miklcct 發表於 2018-3-10 00:39

點解啲幹線公路會設計到咁白痴,得嗰一條行車線?

叫得做幹線公路一定有好多車行啦,但係點解加士居道天橋作為紅隧出入整個新界西嘅幹線竟然得嗰一條線?

龍翔道天橋又係,成個新界西同黃大仙去觀塘同將軍澳都要靠條橋,竟然得一條線通到落觀塘道?!搞到日日塞車。(反方向反而除咗正線外重可以經U形橋,多條線唔會塞咁嚴重)。

JX9097 發表於 2018-3-10 13:55

加士居道天橋起咗都成四五十年
當年規劃點預到新界西發長到今時今日呢個現象

AD15113 發表於 2018-3-10 13:59

以前城隧落新城市都唔會塞車, 依家收窄咗攪到晚晚都塞....

kitarolo 發表於 2018-3-10 14:57

AD15113 發表於 2018-3-10 13:59
以前城隧落新城市都唔會塞車, 依家收窄咗攪到晚晚都塞....

咪係
個影線區好似格硬整出嚟
不過最大問題係沙田鄉事會路
紅綠燈倒塞

andy92 發表於 2018-3-10 15:14

kitarolo 發表於 2018-3-10 14:57
咪係
個影線區好似格硬整出嚟
不過最大問題係沙田鄉事會路

根本以前係行雙線,為左青沙先格硬收剩一線 :@

busfunfun 發表於 2018-3-10 22:29

九龍市區D道路網除左中九龍幹線之外都冇得攪
睇下點控制車流量仲好
而家D車愈黎愈大架
泊街已經頂住曬
巴士行轉車冇俾人塞已經要還神

beatriceSzeto 發表於 2018-3-13 23:33

JX9097 發表於 2018-3-10 13:55
加士居道天橋起咗都成四五十年
當年規劃點預到新界西發長到今時今日呢個現象 ...

印象中加士居道天橋通車不久已經不敷應用,第二次整體運輸研究(1989)已有改善嘅建議(將原橋改東行兩線另再起沿佐敦道起西行新橋),不過多年來一直沒有落實改善計劃。最近嗰次本來同中九龍幹線一齊做,不過最後都係擱置。

beatriceSzeto 發表於 2018-3-13 23:42

宜家入九龍灣位係樽頸位,希望啟德D2路開通後有所幫助 - 分流太子道入九龍灣嘅車流

深圳比亚迪 發表於 2018-3-13 23:51

SSBT 發表於 2018-3-14 00:05

深圳比亚迪 發表於 2018-3-13 23:51
九巴其實應該要安排46X行青沙,方便美孚人不需要兜大圈

搭286X啦
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 點解啲幹線公路會設計到咁白痴,得嗰一條行車線?