AV296 發表於 2017-11-10 20:29

299R 沙田站↔黃石碼頭

現在,在星期天去西沙路迴旋處以後的西貢北,只能乘坐94或96R,顯然服務範圍不夠廣。
在此建議開辦299R線,只在星期日和假期服務。

定線如下:沙田站↔大涌橋路↔大老山公路↔馬鞍山繞道↔西沙路↔94走線到黃石碼頭

收費
全程 $16
黃石碼頭方向
大網仔路後 $9.6
北潭涌後 $6.8
沙田方向
北潭涌後 $14.2
大網仔後 $12.8
過大老山公路後 $7.8

99R取消

歡迎討論

ky927 發表於 2017-11-11 08:44

好老遠嘅時候咪有架89R去北潭涌.......

KC3555 發表於 2017-11-11 08:47

十多年前289R沙田市中心去北潭涌都無乜客,如今去黃石碼頭都不見得好景。

AV296 發表於 2017-11-11 09:36

89R死亡的原因是全熱但比全冷的299貴

AV296 發表於 2017-11-11 09:40

KC3555 發表於 2017-11-11 08:47
十多年前289R沙田市中心去北潭涌都無乜客,如今去黃石碼頭都不見得好景。

未必
96R比92+94貴多多但仍生存到現在
就是因為一程過
299R也有這個優勢,加上現在的香港也不是十多年前的香港
所以應該可以做得到

ky927 發表於 2017-11-11 10:12

AV296 發表於 2017-11-11 09:36
89R死亡的原因是全熱但比全冷的299貴
以89R死個年1994年計,個年89R收9.2,299收$9,差兩毫子,但係你宜家係$10.3 vs $18,多80%!如果價錢係主因,咁你個訂價計唔見得會比當年好客;
92 vs 96R;個差距仲大,96R仲生存到;咁如果價錢唔係主因,咁即係89R係死於死量不穩,咁又唔見得有復辦理由。

再者,99R好似都唔係好數,咁其實某程度反映新界東入西貢個客量飄忽

同埋T6/698R 都係難途一死,都係反映北潭個邊客量唔係好夠撐

AV296 發表於 2017-11-11 10:29

ky927 發表於 2017-11-11 10:12
以89R死個年1994年計,個年89R收9.2,299收$9,差兩毫子,但係你宜家係$10.3 vs $18,多80%!如果價錢係 ...

明白
但299R能去到比北潭涌更深入的地方,也有一程過的優勢(96R也是因為有這個優勢而捱到現在)
而89R死因還有兩個:
89R用熱狗,但299已全冷
89R和299都去西貢市中心,客源重疊
但299R和299X一樣,都是冷線
而且299R主要服務範圍,299X不能去,沒有構成重疊
所以如果30分鐘一班+減$2,299R應該做得起

KC3555 發表於 2017-11-11 11:39

AV296 發表於 2017-11-11 09:40
未必
96R比92+94貴多多但仍生存到現在
就是因為一程過

問題係289R已經收得好平,覆蓋面都唔弱,淨係無入閘。
入得去,主要係黃石同北潭凹行山客,水庫客根本北潭涌落都唔差好遠。
但佢平均都唔過30人。就算入得閘,但又無咗馬鞍山嘅客,拉上補下,唔見有乜吸引力。

KC3555 發表於 2017-11-11 11:41

89R係沙田市中心去西貢,同299係完全重疊。

hihihi 發表於 2017-11-11 14:29

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 299R 沙田站↔黃石碼頭