GF4070@49X 發表於 2017-2-4 13:06

如果政府出售和諧式公屋,會否影響居屋市場及壓低樓價

現時唔少人認為政府既租者置其屋計劃只出售Y型公屋而唔出售和諧式公屋,唔少政黨要求重推此計劃,亦有意見指政府應出售和諧式公屋以解決市民置業問題,想問如果政府以較低價錢(平均20-50萬元一個單位)出售和諧式公屋,會否影響居屋準業主轉投公屋市場同埋壓低樓價

p.s.個人認為政府最好快d賣和諧式公屋,因為而加d樓價真係好貴,另外和諧式公屋有唔少都好新淨

SPkent 發表於 2017-2-4 13:48

一定會影響居屋市場,因為有唔少和諧式大厦用作居屋出售,單位間格尺寸同公屋無異;如果真係賣嘅話,住緊和諧公屋嘅人相信不作他選。
至於新淨,最早嗰批和諧公屋1993年開始入伙,老化陸續浮現;最後嗰批其實都已經10年,新淨與否好睇用料手工同住戶本身

EX-TL 發表於 2017-2-4 20:19

輪候公屋條隊長, 買樓條龍都長, 但係而家啲樓就幾細幾貴啲人都爭住買, 而住緊公屋嘅又唔一定想置業, 咁點解仲要重推租者置其屋計劃, 整到啲屋邨業權散晒, 一來難管理, 二來你都睇到屋邨賣左之後, 除左維修之外, 仲有唔少問題, 例如法團.

好多座落同一地段, 一齊落成的和諧式公屋同居屋, 出去望望, 唔難發現居屋維修同粉飾都比公屋差很多, 最大原因就係同錢有關, 冇錢就連外牆甩晒色一撻撻漬都整唔到, 公屋有定期大修, 外牆粉飾亦由公帑去做.

最新預計2020年香港會有200萬人口為長者, 本身住緊和諧式公屋的長者戶亦唔少, 尤其是市區屋邨重建後的, 一旦買左自己層樓, 維修時有冇心拎錢出嚟做呢, 到佢地百年歸老冇人冇物時, 間樓又要處理, 又唔能夠拎番出來流轉俾其他市民.

其他市民想買都唔係話咁簡單, Y型樓而家都可以做到過萬蚊一呎, 何況和諧式? 敢肯定和諧式一經出售, 即時升價數以倍計, 假設定價為新居屋再折(計及是公屋和舊樓), 我當成是市價三至四成出售, 市區和諧式便只售$5000/呎, 一個轉手隨時賣成萬蚊呎都得, 樂富 黃大仙 觀塘 藍田等鄰近港鐵站的可能唔止, 樓價隨時同一向低水的麗港城睇齊, 何況有更多交通相對冇咁方便, 或者係鄰近港鐵站的新市鎮和諧式「一手」售價較低, 可見的升值潛力則相應提高.

和諧式公屋升值, 造就左一堆購買力, 繼而再將私樓價推高, 下一代仲點樣買樓呢, 輪候公屋條龍越來越長, 香港土地就係得咁多, 又唔會重施故技將某地區整到好似天水圍咁, 大部份住宅都係公屋, 一定係預留用地作私樓發展, 可見排公屋都唔係辦法.

即使我自己就係住緊市區和諧式公屋, 都有想過買番而家間屋, 但一諗到重推計劃有咁多弊處, 我都唔認同重推計劃有助解決「買唔到樓」呢個長遠問題.

GF4070@49X 發表於 2017-2-5 22:46

首先,你話和諧式公屋舊,最舊果批都係93年入伙姐,24年樓齡,有幾舊呀,Y型公屋咪仲舊,又唔係咁伶出來賣,其次,我都講過,租者置其屋係可以買可以唔買,唔買咪繼續租住原有單位囉,本人認為重推此計劃係想俾公屋居民有另一個更廉宜既置業機會,我亦有講過售價應該係20-50萬每個單位,即係2000元一呎都唔駛,而唔係要5000元一呎咁貴,售價只係比當年Y型10幾20萬貴唔係好多姐,房委會又唔駛長期虧蝕,點解賣公屋唔好姐,售價平一樣大把人要架

p.s.個人認為上期未賣/賣剩/賣漏既Y2,Y3,Y4型公屋應該重新推出出售直至賣完所有Y2,Y3,Y4樓宇為止

EX-TL 發表於 2017-2-5 23:29

GF4070@49X 發表於 2017-2-5 22:46
首先,你話和諧式公屋舊,最舊果批都係93年入伙姐,24年樓齡,有幾舊呀,Y型公屋咪仲舊,又唔係咁伶出來賣,其次, ...

最近揀樓的綠置居景泰苑就解決左一幢公屋有人買有人唔買的問題, 公屋戶買左綠置居之後要交番間(舊)公屋出嚟, 令輪候冊人士可以上樓.

若然當初係揀一條和諧式小型屋邨去重推租置計劃, 你難保有人可能嫌舊, 唔值, 冇興趣等種種原因而唔買, 或者等幾年先買, 而當呢條屋邨賣左之後, 政府仍然要繼續起公屋, 又既然呢條屋邨以外有咁多購買力, 點解唔搵地去起新單位賣俾人, 而要以市價再折, 變成賤價沽出手上開始殘舊的公屋.

有一樣嘢你一定諗到, 一個20年樓齡的市區公屋單位賣得貴啲, 定係一個相同呎數, 只接受公屋綠表申請的市區新單位賣得貴啲? 比較之下, 房委會推出邊個計劃會得到較大利益?

買樓唔係只睇表面, 掟舊錢出來之後乜都唔駛理, 後續仲有好多嘢跟尾, 至於坊間有越來越多聲音要求重推租置計劃, 一來公屋居民越來越多, 有置業的心願未了, 有前車租置計劃可鑑, 幾多公屋戶因此置富, 實在令人趨之若騖, 二來就係呢個訴求一直蔓延, 已經到達一個點, 唔加入爭取行列就執輸行頭, 爭取嗰班係唔需要理政府點諗, 唔需要理冇份買嗰班人, 甚至乎唔需要理下一代點算, 淨係知道而家班人買左磚頭, 然後等升值, 爭取嗰班功不可沒, 自然萬人敬仰, 為的是什麼?

綠置居大概係租置計劃的變奏版, 冇可能叫政府以市價一兩折去出售舊公屋, 即使俾你壓低到整體樓價, 只會係一時, 唔會係一世, 到時反彈力度有幾大, 唔會係你我而家想像得到.

da87 發表於 2017-2-6 00:23

公屋比你咁樣用既咩:L

政府有責任讓市民安居, 但冇責任幫市民置業, 你要搞清楚喎

唔係當年莫財要賤賣資產, 根本就唔應該出現"租者置其屋", 亦唔會搞出領匯/領展呢隻怪獸出黎...

GF4070@49X 發表於 2017-2-6 00:30

總知都係果句,兩者共存,照顧唔同人士需要,想平d,咪租者置其屋囉,想間屋新淨d,咪綠置居囉

msdtk755 發表於 2017-2-6 01:56

最好學新加坡咁:lol

S3BL470@98A 發表於 2017-2-6 23:44

doging1977 發表於 2017-2-7 14:21

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 如果政府出售和諧式公屋,會否影響居屋市場及壓低樓價