Alex_Tsang 發表於 2006-6-3 12:34

深圳關內中巴將由七月全面取消

昨晚看深視新聞,內有提及所有在關內的中巴路線將會在七月開始取消.
而內文也提及其他的補替路線已經陸續運作中.

似乎今次是真的.

jorg 發表於 2006-6-3 12:41

原帖由 Alex_Tsang 於 2006-6-3 12:34 發表
昨晚看深視新聞,內有提及所有在關內的中巴路線將會在七月開始取消.
而內文也提及其他的補替路線已經陸續運作中.

似乎今次是真的.
取消d中巴都唔係壞事ge
我覺得搭巴士比搭中巴舒服同平得多:lol

053h4 發表於 2006-6-3 23:05

2A_DL13 發表於 2006-6-3 23:09

原帖由 jorg 於 2006-6-3 12:41 發表

取消d中巴都唔係壞事ge
我覺得搭巴士比搭中巴舒服同平得多:lol

這是我記起,根據深圳政府相關通告,427應該一早已取消了~~

原帖由 053h4 於 2006-6-3 23:05 發表
深圳巴士, 路程長, 上落多而車程慢, 如果坐全程, 唔係話咁好受

小巴車程, 長途的話, 相對快好多...

莫講坐,如果係企就簡直是地獄:L

jorg 發表於 2006-6-3 23:21

原帖由 053h4 於 2006-6-3 23:05 發表
深圳巴士, 路程長, 上落多而車程慢, 如果坐全程, 唔係話咁好受

小巴車程, 長途的話, 相對快好多...
對於你個point我就有d保留
我搭過101大巴同427小巴
舒適o黎講101好好多,因為冷氣夠,車廂較乾淨
但427小巴.....司機態度差,座位十分污糟:@
價錢o黎講101仲平過427...:victory:

2A_DL13 發表於 2006-6-3 23:32

原帖由 jorg 於 2006-6-3 23:21 發表

對於你個point我就有d保留
我搭過101大巴同427小巴
舒適o黎講101好好多,因為冷氣夠,車廂較乾淨
但427小巴.....司機態度差,座位十分污糟:@
價錢o黎講101仲平過427...:victory:

普遍來說大巴的車費比中巴便宜的。
然而當中巴線轉變為大巴後,多數都沒有調整車資,甚至加價。

但深圳人大多反對中巴取消的原因,是因為服務時間短,以及並非
原本的大巴取代中巴路線,令原有中巴的乘客需要付更高車費才可
到達目的地。

另外一個主因就是jorg站友所提,中巴的路線不用站站埋,隨手招
停及下車,而且車身短,cut線方便,我幾乎每次搭中巴(其實次數
已經好少),都係在巴士/小巴車站的快線上車,對上一次因為所有
大巴收晒,焗住在東門中路截停一架打算飛站的中巴......

如果係香港,早就俾人嘈無轉乘優惠,而令計劃擱置。

jorg 發表於 2006-6-5 21:34

原帖由 2A_DL13 於 2006-6-3 23:32 發表

但深圳人大多反對中巴取消的原因,是因為服務時間短,以及並非
原本的大巴取代中巴路線,令原有中巴的乘客需要付更高車費才可
到達目的地。

你講既好處都好o岩
但d小巴行左咁多年
我覺得佢地好應該換新車:L

2A_DL13 發表於 2006-6-5 22:12

原帖由 jorg 於 2006-6-5 21:34 發表

你講既好處都好o岩
但d小巴行左咁多年
我覺得佢地好應該換新車:L

小巴行多絕對唔多年,同期的香港車唔少都行緊。

問題係,既然關內小巴線要取消,仲乜仲換車?
頁: [1]
查看完整版本: 深圳關內中巴將由七月全面取消