500 發表於 2006-5-30 04:45

【正圖】中國E2車頭圖

Click here

車頭寫住「中國鐵路高速」「China Railway High-speed」,型式則是CRH2001A。
宜家應該係進行動態測試中的。

車身的色同東海道新幹線一樣,想東日本新幹車用東海道色的話,請隨便發夢。:lol

kychung 發表於 2006-5-30 20:12

200多少少ge速度響大陸黎講好似唔係好high tech佐喎
(以大陸某D高層認為快就越先進ge觀念)
咁都要買外國車?
仲要唔理"愛國人士"唾罵都要買日本貨?
真係耐人尋味;P;P

millertong 發表於 2006-5-30 21:45

200多少少ge速度要中國自產話都冇咁易

200km/h 這速度已有數列動車組造得出(籃箭,中華之星,長白山號 等)
而國產最高速既列車係中華之星,
測試速度最高達321.5km/h,而營運速度也高達270km/h
其次就是籃箭測試速度高達305km/h

kychung 發表於 2006-5-30 22:36

原帖由 millertong 於 2006-5-30 21:45 發表

200km/h 這速度已有數列動車組造得出(籃箭,中華之星,長白山號 等)
測試速度最高達321.5km/h,而營運速度也高達270km/h
其次就是籃箭測試 ...

不過無一隻可以去到量產階段呢
(藍箭果D叫強行量產:lol)

Hinata 發表於 2006-5-31 01:36

之前起海子睇過車卡,冇左修長既車身有少少唔慣

500 發表於 2006-5-31 11:30

原帖由 millertong 於 2006-5-30 21:45 發表

其次就是籃箭測試 ...

可惜的地,佢地抽數唔多,技術力的累積不足以滿足200+行車的變化,亦因為咁佢地的trouble亦相對地多。
試作形點試一件事,但出黎做生意唔係咁就得。MTBF低的車,對經營黎講,呢種車只可以係負累……

話都冇咁易?你做俾我睇啊,先生……:L

500 發表於 2006-5-31 11:32

原帖由 kychung 於 2006-5-30 20:12 發表
200多少少ge速度響大陸黎講好似唔係好high tech佐喎
(以大陸某D高層認為快就越先進ge觀念)
咁都要買外國車?
仲要唔理"愛國人士"唾罵都要買日本貨?
真係耐人尋味;P;P

邊個叫歐洲陣營的高速emu只有ICE一家?仲要遲過日本先有果隻wor……

想吸收人地技術,當然要去找專門家度買野啦……
唔通找個唔熟ge黎咩……:lol

millertong 發表於 2006-5-31 22:00

原帖由 500 於 2006-5-31 11:30 發表

可惜的地,佢地抽數唔多,技術力的累積不足以滿足200+行車的變化,亦因為咁佢地的trouble亦相對地多。
試作形點試一件事,但出黎做生意唔係咁就得。MTBF低的車,對經營黎講,呢種車只可以係負累……

話都 ...

唔係wor
以上我講既動車組全部都有做生意
但要行200km/h 除左車之外,仲要睇埋路軌
但中國可行>200km/h 既路軌少之又少.

同埋之前有報導話過長百山號會量產

Hinata 發表於 2006-5-31 23:05

中華之星好似被調低了運行最高速度

millertong 發表於 2006-5-31 23:45

中華之星最高運行速度依然係270km/h
但在秦沈線上最高速只行200km/h
中華之星已累績安全運行53.6萬km

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 【正圖】中國E2車頭圖