hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新聞:車長瞌睡 九巴高速路舞龍
開啟左側

新聞:車長瞌睡 九巴高速路舞龍

hksf 發表於 2007-1-4 18:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://orientaldaily.orisun.com/new/new_a23cnt.html

車長駕車時瞌睡,
同休息時間,派更有冇關係呢?
有關方面要正視呢個問題
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
2304 發表於 2007-1-4 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2007-1-4 18:39 發表
http://orientaldaily.orisun.com/new/new_a23cnt.html

車長駕車時瞌睡,
有關方面要正視呢個問題

今次"出事"架車係 HD9444...
琴日咁o岩有屋企人坐中,
聽佢講返個司機比人泊左好多次先知醒,,
好在無出事
JN6854 發表於 2007-1-4 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2007-1-4 18:39 發表

車長駕車時瞌睡,
有關方面要正視呢個問題

呢件問題之前有報章訪問過巴士公司
得到0既答覆係車長有足夠0既作息時間
但係巴士公司控制唔到車長0係非工作時間做0既事
(即係將問題下卸落車長本人身上)

但講真0個句
(尤其過海線) 車長返到站頭連落地伸腳0既時間都無
就已經要做下一個車程
咁有時唔怪得車長 長期精神緊張
(講緊每程幾十至百幾條人命, 唔可能唔緊張
返站頭落地伸腳 可以幫助舒緩緊張感)
當精神長期緊張 又突然間放鬆0既時候
其實就係最易出事0既時候...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Cantona 發表於 2007-1-4 21:50 | 顯示全部樓層

咁都冇發生意外,算係十分好彩
kmb~mcw1 發表於 2007-1-4 22:40 | 顯示全部樓層
642 發表於 2007-1-4 22:58 | 顯示全部樓層
前排搭城巴171尾車返屋企
個司機都係成程車向前舂
包括經堅拿道天橋入香港仔....
全程車最高時速唔過60...
hkbw 發表於 2007-1-4 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb~mcw1 於 2007-1-4 22:40 發表
如果個車長是這樣瞌睡的話

我認為會造成更多意外,例如270A巴士剷頂意外/AP69飛車意外和城巴2112撞向前面架車。
這些意外足以造成人命傷亡。

回題,車長若然身體有事便不好駕巴士。因為一駕巴士的話, ...

不過係一D高速公路, 巴士都只可以行70KM/H, 呢個都係令司機打瞌睡的原因...
其實有關方面應該放寬部份高速公路對巴士的速度限制..
好似吐公呢D, 我自己駕部私家車行70KM/H我都會好易訓得著啦...
殺雞焉用牛刀?!
chickenbus 發表於 2007-1-4 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 4-1-2007 22:40 發表
如果個車長是這樣瞌睡的話

我認為會造成更多意外,例如270A巴士剷頂意外/AP69飛車意外和城巴2112撞向前面架車。
這些意外足以造成人命傷亡。

回題,車長若然身體有事便不好駕巴士。因為一駕巴士的話, ...

閣下提到既嚴重巴士意外,有咩同司機打瞌睡有關呢?

我唔反對巴士司機駕巴士時打瞌睡十分危險,但係可唔好搵番個較實質既例子呢?
edhong 發表於 2007-1-5 00:02 | 顯示全部樓層
CZ_6686 發表於 2007-1-5 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-1-4 11:20 PM 發表

不過係一D高速公路, 巴士都只可以行70KM/H, 呢個都係令司機打瞌睡的原因...
其實有關方面應該放寬部份高速公路對巴士的速度限制..
好似吐公呢D, 我自己駕部私家車行70KM/H我都會好易訓得著啦...

同意,尤其是夜晚

不過問題係,重型車輛車速太快的話,發生意外果陣就會好大件事
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin