以好好利用,點解最快一定要筲箕灣開西灣河上橋?
柴小/興華開行柴斜經筲箕灣總站再上橋又得
嘉亨灣開經愛秩序灣峻峰花園開上橋又得
甚至乎再拆多條118X跟8P上公路都得
北角又點解一定要跟A12上?跟722上都得者咪仲快,咁先可以同Cap更多客,下下仲101102106遊車河或式放工,真係比多少少搭其它交通工具好過...

正題,地鐵話22分鐘車程,應該快過舊118一半,都只係收多你$2.3,抵
強人所難,不可一不可再
brianso198 發表於 2015-8-29 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2015-8-29 19:52 發表

東廊咁多上落橋位,跟本就可以好好利用,點解最快一定要筲箕灣開西灣河上橋?
北角又點解一定要跟A12 ...

而家島內資源相當緊張,
嘉亨灣經愛秩序灣直上東廊呢種要長遠先做...

反而應該係考慮點樣引返西灣河堆人坐巴士,
西灣河住宅區比較集中,
做巴士係易過筲箕灣好多,
偏偏巴士公司趕客第一批趕走就趕西灣河...

720/720A朝早已經都知佢唔識分流...

筲箕灣個問題係路面太複雜,
現階段唔搭其他區一齊做唔夠客...

606X呢種係快,
但筲箕灣總站上車既人相對黎講唔算特別高...

同埋柴灣小西灣堆特快車已經去到乜地方都用東廊咁濟,
差在究竟條線係咪全日同埋服務時間長短而已...
咁筲箕灣要用自然更難...

paul2357paul 發表於 2015-8-30 04:50 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-8-29 07:14 發表
又諗住講經歌頓道去北角有幾快?
哦...

下一句就係,
點樣又平又快咁由旺角去西灣河?

鰂魚涌至西灣河班人都未出聲話102慢...

仲有例如九龍城區北部,黃大仙區,長沙灣,荔枝角,美孚等等大部分過海線都很廢。
唔通佢地又要搵申記?

paul2357paul 發表於 2015-8-30 04:59 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-8-29 18:22 發表

西灣河根本唔係需要694呢D...
(694個問題唔係呢度討論)

同一時間,
當西灣河搭地鐵比例係越來越高既時候,
西灣河都係巴士做得衰...

太古都仲有個太古城有條叫做720(不過而家下繁爆哂煲同時塞車越來越嚴重之後連堆人都開始去返地鐵)

區議會垃唔垃圾我唔評論,
不過做巴士果班人無好好考慮點樣發揮西灣河上落東廊個優勢...

佢唔識透過路線重組去理順返堆巴士線由得而家堆車鬥打...

694唔係恃住當時仲有東隧小巴18號都搵唔到藉口skip走北角鰂魚涌,否則其港島段亦是與682相若。
不過到頭來694在觀塘區仍然很有用,用來來往東隧口藍田觀塘或者轉車效果仍然不太差。
而606亦恃住有694和619而積極被玩陰乾。

樓主| ahken 發表於 2015-8-30 06:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-8-29 19:19 發表
我都算系SSP坐112去炮台山的下午常客,車程大約70-80分(Max recorded:100m),我咪又系咁坐,又唔見我頂唔順?!

又平又快有系你好彩,唔系你的權利...

除非住和富果頭,否則102唔上而舊118就肯上,呢d系幼稚兼弱智... ...
睇黎弱智果個係你
有權益唔識捍衛仲要人點黑路你行都照單全收,勁!
 樓主| ahken 發表於 2015-8-30 06:31 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2015-8-29 19:52 發表

北角又點解一定要跟A12 ...
地鐵最煩都係上落同轉車減番唔少時間出黎
miklcct 發表於 2015-8-30 10:57 | 顯示全部樓層
有無人知道112改為全日服務時,102同112全程行車時間多少?
進智公交
ccicoltd 發表於 2015-8-30 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-8-30 10:57 發表
有無人知道112改為全日服務時,102同112全程行車時間多少?

不知你在問甚麼。112 一開線已經全日服務……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
miklcct 發表於 2015-8-30 16:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2015-8-30 11:43 發表

不知你在問甚麼。112 一開線已經全日服務……

咁112延長至北角至蘇屋嗰陣102同112全程行車時間幾多?
進智公交