hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 以720/720A及18/18P的延長代替18X的建議
開啟左側

以720/720A及18/18P的延長代替18X的建議

wingho_cwh 發表於 2012-12-20 19:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟第一次做咁詳細既路線建議呀, 請務必多多指教!!
眼見18X 既建議都只係去到筲箕灣, 所以作出以下大膽建議
(經italk版友指點後作出了方案二)

方案1: 720 嘉亨灣  --  堅尼地城(循環線)

1 西灣河 嘉亨灣 ($6.5)
2 愛秩序灣 愛勤道 東旭苑東曉閣
3 愛秩序灣 愛賢街 愛蝶灣
4 筲箕灣 筲箕灣
5 筲箕灣 筲箕灣道 新成街
6 西灣河 筲箕灣道 海晏街
7 西灣河 筲箕灣道 西灣河文娛中心
8 西灣河 筲箕灣道 太祥街
9 太古城 太古城道 高山臺
10 太古城 太古城道 太古城中心
======東區走廊, 告士打道======
11 灣仔 告士打道 舊灣仔警署 ($6.5)
12 灣仔 告士打道 分域街
13 金鐘 夏慤道 海富中心
14 中環 干諾道中 皇后像廣場
15 中環 干諾道中 砵典乍街
======4號幹線(林士街天橋至西營盤段)======
16  石塘咀     德輔道西        山道 ($8.0)
17  堅尼地城  堅尼地城海傍  中遠酒店
18  堅尼地城  堅尼地城海傍  山市街
19  堅尼地城  卑路戶街        聯邦新樓
===卑路乍街, 加多近街, 新海旁街, 城西道入干諾道西(唔上四幹)===
20  港澳碼頭, 上環站
21  上環 德輔道中 林士街 ($6.5)
22 中環 德輔道中 德忌利士街
23 中環 干諾道中 怡和大廈
24 中環 干諾道中 大會堂
25 金鐘 金鐘道 金鐘站
26 灣仔 駱克道 金星大廈
27 灣仔 告士打道 入境事務大樓
28 灣仔北 會議道 灣仔碼頭
======告士打道, 東區走廊======
29 太古城 太古城道 太古城中心 ($4.1)
30 太古城 太古灣道 太古城雅蓮閣
31 太古城 太古城道 太古城太湖閣
32 西灣河 筲箕灣道 太安樓 ($3.6)
33 西灣河 筲箕灣道 海晏街
34 西灣河 筲箕灣道 愛秩序灣道
35 筲箕灣 筲箕灣道 南康街
36 筲箕灣 筲箕灣巴士總站
37 愛秩序灣  愛賢街 愛東商場
38 愛秩序灣 愛勤道 東旭苑東曉閣
39 西灣河 嘉亨灣巴士總站

方案2: 720A 嘉亨灣 - 堅尼地城 (循環線)

1 西灣河 西灣河(嘉亨灣) ($6.5)
2 愛秩序灣 愛勤道 東旭苑東曉閣
3 愛秩序灣 愛賢街 愛蝶灣
4 筲箕灣 筲箕灣
5 筲箕灣 筲箕灣道 新成街
6 西灣河 筲箕灣道 海晏街
7 西灣河 筲箕灣道 西灣河文娛中心
8 西灣河 筲箕灣道 太祥街
9 太古城 太古城道 高山臺
10 太古城 太古城道 太古城中心

======東區走廊, 告士打道======
11 灣仔 告士打道 舊灣仔警署 ($6.5)
12 灣仔 告士打道
分域街
13 金鐘 夏慤道 海富中心
======四號幹線(至西營盤)======
14 石塘咀 德輔道西 山道 ($8.0)
15 堅尼地城 堅尼地城海傍 中遠酒店
16 堅尼地城 堅尼地城海傍 山市街
17 堅尼地城 卑路乍街 聯邦新樓
===加多近街, 新海旁街, 城西道, 四號幹線(城西道至大會堂)===
18 金鐘 夏慤道 政府總部
19 灣仔北 告士打道 香港演藝學院 ($6.5)
20 灣仔北 告士打道 入境事務大樓
21 灣仔北 會議道 灣仔碼頭
======東區走廊======
22 太古城 太古城道 太古城中心 ($4.1)
23 太古城 太古灣道 太古城雅蓮閣
24 太古城 太古城道 太古城太湖閣
25 西灣河 筲箕灣道 太安樓 ($3.6)
26 西灣河 筲箕灣道 海晏街
27 西灣河 筲箕灣道 愛秩序灣道
28 筲箕灣 筲箕灣道 南康街
29 筲箕灣 筲箕灣
30 愛秩序灣 愛賢街 愛東商場
31 愛秩序灣 愛勤道 東旭苑東曉閣
32 西灣河 西灣河(嘉亨灣)

車從何來(2個方案都係+3車)? 2號減1車,  43X減一車比971之後971過架10XX過黎(side-effect係43X要好似A10咁全日半粒鐘一班及加GPS到站預測及定點班次)
方案1+2共同改動: 將18/18P 擺鰂魚涌(海澤街), 唔加車

* 順便要取消現有既720P, 改為720P (嘉亨灣往全鐘, 不經太古城版, 好似以前720A既角色, 至於上繁720A太古城唔夠載既問題, 就要係太古城開特班, 車從何來未諗到)

呢種定線好處係唔使太多資源, 又唔會太過影響A12 客源(主要目標係東區有車回西區, 順便令堅城都可免轉車去東區, 因為城新有意保住A12盤數)但不足之處係稍慢, 如有更好建議請留言, 多謝收看! http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/smile.gif

andy92 發表於 2012-12-20 20:54 | 顯示全部樓層
720 咁改會令到筲箕灣/太古城無快車落上環
kay 發表於 2012-12-20 21:37 | 顯示全部樓層
東西特快始終都應該搵條新線做

就咁拉720去西區

又唔開返條720比原有乘客用

最終講既係新720客量多到加兩部車都唔會夠載

東西特快始終唔需要太密,廿分鐘一班開始起家已經好夠
西區水街/嘉安街出入四幹,東區就太古坊出入東廊,先有競爭力

而且車從何來,由8/8P/82抽車都唔係好合理

特別係8號已經班次不穩、8P太多客,82比82X抽走資源情況下

反而由2/720A/18抽車就可以考慮下

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
brianso198 + 1 agree~~

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2012-12-21 08:44 | 顯示全部樓層

我好擔心下繁720夠唔夠載呢個問題..

呢個問題一唔解決我唔覺得對中環班客有咩好處...

avianwind 發表於 2012-12-21 10:41 | 顯示全部樓層
 樓主| wingho_cwh 發表於 2012-12-21 15:16 | 顯示全部樓層
但係我又有一樣野咁睇, 佢地D東區區議員係度嘈生晒既情況下, 呢個己係最化算既方法, 且722係去耀東架嘛, 18X 之建議係去筲其灣, 講唔埋喎!
另外如果郁720A, 會唔會好D? (因佢係星期一至六服務, 仲有總站擺金鐘, 唔使cut 任何分站即可達成願望, 可以用佢黎試下上班上課日客量!)
brianso198 發表於 2012-12-21 17:15 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2012-12-21 15:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係我又有一樣野咁睇, 佢地D東區區議員係度嘈生晒既情況下, 呢個己係最化算既方法, 且722係去耀東架嘛, 18X 之建議係去筲其灣, 講唔埋喎!
另外如果郁720A, 會唔會好D? (因佢係星期一至六服務, 仲有總站擺金鐘, 唔 ...

今年18x個建議走去筲箕灣根本係因為佢要攞走2資源塞埋東區班人把口...

同埋呢個18X唔只一個東區有意見.(都唔可以話反對,因為三區都算支持18X本身個定位)
灣仔中西區都有不同原因而有去表達意見..

前者反對減2班次, (反對取消2即係攞唔到4部車去做)
後者對本身個建議覺得有問題而冇過到...
東區係支持開18X但唔贊成減2班次,

同埋都係果句,
開新線著數過搞原有果d...

722如果要改的話中間堆定線都要執...
唔執的話只係一條垃圾...

kay 發表於 2012-12-21 17:24 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2012-12-21 15:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外如果郁720A, 會唔會好D? (因佢係星期一至六服務, 仲有總站擺金鐘, 唔 ...

咁你要明白,巴士公司同我地唔同睇法
巴士公司只要cut 2號幾部車,同18幾部車,就開到18X

服務時間,西區每日頭車10點,尾班為每日7點40分
之後18X個5架車就全部可以返廠收工

成個故事只係新巴唔想做2號,但2號要取消又唔可能
所以咪搵18X黎試下水溫,點知議員唔受

不過倒返轉,如果你有睇返以往文件
運吉同新巴係多次拒絕議員要求開東西特快線

一方面又話轉乘配套應付到需求,二黎話唔夠資源

今年就無啦啦整個2/18/18P/720/720A重組
係人都知佢究竟係真心想開線,定係真心想去搶錢

2號收4.1,18X收8蚊
2同18X行車里數差唔遠,但18X收貴一倍
1個18X客等於2個2號客仔,比你會做邊條線?

仲有,43X依家已經唔多夠車行,抽唔到車
43X客量都唔差,20分鐘一班已經係極限

我自己成日坐43X,43X只係應付緊一D好基本既要求
例如
華貴/田灣<>上環、中環、灣仔
華貴/田灣<>西區
西區<>上環、中環、灣仔 半特快

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| wingho_cwh 發表於 2012-12-21 17:45 | 顯示全部樓層
咁最大問題係佢反對2號減班, 仲何來有車開18X?
呢個就係我冒昧出文既原因, 想話試下用最少資源做埋西區客唔使俾東區插
我真係諗吾到再好既方案
kay 發表於 2012-12-21 18:21 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2012-12-21 17:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁最大問題係佢反對2號減班, 仲何來有車開18X?
呢個就係我冒昧出文既原因, 想話試下用最少資源做埋西區客唔使俾東區插
我真係諗吾到再好既方案 ...

無架,無論點都要由2/18/18P/720/720A呢5條線重組,5拆5或者5拆6
我自己都有個劣作
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=692005&highlight=720
不過我份建議就無考慮過720A 嘉亨灣-金鐘政府總部 兩繁需求
嚴格黎講唔係好建議黎
世界很簡單 人類很複雜